iPhone X verslaat Galaxy Note 8 in OLED burn-in test

22 reacties

De iPhone X is de eerste smartphone van Apple met een OLED-scherm. Dat zorgt voor dieper zwart, mooiere kleuren en verbruikt minder accu, maar heeft ook een aantal nadelen. Een van die nadelen is inbranden van het scherm. Ook wel burn-in genoemd.

iPhone X staat zijn mannetje

Het OLED-scherm van de nieuwe iPhone blijkt slechts minimaal vatbaar voor inbranden. Zelfs na meer dan 20 dagen een afbeelding op maximale helderheid tonen, valt de impact enorm mee. De iPhone X scoort ook een stuk beter dan de Galaxy S7 Edge en Galaxy Note 8 van Samsung. Opmerkelijk, omdat het scherm van de iPhone X door Samsung wordt gemaakt.

De Koreaanse website Cetizen deed een uitvoerige test. Na een week dezelfde afbeelding tonen, waren op het scherm van de Galaxy Note 8 duidelijk sporen van inbranding te zien. De iPhone X en Galaxy S7 Edge waren na een week nog niet zichtbaar ingebrand.

brun in test na een week
De resultaten na een week – Klik/tap voor groter.

De ultieme test: na drie weken

Na ruim 510 uur, oftewel drie weken constant dezelfde afbeelding getoond te hebben, zien alle schermen er gehavend uit. De afbeelding is op de Galaxy Note 8 vrijwel geheel ingebrand, terwijl de Galaxy S7 Edge het iets beter doet. De iPhone X laat de minste sporen van inbranden zien.

Dit is natuurlijk een extreme test. Niemand zal bewust drie weken lang bewust éen afbeelding op zijn scherm laten staan, maar misschien wel onbewust. iOS toont namelijk elementen zoals de klok, het bereik en Wi-Fi-icoon op een vaste plaats. Om inbranden tegen te gaan, worden deze elementen wel regelmatig enkele pixels verplaatst.

brun in test na 20 dagen
De resultaten na drie weken – Klik/tap voor groter.

Het scherm van de iPhone X wordt door Samsung geproduceerd, maar wel volgens de specificaties van Apple. Dat is waarschijnlijk waarom de Apple-smartphone beter presteert.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  De Note 8 heeft ook een helderder scherm, dus heel bijzonder vind ik deze uitslag niet.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Opmerkelijk dat de iPhone X met -ook- Samsung scherm beter (of kan ik beter zeggen ‘minder slecht’) presteert dan de Samsung S7 Edge en Galaxy Note 8.
  Waarom is trouwens de Samsung S8 niet in het onderzoek meegenomen. Dat vind ik wel raar. Voor mijn volgende iPhone ga ik niét voor het OLED scherm, maar liever voor de ‘gewone’ LED-versie die er ook aan schijnt te komen. Scheelt geld én kans op inbranden, want ik wil ook niet dat mijn iPhone ‘minder’ inbrandt. Ik wil dat hij helemaal niet inbrandt. Ook niet symbooltjes etc. (en hoe zit het met de icons die ook vrijwel altijd op dezelfde plek staan. Branden die ook ‘een beetje’ in?

 • Profielfoto
  verskure

  Opmerkelijk dat de iPhone X met -ook- Samsung scherm beter (of kan ik beter zeggen ‘minder slecht’) presteert dan de Samsung S7 Edge en Galaxy Note 8.
  Waarom is trouwens de Samsung S8 niet in het onderzoek meegenomen. Dat vind ik wel raar. Voor mijn volgende iPhone ga ik niét voor het OLED scherm, maar liever voor de ‘gewone’ LED-versie die er ook aan schijnt te komen. Scheelt geld én kans op inbranden, want ik wil ook niet dat mijn iPhone ‘minder’ inbrandt. Ik wil dat hij helemaal niet inbrandt. Ook niet symbooltjes etc. (en hoe zit het met de icons die ook vrijwel altijd op dezelfde plek staan. Branden die ook ‘een beetje’ in?

