‘MacBook Air krijgt nog dit jaar waardige opvolger’

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Er is lang onduidelijkheid geweest over de toekomst van de MacBook Air. Blijft Apple de enige MacBook zonder retina-scherm tot in de eeuwigheid maken? Nee, is het antwoord dat we vandaag via het wisselend betrouwbare Digitimes horen.

Apple zou nog dit jaar een opvolger van de MacBook Air willen lanceren. Het scherm blijft 13-inch en wordt volgens bronnen binnen de productieketen gemaakt door General Interface Solutions. Apple vertrouwt vaker op dit bedrijf, het maakt onder andere de 3D Touch-laag voor de iPhone X.

Lancering tijdens WWDC 2018?

Volgens Digitimes wil Apple de opvolger van de MacBook Air in het tweede kwartaal van 2018 presenteren. Dat zou een onthulling tijdens WWDC 2018 kunnen betekenen. Verdere details over de machine zijn nog schaars. Misschien wordt het een 13-inch MacBook die naast de 12-inch variant te koop is en door bescheiden specs de MacBook Pro niet in de weg zit. Of de nieuwe Air meer dan één USB-C-aansluiting krijgt is in dat geval nog maar de vraag.

Een nieuwe MacBook Air lijkt ideaal voor iedereen die niet genoeg heeft aan de 12-inch MacBook, maar een MacBook Pro overkill vindt. We schreven al eerder een betoog over het gebrek aan een MacBook-middenklasser.

12-inch retina macbook
De 12-inch Retina MacBook – Klik/tap voor groter.

Tien jaar MacBook Air

De MacBook Air is een van Apple’s grote successen. De laptop werd precies tien jaar geleden geïntroduceerd en is geëvolueerd tot een van de populairste MacBooks. Door zijn geringe afmetingen, goede accuduur en lage prijs verkoopt de laptop goed. Het is ook een van de laatste laptops die uitgerust is met USB-A-poorten waardoor veel accessoires direct aangesloten kunnen worden.

De Air kreeg afgelopen juni een kleine vernieuwing, maar eigenlijk stelde dat niet veel voor. Apple gaf de laptop een iets snellere processor, maar het is nog steeds hardware uit 2015. Naast een oude processor, heeft de MacBook Air ook een scherm zonder retina en klopt de naam ‘Air’ niet meer. De 12-inch MacBook is veel lichter.

Digitimes

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Air weg, MacBook goedkoper. Klaar toch?

 • Profielfoto
  ART-hur

  Tijdens voorstelling van de MacBook Pro’s werd de instap MacBook Pro door Phil al als opvolger gezien door de vergelijking. Nu gaat waarschijnlijk de prijs naar beneden…

 • Profielfoto
  LucasH

  Inderdaad, 13″ MBP zonder Touch Bar is opzich een redelijke opvolger van de MBA toch? Als ze daarvan gewoon de prijs iets verlagen kan de MBA gewoon uit het assortiment zou ik zeggen.

 • Profielfoto
  Bunny

  Brengen ze straks een nieuwe macbook air uit met iets betere specs (apple kennende zal het een super goedkoop i5 zijn met een dual core cpu) en 2 usb-c poorten voor 1099..

 • Profielfoto
  Melle

  E i n d e l i j k – van mij mag zelfs hetzelfde design, alhoewel een update leuk zou zijn. Maar vooral met een zelfde kwaliteit toetsenbord. Ik ben zelf klaar om over te stappen op enkel USB-c (toch zeker als ze gelijktijdig hun nieuwe monitoren uitbrengen…)

 • Profielfoto
  computer space

  Ik vind de 12 inch geen alternatief voor de MBA. De eerste is een flapperding, dat niks kan hebben, de tweede is een lichtgewicht tank die geschikt is voor betere gooi en smijtwerk. IPS scherm erin en een paar Mhz bijpunten is meer dan voldoende.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ben dik tevreden over mijn Air dus het model mag wat mij betreft ook wel hetzelfde blijven (fijne toetsjes jeuj!). Plug overigens tegenwoordig dagelijks een SD-kaart en usb in- en uit dus ik zou het heel fijn vinden als die behouden blijven:-P

 • Profielfoto
  wensink

  Als dit gerucht waar is klopt de lineup dus nog steeds niet. Waarom een Air die groter is dan de normale versie?

 • Profielfoto
  Melle

  Zalig introductie met die enveloppe trouwens.

 • Profielfoto
  Bart119

  Het uiterlijk van de air past ook niet meer in dit tijdperk. In een toestal van dat formaat moet anno 2018 al bijna een 15″ scherm gepropt zitten. Met de buitenafmetingen gezien heb je dan nog anderhalve centimeter diagonaal overschot.

  Overigens is een opvolger overbodig, voorzie de MacBook van wat betere componenten, en maak het ding iets goedkoper, en de MacBook Pro laat je zoals hij is (met de nodige spec updates).

  Vroeger had je ook gewoon een iBook & PowerBook, lekker simpel.

 • Profielfoto
  zulu

  Ik heb ze alle drie gehad en de Air is en blijft een goede machine; langste batterijduur, meeste poorten, dus geen dure USB-C adapters. Zolang je niet teveel eisen stelt aan de videokaart is het de beste keuze. Nu gebruik ik de MBP met meest uitgebreide opties, maar de batterij stopt na 6 uur intensief werken en ik heb al meer dan €600 aan adapters gekocht en ben nog niet tevreden over het resultaat. Een upgrade van de Air is zeker de moeite waard voor een van mijn kinderen.

 • Profielfoto
  mark-a-mac

  Mooi om Jobs nog eens te zien! Ik was destijds direct verkocht en ging achter een 11” aan. En nog steeds is mijn huidige 13” platter én degelijker dan de meeste Windows-machines die ik meemaak. En dat toetsenbord is inderdaad beter dan dat van de TB Pro.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  zulu op 23 januari 2018 20:13
  Ik heb ze alle drie gehad en de Air is en blijft een goede machine; langste batterijduur, meeste poorten, dus geen dure USB-C adapters. Zolang je niet teveel eisen stelt aan de videokaart is het de beste keuze. Nu gebruik ik de MBP met meest uitgebreide opties, maar de batterij stopt na 6 uur intensief werken en ik heb al meer dan €600 aan adapters gekocht en ben nog niet tevreden over het resultaat. Een upgrade van de Air is zeker de moeite waard voor een van mijn kinderen.

  Euh, in je Macbook Pro zit dan ook een dedicated gpu in en een retina scherm, wat meer verbruikt, ook de processor verbruikt waarschijnlijk meer dan die air, al bij al dus vrij logisch dat je air langer meegaat.

  On topic: Ik ben het eens met  “LucasH”. De MBP 13″ is in de keynote vergeleken geweest als opvolger met de 13″ Air. De (oude) MBA zou eigenlijk gewoon uit de line-up moeten en klaar.