4K is zó 2017! LG onthult enorm 8K-scherm

16 reacties

Volgende week begint CES 2018 in Las Vegas. Tijdens deze beurs tonen fabrikanten hun nieuwste gadgets, maar LG wil niet wachten. Het bedrijf heeft een 8K-scherm van 88-inch onthuld. Het is het grootste scherm met de hoogste resolutie ooit gemaakt.

Hoewel er veel grotere LCD-schermen gemaakt worden, is LG de eerste fabrikant die een 88-inch OLED-scherm van 8K toont. Het vorige record was ook in handen van de fabrikant, namelijk 77-inch OLED met 4K.

Wandvullend en onbetaalbaar

Met een scherm van 88-inch maak je écht een thuisbioscoop, want met een diameter van 223 centimeter is het scherm groter dan de gemiddelde muur in een woonkamer. Wat het 8K-scherm kost is niet bekend, maar de voorloper van 77-inch wordt momenteel voor 20.000 euro verkocht. Naast enorm groot is het scherm ook ongelofelijk onbetaalbaar.

hdmi21-10k
Klik/tap voor groter.

Techniek is klaar voor 8K

Is de 8K-revolutie ophanden? Nee, dat duurt nog wel even. De meeste huishoudens moeten hun eerste 4K-televisie nog kopen en de Apple TV heeft de overstap naar 4K net gemaakt. Bij kabelbedrijven wordt nog niet over 4K gesproken en voor minder populaire zenders is SD nog steeds de standaard.

Toch is de techniek al grotendeels gereed. HDMI 2.1 is klaar voor 8K en 10K en met een iMac Pro is 8K-video prima te bewerken. In de Apple Store kun je zelfs een kabel kopen die 8K video ondersteunt. De puzzelstukjes vallen langzaam op hun plaats. (Zie ook → HDMI 2.1 is klaar voor 8K en 10K)

LG 8k
Klik/tap voor groter.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Dell had er had een

 • Profielfoto
  Niels

  Had er al een*

 • Profielfoto
  veenbeest

  HaHa @Raymon leuke titel bedacht!

 • Profielfoto
  Jochem De Jong

  Wanneer je dit scherm in je woonkamer ophangt. En buiten een 4K camera (8k camera’s zijn niet ruim beschikbaar en nog heel erg duur) neer hangt. Die je aansluit op dit scherm. En je hebt een extra raam in je woonkamer!

 • Profielfoto
  janau

  Bij de tv bij mij thuis liggen twee arendsogen. Die doe ik dan in mijn hoofd als ik naar de 4 of 8k ga kijken. Die arendsogen hebben een waanzinnige resolutie waarmee die nieuwe tv’s optimaal tot hun recht komen! ??

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja joh. Houdt die gedachte vast. .;)

  …want met een diameter van 223 centimeter is het scherm groter dan de gemiddelde muur in een woonkamer.

  .
  Nou. Zo klein zijn de woonkamers in Nederland ook weer niet hoor. .:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dell had er al een*

  .
  Een wat? Een monitor van 8K ja.

  Maar 32″ is nog net iets anders dan 88″.

 • Profielfoto
  maconly

  verschil is niet zichtbaar en content is zeldzaam in 8k

 • Profielfoto
  robje33

  Ook al klinkt 8K erg revolutionair.. ik vind het allemaal maar lang duren voordat de boel doorontwikkeld wordt..

  Ligt het aan mij of is dit niks nieuws? Het lijkt me vrij logisch dat wanneer er nu al thuis naar 4K gekeken wordt op een 40″ televisieschermpje… dezelfde resolutie niet acceptabel is op een 77″ scherm. Ik mag igg toch hopen dat een mega scherm minstens dezelfde scherpte/ pixeldichtheid heeft dan zijn kleine goedkope broertje… En volgens mij heeft dit scherm een pixeldichtheid van ±140PPI.. wat dus betekend dat je twee jaar oude telefoon of macbook gewoon 2/3/4x scherper is dan dit apparaat;)

  Knap verzonnen hoor LG:)

 • Profielfoto
  Joid

  …want met een diameter van 223 centimeter is het scherm groter dan de gemiddelde muur in een woonkamer.

  .
  Nou. Zo klein zijn de woonkamers in Nederland ook weer niet hoor. .:)

  Hij zal wel een zolder- of studentenkamer bedoelen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Ligt het aan mij of is dit niks nieuws?…
  Knap verzonnen hoor LG:)

  .
  Ja, dat ligt aan jou.

  Zo eenvoudig is het produceren van een 8K scherm van dat formaat namelijk niet.

  Het heeft al vele jaren geduurd voor men een beetje de productie van grote LCD-schermen onder de knie uit. De uitval was namelijk behoorlijk… eh, enorm.

  Dan lijkt die stap van 4K naar 8K voor jou misschien heel eenvoudig. Hoppa, paar keer 4K aan elkaar plakken, en je bent er. Maar zo werkt dat niet.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Nu nog content. Goede 4K HDR10 is al uitzonderlijk. Overigens kan je met een 48gbit kabel max 8K30 444 10 bit halen. Hoe de implementatie zal zijn om 60 444 te krijgen zal de toekomst uit moeten wijzen.

 • Profielfoto
  steveb

  Ik las een 3 tal jaar geleden al dat er 3 verschillende merken met een 8k scherm op ces stonden te pronken. Het wordt pas interessant als video kaarten dit vlot aankunnen om 2 videobeelden van 4K in elkaar te mixen. Zo kan je de 2bronnen op 1 8k scherm zetten en het resultaat op een 4K projecteren

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Het wordt pas interessant als video kaarten dit vlot aankunnen om 2 videobeelden van 4K in elkaar te mixen…

  .
  Dan is het gebruik van twee keer een 4K monitor een stuk eenvoudiger en efficiënter. Dus waarom zou je dat willen?

  Bovendien is 8K een factor 4 ten opzichte van 4K.
  Dat worden dus 4 afzonderlijke 4K bronnen op één 8K scherm.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  8/10K Waren zeker al te zien op CES, maar niet in OLED! En ik herinner mij ook niet dat het 88″ was? Maar daar kan ik verkeerd in zijn. Ik ben van plan dit jaar een Oled 4K tv aan te schaffen. Ik denk daarmee wel enkele jaren te doen vooraleer ik aan 8K denk. De prijs van 8K tv’s zullen sowieso hoog zijn en echt veel content zal er ook nog niet echt zijn. Datzelfde geld trouwens voor 4K, dat begint nu nog maar in gang te schieten en “betaalbaar” te worden.

 • Profielfoto
  Melle

  Diameter? Is het een rond scherm?