Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 januari 2018

Apple belooft iOS-update die vertraging oude iPhone optioneel maakt

Er was nogal wat ophef over het vertragen van oude iPhones. Apple remt de processor van een iPhone met versleten batterij af om de accuduur te verlengen en uitvallen te voorkomen. Een oplossing is in zicht. Een nieuwe update maakt de vertragingsfunctie namelijk optioneel.

Dat bevestigt Apple-CEO Tim Cook in een interview met het Amerikaanse ABC News. In een toekomstige iOS-versie kun je zelf kiezen: een langzamer toestel met lange accuduur, of een snelle iPhone die eerder leeg is.

Inzicht in staat accu en invloed op snelheid

Cook belooft dat een volgende iOS-update mensen inzicht gaat geven in de staat van hub batterij. Voorheen wilde Apple de gebruiker daar niet mee lastig vallen, maar er komt meer transparantie. De iPhone zal de gebruiker ook op de hoogte houden van wanneer de prestaties van de batterij verminderen. iOS zal de iPhone dan nog steeds afremmen, maar de vertragingsfunctie is uit te schakelen.

Cook raadt het overigens niet aan: “We hebben deze functie gemaakt om er zeker van te zijn dat je altijd een telefoontje kunt plegen in geval van nood, of dat ene speciale moment op de foto vast kunt leggen. We vinden het belangrijk dat klanten op hun iPhone kunnen rekenen. Maar als je maximale snelheid wil, kun je de vertragingsfunctie straks uitschakelen.”

Waarschijnlijk in iOS 11.3 beschikbaar

De nieuwe functie volgt volgens Cook in een volgende versie van iOS. Deze zal in februari als publieke beta verschijnen en enkele weken later uitkomen. Waarschijnlijk gaat het om iOS 11.3. Op moment van schrijven is iOS 11.2.2 de meest recente versie en binnenkort komt iOS 11.2.5 uit. iOS 11.3 wordt eind februari of begin maart verwacht.

Batterij vervangen voor verlaagde prijs

Naast de aankomende software-update, is Apple ook een vervangings­programma voor de iPhone-accu gestart. Gebruikers kunnen hun accu tijdelijk voor de verlaagde prijs van € 29 laten vervangen. De normale prijs is € 89. Je kunt accuservice aanvragen via de support-website van Apple, maar misschien is het beter om even te wachten. Het is namelijk ontzettend druk, zo druk dat accu’s voor bepaalde iPhone-modellen op zijn. Als iOS 11.3 straks uit is kun je bovendien vergelijken hoe je iPhone met en zonder de vertragingsfunctie presteert en zo een weloverwogen keuze maken.

Afbeelding via: iFixit – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Apple belooft iOS-update die vertraging oude iPhone optioneel maakt
Sluiten