  #lezen

  “Dit is natuurlijk een extreme test. Niemand zal bewust drie weken lang bewust éen afbeelding op zijn scherm laten staan, maar misschien wel onbewust. iOS toont namelijk elementen zoals de klok, het bereik en Wi-Fi-icoon op een vaste plaats. Om inbranden tegen te gaan, worden deze elementen wel regelmatig enkele pixels verplaatst.”

 • Profielfoto
  JWB

  “De iPhone X en Galaxy S7 Edge waren na een week nog niet zichtbaar ingebrand.”

  Nou…echt onzichtbaar zou ik het ook niet willen noemen.

 • Profielfoto
  Sannetju

  Top!! Goed om te weten ??I ❤️mijn iPhone X

 • Profielfoto
  koen

  Grouphug! ????

 • Profielfoto
  donut

  20 dagen inbranden … met een batterij die 1 dag meegaat…

  een test met de nieuwste iphone en een oudere samsung…

  Ik kan me een betere en belangrijkere test voorstellen…

  spijkers op laagwater zoeken….

 • Profielfoto
  csteelooper

  20 dagen inbranden … met een batterij die 1 dag meegaat…

  een test met de nieuwste iphone en een oudere samsung…

  Ik kan me een betere en belangrijkere test voorstellen…

  spijkers op laagwater zoeken….

  A) je legt alle toestellen aan de ladders. Batterijprobleem uitgesloten.
  B) hoe weet je dat er een leeftijdsverschil is tussen de S8 en de iPhone X?

  Je mag de test best zelf overdoen als je denkt een meer objectieve methode te hebben…

 • Profielfoto
  sciletto

  Het is wel eens vaker gebeurt dat Apple samsung laat zweten en nu weer. Had eigenlijk ook niet anders verwacht.

  Wat mij wel dwarszit is het überhaupt inbranden wat mogelijk is bij OLED. Gaan we dan met alles een stap terug? De aanschaf van OLED doe ik dus nog niet als LCD ook mooi is en niet inbrand.

 • Profielfoto
  Casper

  A) je legt alle toestellen aan de ladders. Batterijprobleem uitgesloten.
  B) hoe weet je dat er een leeftijdsverschil is tussen de S8 en de iPhone X?

  Je mag de test best zelf overdoen als je denkt een meer objectieve methode te hebben…

  Ik denk dat hij doelt op het feit dat:
  A) Het in het dagelijks leven de situatie waarin een telefoon 20 dagen op het zelfde scherm staat niet zal voorkomen gezien de batterij het toch binnen een dag begeeft.

  B) De iPhone x stamt uit nov 2017 de S7 uit maart 2016.. Dus je kan je idd afvragen wat het nut is om de nieuwste iphone te vergelijken met de ‘oudere’ (er is reeds een opvolger) samsung telefoon

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is wel eens vaker gebeurt dat Apple samsung laat zweten en nu weer. Had eigenlijk ook niet anders verwacht.

  Ja want dat doet Samsung uiteraard helemaal niet met Apple (hun leuke reclame spotje o.a.).

  Wat mij wel dwarszit is het überhaupt inbranden wat mogelijk is bij OLED. Gaan we dan met alles een stap terug? De aanschaf van OLED doe ik dus nog niet als LCD ook mooi is en niet inbrand.

  Dit is uiteindelijk niet enkel mogelijk bij OLED. Mijn Macbook Pro heeft ook last van inbranden en dat is gewoon LCD. Dat is nu éénmaal zo als je lange tijd iets hebt op je scherm en met de jaren is die mogelijkheid er, maar het is niet omdat de mogelijkheid er is dat het ook gebeurd.

