Apple belooft iOS-update die vertraging oude iPhone optioneel maakt

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Er was nogal wat ophef over het vertragen van oude iPhones. Apple remt de processor van een iPhone met versleten batterij af om de accuduur te verlengen en uitvallen te voorkomen. Een oplossing is in zicht. Een nieuwe update maakt de vertragingsfunctie namelijk optioneel.

Dat bevestigt Apple-CEO Tim Cook in een interview met het Amerikaanse ABC News. In een toekomstige iOS-versie kun je zelf kiezen: een langzamer toestel met lange accuduur, of een snelle iPhone die eerder leeg is.

Inzicht in staat accu en invloed op snelheid

Cook belooft dat een volgende iOS-update mensen inzicht gaat geven in de staat van hub batterij. Voorheen wilde Apple de gebruiker daar niet mee lastig vallen, maar er komt meer transparantie. De iPhone zal de gebruiker ook op de hoogte houden van wanneer de prestaties van de batterij verminderen. iOS zal de iPhone dan nog steeds afremmen, maar de vertragingsfunctie is uit te schakelen.

Cook raadt het overigens niet aan: “We hebben deze functie gemaakt om er zeker van te zijn dat je altijd een telefoontje kunt plegen in geval van nood, of dat ene speciale moment op de foto vast kunt leggen. We vinden het belangrijk dat klanten op hun iPhone kunnen rekenen. Maar als je maximale snelheid wil, kun je de vertragingsfunctie straks uitschakelen.”

Waarschijnlijk in iOS 11.3 beschikbaar

De nieuwe functie volgt volgens Cook in een volgende versie van iOS. Deze zal in februari als publieke beta verschijnen en enkele weken later uitkomen. Waarschijnlijk gaat het om iOS 11.3. Op moment van schrijven is iOS 11.2.2 de meest recente versie en binnenkort komt iOS 11.2.5 uit. iOS 11.3 wordt eind februari of begin maart verwacht.

Batterij vervangen voor verlaagde prijs

Naast de aankomende software-update, is Apple ook een vervangings­programma voor de iPhone-accu gestart. Gebruikers kunnen hun accu tijdelijk voor de verlaagde prijs van € 29 laten vervangen. De normale prijs is € 89. Je kunt accuservice aanvragen via de support-website van Apple, maar misschien is het beter om even te wachten. Het is namelijk ontzettend druk, zo druk dat accu’s voor bepaalde iPhone-modellen op zijn. Als iOS 11.3 straks uit is kun je bovendien vergelijken hoe je iPhone met en zonder de vertragingsfunctie presteert en zo een weloverwogen keuze maken.

iPhone accu vervangen
Afbeelding via: iFixit – Klik/tap voor groter.

ABC News

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  PH-SKY

  Men heeft geen idee waar men over klaagt. De mobiele telefoon is misschien wel het meest intensief gebruikte apparaat, dag in dag uit. Die batterij krijgt heel wat te voortduren en de technologie dat de nodige batterijen misschien wel 5 jaar of langer op een betrouwbare manier mee gaan is er nog lang niet.

  Meestal is zo’n batterij na 3 jaar toch echt wel aan het einde van zijn latijn, en wordt het tijd voor een nieuwe telefoon of batterij. Best lief van Apple dat ze prijzen van batterijen op vervangende batterijen verlagen, maar dat zou niet hoeven, want zij zijn niet verantwoordelijk voor de technologische mogelijkheden en er eigenlijk zelf ook nu, net als de afnemers van de producten  net zo erg ‘slachtoffer’ van.

  Anyway, men weet niet wat men wil: een vertraagd toestel om het toch nog zoveel mogelijk te kunnen gebruiken, of elke dag een paar crashes op momenten dat je ze écht even niet kunt gebruiken. In ieder geval goed dat gebruikers straks met de switch zelf kunnen kiezen om de systeemvertraging aan of uit te zetten, en dan komen ze er vanzelf achter dat Apple het toch echt goed bedoelt.

 • Profielfoto
  recoiller

  Volgens mij weet de consument exact wat ze willen alleen sluit dat niet aan bij de commerciële doelstellingen van Apple. Vanuit Apple snap ik dat een batterij na misschien 2 jaar behoorlijk uitgepuft is. Dat is exact de reden waarom veel telefoons een makkelijk verwisselbare batterij hebben. Dat zou de iPhone ook kunnen hebben maar dat dient het commerciële belang niet. Daarom worden oude iPhones te vaak afgeschreven omdat er slechts 1 onderdeel versleten is; de batterij. Als Apple ‘lief was geweest’ dan zouden ze een telefoon maken met een verwisselbare batterij.

 • Profielfoto
  PH-SKY

  recoiller op 18 januari 2018 16:53
  Als Apple ‘lief was geweest’ dan zouden ze een telefoon maken met een verwisselbare batterij.

  Die is toch gewoon te vervangen? Alleen kan de consument dat niet zelf, maar moet het laten doen, omdat het geen simpel klepje is wat je even opentrekt, en oké er hangt een prijskaartje aan.

  Waar mijn reactie op neer komt is dat de klagende gebruikers over dit onderwerp eigenlijk gewoon een heerlijk stuk taart willen, maar niet de suikers binnen willen krijgen.:)

 • Profielfoto
  strigoi

  “hub batterij” ?

  On topic:
  Zelf de keuze krijgen om het aan of uit te zetten is eigenlijk iets wat ik niet van Apple gewend ben. Aangezien zij altijd voor de beste gebruikservaring gaan en daar als bedrijf behoorlijk bepalend en gesloten in zijn. Wat veelal ook goed uitpakt, no offence there.

  Een prima oplossing, zolang je zelf bewust bent van de keuze. Als je voor vol vermogen gaat kan je telefoon vaker uitvallen en speel je op safe dan heb je een tragere telefoon. Mocht je je telefoon weer als van ouds willen hebben dan laat je de batterij voor €29 of €39 (Resellers), of kosteloos in het geval van mijn 6s, vervangen.

  Het belangrijkste vind ik de melding. Dan kan je zelf een weloverwogen keuze maken voor reparatie of een nieuwe telefoon. Als je auto ineens op half vermogen draait doordat een onderdeel versleten is dan wil je ook een melding van onderhoud krijgen. Ik gebruik m’n telefoon vaak, vaker dan m’n auto. Ik snap dat na 2-3 jaar onderhoud aan een chemisch component als de batterij niet heel vreemd is, sterker nog ik ben blij dat de rest nog steeds zo goed werkt.

 • Profielfoto
  polansky

  Ergo: Apple geeft toe hartstikke fout te zitten met deze actie om je telefoon met opzet te vertragen.

 • Profielfoto
  Presto

  Is de iPhone4S ook vertraagd?