‘Apple schrapt functies iOS 12 in focus op stabiliteit en snelheid’

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Met iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra heeft Apple een moeilijke tijd achter de rug. Er waren veel klachten over de performance en de software kampte met een aantal beschamende beveiligingsbugs. Apple zou nu verschillende iOS 12-functies hebben geschrapt om zich op stabiliteit en performance te focussen.

Dat heeft techsite Axios van bronnen binnen Apple vernomen. Het is naar verluidt een beslissing van Apple’s software-chef Craig Federighi. Grote vernieuwingen aan iOS en macOS zouden geschrapt zijn om de kwaliteit van de software meer aandacht te geven.

Vernieuwingen homescreen en apps iOS 12 geschrapt

Volgens reporter Ina Fried is een grote vernieuwing van het homescreen in iOS 12 geschrapt. Ook grote verbeteringen aan apps als mail en foto’s zijn uitgesteld tot 2019. Apple zou wel werken aan verbeteringen op het gebied van augmented reality, health en ouderlijk toezicht. Het verbeteren van de prestaties van de iPhone zou in iOS 12 de meeste aandacht krijgen.

Craig Federighi
Apple’s software-chef Craig Federighi – Klik/tap voor groter.

Jaarlijkse, grote release niet houdbaar

Het is al langer duidelijk dat een jaarlijkse, grote vernieuwing van iOS en macOS niet houdbaar is. Niet alleen nemen de klachten over bugs en prestaties toe, ook Apple moet zelf steeds vaker functies uitstellen. Zo werden tijdens WWDC 2017 in juni nieuwe iOS-functies als AirPlay 2 en iMessage in iCloud aangekondigd, maar het lukte Apple niet om die bij de release van iOS 11 september af te hebben. Deze functies komen nu in iOS 11.3, een half jaar na de oorspronkelijke planning. Misschien is een halfjaarlijkse vernieuwing zo’n gek idee nog niet.

Wat er wél in iOS 12 en macOS 10.14 zit weten we in juni, want tijdens WWDC 2018 doet Apple zijn nieuwe software uit de doeken. Het is overigens niet de eerste keer dat Apple dit doet. Oudgedienden zullen zich OS X Snow Leopard herinneren. Dat werd in 2009 aangekondigd met de slagzin “Zero new features!”

Mac OS X Snow Leopard
Klik/tap voor groter.

Update: 9to5Mac zegt soortgelijke informatie ontvangen te hebben. De beslissing zou rond 17 januari genomen zijn. Het idee is om de “Snow Leopard”-strategie nieuw leven in te blazen, maar dan voor iOS.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  WillemZ

  “Jaarlijkse, grote release niet houdbaar”.
  Eindelijk. Ze gaan het begrijpen.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Dat ze nog maar een jaar wachten met iOS 12 en macOS 10.14. Werk eerst het huidige systeem af, breng regelmatig kleinere updates uit die zorgen voor stabiliteit en snelheid. Nieuwe features kunnen wel even wachten.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @WillemZ: inderdaad. Gewoon terug naar één release om de twee jaar is snel genoeg. Het werd tijd dat ze het eens door kregen bij Apple.
  Elk jaar leek in eerste instantie geweldig voor de gebruikers, maar op lange termijn word je er als programmeur stapelgek van.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Dit is goed nieuws zeg! Hopelijk klopt dit gerucht.

  Stiekem hoop ik wel op verbeteringen van het notificatiesysteem en control center, maar overall een betere performance is het beste wel.

  Het hele gedoe met het verlagen van de performance om uitvallen te voorkomen bij oude iOS apparaten vatte ik alleen maar op als een groot mankement van iOS en dat eigenlijk niet zou moeten.

  Apple moet ook inzien dat de verbeteringen van een nieuwe generatie iPhone steeds kleiner worden en dat men dus minder snel overstapt op een nieuw model en daardoor dus het OS beter moet werken op oudere modellen.

 • Profielfoto
  steveb

  Belangrijker is
  Energie efficiëntie bonnen alle apps en features.
  Maar Wss ligt dat ook vaak aan de componen

 • Profielfoto
  steveb

  Componenten. Waarom ligt het energieverbruik van bijvoorbeeld gps functies zo hoog

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Zou leuk zijn als ze gewoon maandelijks een presentatie doen online, van wat ze gemaakt hebben. Jaarlijks kunnen ze dan vertellen over de plannen voor het volgende jaar.