  Aan iedereen die roept: Ik doe de overstap naar OLED nog niet, dat is prima. Ik heb mijn iPhone X, en net zoals “Sannetju” ben ik helemaal weg van mijn iPhone X. Ik was heel blij toen ik mijn simkaart uit mijn iPhone 6S+ mocht nemen (alleen voor de grootte al). En het scherm van mijn iPhone X is gewoon fantastisch. Apple doet er erg veel aan om inbranden tegen te gaan. Zo bewegen de balkjes onderaan bijvoorbeeld een beetje van boven naar onder en omgekeerd. Het is een beetje dynamisch, iets dat ik zelf ook wel leuk vind.

  csteelooper 1 uur geleden
  donut
  20 dagen inbranden … met een batterij die 1 dag meegaat…

  een test met de nieuwste iphone en een oudere samsung…

  Ik kan me een betere en belangrijkere test voorstellen…

  spijkers op laagwater zoeken….
  A) je legt alle toestellen aan de ladders. Batterijprobleem uitgesloten.
  B) hoe weet je dat er een leeftijdsverschil is tussen de S8 en de iPhone X?

  Je mag de test best zelf overdoen als je denkt een meer objectieve methode te hebben…

  Zucht: Inderdaad, zoals “csteelooper” zegt: “je legt alle toestellen aan de ladders. Batterijprobleem uitgesloten.” (Ik vermoed dat onze Donut dit ook wist, komaan!)

  “een test met de nieuwste iphone en een oudere samsung…”

  Wat doet dat er toe man? Het zijn de “nieuwste” smartphones van het moment, het is gewoon om de impact hiervan te meten…

  Ik kan me een betere en belangrijkere test voorstellen…

  Doen! Ik kan niet wachten!

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @NielsDam, ik vraag me af waar je die grap gehaald hebt, mogelijk uit één of andere kroeg waar de norm 1,5 promille geldt, maar de tests van displaymate geven aan dat het scherm van de iPhone X superieur is t.o.v. dat van de Galaxy Note 8 wat helderheid betreft.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik wil niemand het plezier van z’n mooie nieuwe iPhone X ontnemen: natuurlijk een mooi groot scherm, sneller, nieuwe features, maar, @Verskure: ik kan prima lezen. Pixels verschuiven bij vaste symbolen is natuurlijk een noodoplossing. Een scherm met (ook een kleine kans) op inbranden wil ik gewoon liever niet. Ik vind LCD schermen mooi en scherp genoeg. En Apple laat hier niet Samsung zweten. Het is een Koreaanse test. Een raadsel waarom de Samsung S8 niet meegetest is. Wat is overigens het verschil tussen OLED en AMOLED (dat Samsung heeft)

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @MacAanZee, ik geloof dat AMOLED betekent dat het een OLED-paneel is waarbij de subpixels een beetje in het rond gegooid zijn, normaliter bestaat een pixel uit 3 subpixels nl. rood; groen; blauw. Bij een pentile matrix (PM) zijn er een hele hoop subpixels die in verticale, horizontale en diagonale richting een hoop patronen vormen, met OLED wordt zo’n scherm dus ook wel een PMOLED-scherm genoemd. Bij mijn weten is dit gelijk aan AMOLED, al geloof ik dat AMOLED (oftewel SUPER AMOLED) mogelijk iets is dat een marketingnaam is die Samsung gebruikt, net zoals de iPhone X over een “Super Retina HD Display” beschikt.

 • Profielfoto
  donut

  @ Casper:
  tenminste jij hebt hersens … zeldzaam hier…

  Overigens wat een rare manier van Samsung afzeiken…
  Samsung heeft notabene het Apple scherm gemaakt en zonder Samsung was er helemaal geen iPHONEX
  en ja die iphone x kost wel even 300 euro meer…dan de nieuwste hier niet getestte Samsung. Dus moet wel iets beter zijn…

  @ DBLCreations

  Ik heb mijn iPhone X, en net zoals “Sannetju” ben ik helemaal weg van mijn iPhone X. Ik was heel blij toen ik mijn simkaart uit mijn iPhone 6S+ mocht nemen (alleen voor de grootte al).

