‘iPad-apps werken nog dit jaar op de Mac’

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Gisteren werd duidelijk dat Apple een aantal nieuwe functies voor iOS en macOS in de ijskast zet en zich gaat focussen op stabiliteit en kwaliteit. Wat niet gestopt wordt is ‘Project Marzipan’ dat universele apps voor iOS en macOS mogelijk maakt.

Volgens bronnen van de Amerikaanse techsite Axios wil Apple dit jaar nog steeds iOS-apps op de Mac laten draaien. Er zou gestart worden met een iPad-apps, omdat die vaak al gemaakt zijn met een groter scherm in gedachten. Apple maakt haast, want mogelijk wordt de basis voor deze universele apps al tijdens WWDC 2018 in juni onthuld.

Nieuw, overkoepelend framework

Hoe Apple dit aan gaat pakken is onduidelijk. Het aanpassen van bestaande iPad-apps zou de snelste optie zijn, maar iets anders is ook mogelijk.

Veel ontwikkelaars verwachten namelijk dat Apple met een nieuw framework voor apps komt. Momenteel gebruikt iOS UIKit en macOS AppKit en die zijn erg verschillend. Een overkoepelend framework zou de meest logische oplossing zijn. Apple gebruikt dit zelf al voor bijvoorbeeld de foto’s-app op de Mac. Deze is gemaakt met UXKit en mogelijk kunnen ontwikkelaars er dit jaar ook mee aan de slag.

iPad iPhone Mac
Klik/tap voor groter.

Behalve universele apps voor iOS en Mac is er dit jaar weinig nieuws te verwachten op iOS-gebied. Apple zou zich focussen op het verbeteren van de stabiliteit en prestaties van het besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Die lieten zeker in iOS 11 nog wel eens te wensen over.

Universele apps voor iOS en macOS zijn een prima idee. Ze zullen vooral de Mac vooruithelpen. In dit artikel leggen we uit waarom.

Axios

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Tegenwind

  Waarom nou weer “Marzipan”.. Zoete-troep projectnamen hebben bij voorbaat gelijk zo’n nare Android bijsmaak. ?

 • Profielfoto
  xaddict

  Omdat marsepijn het beste van twee werelden is? ?
  Amandelen en zoetigheid ?

 • Profielfoto
  xaddict

  Wel niet heel erg “health-y” van ze. Dat zal de Apple watch niet tof vinden

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Hoor ik daar dat Netflix content downloaden voor onderweg eindelijk naar de Mac komt?:D

 • Profielfoto
  Maikelw

  Andersom linkt ‘ie me nog boeiender, Mac apps op je iPadje:)

 • Profielfoto
  Maikelw

  *lijkt

 • Profielfoto
  Fishke

  PH-SKY op 31 januari 2018 18:34
  Hoor ik daar dat Netflix content downloaden voor onderweg eindelijk naar de Mac komt?:D

  Ja dit zou echt super zijn. Ik ben ook altijd onderweg veelal in het buitenland. Momenteel record ik Netflix series in een lang bestand. Dit werkt ook wel, maar een echte Netflix app zou welkom zijn. We wachten het af….

 • Profielfoto
  rudi010

  Super dat ze zich gaan richten op stabiliteit en kwaliteit. Dat werd wel nodig

 • Profielfoto
  gbruit

  Kwaliteit en Stabiliteit. Vroeger was dat vanzelfsprekend bij Apple.

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  Naast Kwaliteit en Stabiliteit zou ook meer aandacht voor functies die hier in Nederland al jaren nog steeds niet werken (Apple Pay en tekstvoorspelling) gewenst zijn.

 • Profielfoto
  pippen2

  Maikelw op 31 januari 2018 19:07
  Andersom linkt ‘ie me nog boeiender, Mac apps op je iPadje:)

  Als deze functie er is, zullen misschien wel de meeste ontwikkelaars hun “hoofdapp” in het gezamenlijke framewerk gaan maken. Stel dat bijvoorbeeld Adobe daarmee gaat werken, dan heb je de volledige versie van Photoshop op zowel je iPad als op je Mac. Ik geloof wel dat dit op den duur gaat gebeuren, maar dat kan nog heel lang duren… Maar uiteindelijk is het alleen maar goed voor iPhone, iPad én Mac.