 • Profielfoto
  wensink

  Het zou ze sieren

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Geen grote releases meer, maar veel kleine releases. Klinkt heel Agile en ik zie in de praktijk dat dat het beste werkt.

  Enige is dat het minder makkelijk wordt om jaarlijks op de WWDC nieuwe innovaties kunt aankondigen.

 • Profielfoto
  Dashter

  Een jaarlijkse vernieuwing is niet houdbaar, maar jullie stellen wel een halfjaarlijkse vernieuwing voor? Lol:P

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  “Misschien is een halfjaarlijkse vernieuwing zo’n gek idee nog niet.”

  Bedoelen jullie niet anderhalf jaar?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Craig Federighi is een compleet lichtgewicht, binnen Apple. Geeft toch niks!?

  En dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Shmoo je kijkt te veel tv op de zondag avond, geil jij op die schooljuffrouw !

  On topic, ik krijg nu al wekelijks updates voor MacOs beta release

  Dit mag beslist minder,

  één keer in de twee jaar een volledig nieuw besturingsysteem voor MacOs vind ik ook genoeg

  Dat voorkomt, dat men bij Apple regelmatig beveiligings patches moeten uitrollen

   

  Gr.

   

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  Van mij mogen ze best naar een release per twee jaar of langer, maar dan zou het wel mooi zijn als er ín die releases ook eens écht nieuwe features zouden zitten. Bijvoorbeeld het Home Screen mag dan best eens flink op de schop. Het is qua functionaliteit al sinds iOS1 hetzelfde, afgezien van de mogelijkheid om mappen te maken, die in versie 6 werd geïntroduceerd…

 • Profielfoto
  McJohn

  Veranderen om te veranderen is nooit goed. Heb het altijd al geschreven dat elk jaar een nieuw macOS uitbrengen gewoonweg overkill is, maar de grote meute begint het stilletjesaan te “eisen” heb ik de indruk. “We cant ship junk” zei men ooit bij Apple, dan lijkt me om de 2 jaar een release beter. Ha….. MacOS X Tiger 10.4.11,… waar is de tijd.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Apple mag de boel wel eens oppoetsen (grafisch is het soms een rommeltje), gelijktrekken (iMessage op de Mac bijvoorbeeld of de appstore) en terug naar de basis (drag ’n drop uit photos naar final cut werkt niet).

  En wat functies in .x releasen mag ook. De concurrentie zit ook niet stil!

 • Profielfoto
  renato

  Volgens mij was High Sierra al bedoeld om minder nieuwe features toe te voegen maar als grote bugfix op Sierra – vandaar de naam..

 • Profielfoto
  TandMac

  Always Loved Snow Leopard.

 • Profielfoto
  steveb

  Bij verste.3 extra features lijkt me het beste zoals bij iOS 10 en ik dacht ook bij 9. Was wat ergens eind de lente?

  Liefst beef ik bij iOS 7 met op tijd en stond een veiligheids upgrade. En misschien elk seizoen enkele extra features
  Niet zoals bij iOS 11 in september nieuw met zo veel nieuwe features dat ze niet eens konden worden opgenoemd tijdens WWDC of de september event.

  Geef ons de app of de feature wanneer hij af is. En klaar voor een release die. Verder rijkt dan Amerika. Dat het niet zolang duurt voor ee rest van de wereld kan mee genieten. (Apple pay, CarPlay, … AirPlay2.)

  #valse hoop is slechte reclame

 • Profielfoto
  csteelooper

  Geef ons de app of de feature wanneer hij af is. En klaar voor een release die. Verder rijkt dan Amerika. Dat het niet zolang duurt voor ee rest van de wereld kan mee genieten. (Apple pay, CarPlay, … AirPlay2.)

  #valse hoop is slechte reclame

  AirPlay 2 is gewoon nog niet helemaal af maar wordt hard gereleased;

  CarPlay is wereldwijd gereleased maar mede afhankelijk van de auto-industrie.