  Ben blij voor je, en jij gebruikt een typische reclame methode;
  Een tijdje terug blij zijn met de toen nieuwe iphone 6s is en nu zeggen hoe onhandig groot ie eigenlijk wel niet was. etc

 • Profielfoto
  Niels

  @NielsDam, ik vraag me af waar je die grap gehaald hebt, mogelijk uit één of andere kroeg waar de norm 1,5 promille geldt, maar de tests van displaymate geven aan dat het scherm van de iPhone X superieur is t.o.v. dat van de Galaxy Note 8 wat helderheid betreft.

  Allereerst, vanwaar deze agressie? Als je iets zinnigs weet, reageer dan normaal. Val mij niet persoonlijk aan.

  Ik heb beide toestellen niet naast elkaar gezien, ik herinner mij alleen nieuwsberichten waarin werd gesteld dat de Note 8 helderder was. Daarin werd het volgende beweerd:

  Per the spec sheet, the iPhone X screen maxes out at 625 nits, which is pretty freakin’ bright (300 nits is considered very good for most screens). But it’s nowhere near as bright as the display on the Samsung Galaxy Note 8. A recent test by DisplayMate found the Note 8 had a maximum brightness of 1,240 nits, which, in the words of DisplayMate analyst Raymond Soneria, was “the brightest smartphone display that we have ever measured.” Maybe next year, Apple.

  Maar dan even de feiten van Displaymate.com:
  – Another very noticeable and major improvement for the Galaxy Note8 is the display is 22% Brighter than the Galaxy S8, with a Peak Display Brightness of over 1,200 nits,

  – The iPhone X has a record high Full Screen Brightness for OLED Smartphones of 634 nits, which improves screen visibility in high Ambient Light. The Samsung Galaxy Note8 can produce up to 1,240 nits, but only for small portions of the screen area (Low Average Picture Levels) – for Full Screen Brightness the Note8 can produce up to 423 nits with Manual Brightness and 560 nits with Automatic Brightness only in High Ambient Light. For small portions of the screen area the iPhone X can produce up to 809 nits (Low Average Picture Levels). On its Home Screen the iPhone X produces an impressively bright 726 nits. See the Screen Brightness section for the measurements and details

  Absoluut kan de Note 8 dus een hoger nit niveau bereiken, zij het voor een kleiner deel van het scherm. De iPhone X produceert op volledig display een hogere nit waarde. Zo zie je maar dat je niet ieder nieuwsbericht op techsites direct moet geloven.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @NielsDam, excuseer me dat ik het aspect niet perfect heb kunnen plaatsen, maar neem het van me aan dat mijn reactie eerder humoristisch bedoeld was, dan agressief.
  Zoals displaymate aangeeft kan de Galaxy Note 8 op één of andere manier op een bepaald stuk van het scherm 1240 nits produceren. Als er in de test betreffende het OMT-artikel een maximale helderheid gehanteerd wordt, is de test uitgevoerd op de 634 nits bij de iPhone X tegen de 423/560 nits van de Galaxy Note 8. Ik zie er dus niet onmiddellijk graten in waarom de Note 8 in deze test een helderder scherm zou hebben dan de iPhone X.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @ Casper:
  tenminste jij hebt hersens … zeldzaam hier…

  Overigens wat een rare manier van Samsung afzeiken…
  Samsung heeft notabene het Apple scherm gemaakt en zonder Samsung was er helemaal geen iPHONEX
  en ja die iphone x kost wel even 300 euro meer…dan de nieuwste hier niet getestte Samsung. Dus moet wel iets beter zijn…

  @ DBLCreations

  Ik heb mijn iPhone X, en net zoals “Sannetju” ben ik helemaal weg van mijn iPhone X. Ik was heel blij toen ik mijn simkaart uit mijn iPhone 6S+ mocht nemen (alleen voor de grootte al).

  Ben blij voor je, en jij gebruikt een typische reclame methode;
  Een tijdje terug blij zijn met de toen nieuwe iphone 6s is en nu zeggen hoe onhandig groot ie eigenlijk wel niet was. etc

  Neen Donut, ik ben altijd ontevreden geweest over de grootte van de iPhone 6S+. Er zijn echter bepaalde redenen dat ik hem gekocht heb:

  1/ Het is effectief een groter scherm waardoor ik dacht dat sms’en gemakkelijker zou gaan voor mij omdat ik nogal grote vingers heb:-) echter is dat toetsenbord gewoon even groot als op het kleiner model.

  2/ De betere camera, wat voor mij een belangrijk punt was.

  Heeft niets te zien met reclame. Ik ben erg blij met het iPhone X formaat en als bij de volgende iPhone X zowel het kleine als grote model dezelfde camera specificaties krijgt mag je twee keer raden welke versie ik ga nemen;-)

  Maar het afketsen van je comment, daar ben je dan wel weer in geslaagd;-)

  Ik kan me een betere en belangrijkere test voorstellen…

  Ik wacht…;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @ Casper:

  Overigens wat een rare manier van Samsung afzeiken…
  Samsung heeft notabene het Apple scherm gemaakt en zonder Samsung was er helemaal geen iPHONEX

  Wederom, Samsung “afzeiken”… Het reclame filmpje van Samsung over Apple gemist zeker? En trouwens zeker ook niet de eerste keer dat Samsung dit doet. En dat is meer dan afzeiken wat Samsung doet, dat is gewoon laag… Maar hey! Samsung lijkt hier de heilige te zijn?

  en ja die iphone x kost wel even 300 euro meer…dan de nieuwste hier niet getestte Samsung. Dus moet wel iets beter zijn…

  Ge weet toch dat Samsung een monopolie spelletje speelt? Zo vraagt Samsung veel meer van die OLED schermen dan wat ze waard zijn (originele prijs). Uiteraard rekent Apple dit door aan de consument. Waarom denk je dat ze die nieuwe fabriek samen met LG aan het bouwen zijn?

  En dan durf jij deze uitspraak te doen:

  tenminste jij hebt hersens … zeldzaam hier…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  B) De iPhone x stamt uit nov 2017 de S7 uit maart 2016.. Dus je kan je idd afvragen wat het nut is om de nieuwste iphone te vergelijken met de ‘oudere’ (er is reeds een opvolger) samsung telefoon

  Je spreekt enkel over de S7 maar de Galaxy Note 8 is het nieuwste flagship van Samsung, er is geen nieuwer model van Samsung bij mijn weten en dat is ook meteen waarom deze gebruikt is. De S8 zal waarschijnlijk even goed of slechter presteren dan die Galaxy Note 8 dus hebben ze de beste van de twee genomen (Galaxy Note 8) en de vorige generatie… Lijkt me niet zo vreemd.

  Een vorige generatie iPhone konden ze niet nemen want de iPhone X is de eerste met OLED.

 • Profielfoto
  KR1275

  ’t Is natuurlijk wel een test die niemand wat kan schelen.

 • Profielfoto
  bugboy

  Op de foto’s is er amper verschil te zien tussen de S7 en de iPhone X, dus ik vind het nogal meevallen. Als je deze test goed wilt doen, dan zet je ze niet op de maximale helderheid, maar allemaal op een gelijke helderheid. Burn-in met AMOLED valt in de praktijk heel erg mee. Ik ken eigenlijk niemand met een AMOLED scherm dat is ingebrandt.

  Ge weet toch dat Samsung een monopolie spelletje speelt? Zo vraagt Samsung veel meer van die OLED schermen dan wat ze waard zijn (originele prijs). Uiteraard rekent Apple dit door aan de consument. Waarom denk je dat ze die nieuwe fabriek samen met LG aan het bouwen zijn?

  Als iemand heeft uitgevonden om veel meer te vragen dan de bill-of-material, dan is Apple dat wel. Ik denk dat Samsung aardig wat R&D kosten gemaakt heeft om AMOLED te kunnen produceren op deze schaal en natuurlijk willen ze er wat aan verdienen. De reden dat Apple een extra leverancier zoekt is dezelfde als altijd. Ze willen niet van één producent afhankelijk zijn (en dat is helemaal terecht).