  Apple Pay is in principe ook wereldwijd beschikbaar, maar ook hier is Apple grotendeels afhankelijk van derde partijen (banken en creditcardmaatschappijen). Als er in een regio (zoals hier in NL) geen partijen zijn die mee willen of kunnen werken, of als het er te weinig zijn (hier heeft de ING Bank al sinds dag 1 de intentie om er vol in te gaan), dan oordeelt Apple dat het geen zin heeft om de feature aan te zetten.

   

  Waar ik heen wil: je hebt een klein punt, maar je voorbeelden zijn niet geweldig. Voorzover de voorbeelden die je noemt niet al wereldwijd beschikbaar zijn, is er een stérke afhankelijkheid van derde partijen  waardoor dat niet zomaar gaat.

  Er zijn wel degelijk een aantal andere features die Apple wel eens wereldwijd beschikbaar mag maken, zoals: unified logon op Apple TV (één keer je credentials ingeven en meteen ingelogd zijn bij alle diensten waar je bent geregistreerd, zoals o.a. NetFlix);
  Apple News (een nieuws-app die lokaal en regionaal nieuws op een overzichtelijke manier weergeeft. Wij hebben wel een widget maar geen app, die is er alleen in de VS)
  TV-app op iPhone en iOS (een app die online streaming content bundelt, waardoor content van NetFlix, Hulu (VS) en andere aanbieders in één app wordt gepresenteerd. In Nederland zou dit kunnen met NetFlix, Videoland, NLZiet, NPO Plus en Kijk (SBS).

  Het probleem is alleen dat ook voor de features die ik noem weer geldt: er moet voldoende content beschikbaar zijn. Dat is helaas nog niet zo, want de content die geboden wordt, moet ook worden aangeboden in een strikt vastgelegd formaat.

  Kortom: zo wenselijk als het zou zijn om alle features dan maar meteen wereldwijd aan te zetten, zo makkelijk is het allerminst. Bijna alle nu nog uitgeschakelde features zijn geheel of grotendeels afhankelijk van samenwerking met derde partijen. En het is al vaker gezegd: dat is helaas in Nederland en de EU meestal érg lastig. Denk “rechten” en je weet waar ik het over heb.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik vind “done when it’s done” wel een goeie zin om met dit soort dingen te doen.

  Als ik wanneer dat nodig is een update voor kleine dingetjes krijg en zo nu en dan een nieuwe feature dan ben ik ook al tevreden.

  Één keer per jaar een lading features op consumenten loslaten zorgt er ook voor dat er altijd features ondersneeuwen.

  Geen van mijn collega’s met een iPhone 6 of nieuwer wist bijvoorbeeld van de tekstselectie met 3D touch, omdat het een totaal ondergesneeuwde feature is

 • Profielfoto
  DBLCreations

  McJohn op 30 januari 2018 17:50
  Veranderen om te veranderen is nooit goed. Heb het altijd al geschreven dat elk jaar een nieuw macOS uitbrengen gewoonweg overkill is, maar de grote meute begint het stilletjesaan te “eisen” heb ik de indruk. “We cant ship junk” zei men ooit bij Apple, dan lijkt me om de 2 jaar een release beter. Ha….. MacOS X Tiger 10.4.11,… waar is de tijd.

  Jep, volledig mee eens!

  TandMac op 30 januari 2018 20:21
  Always Loved Snow Leopard.

  So did i my friend, so did i…

  Nick Seamore op 30 januari 2018 16:08
  “Misschien is een halfjaarlijkse vernieuwing zo’n gek idee nog niet.”

  Bedoelen jullie niet anderhalf jaar?

  Ja, dat vroeg ik mij dus ook af. Persoonlijk zou ik gewoon 2jaarlijks doen. Het hoeft voor mij (en zo te zien ook voor vele anderen hier) zeker niet elk jaar een nieuw OS te zijn. Vroeger, toen het nog betalend was, leek het wel alsof ze moesten presteren. Dan moest je als consument het product kopen (wat in het geval van OSX) niet zoveel was, maar dan kregen ze betaald en leek het wel of fouten “niet toegelaten” waren. Uiteraard, waren er toen ook fouten, maar man, nu is het toch wel heel erg.

  @csteelooper: Ik weet niet waarom het “Home Screen” (je bedoeld waarschijnlijk Desktop/Bureaublad?) op de schop moet en een nieuw uiterlijk moet krijgen. Ik hoop vooral dat drag & drop blijft want dat is echt wel een gemak vindt ik persoonlijk.