Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 januari 2018
Leestijd: 3 minuten

iOS 11.3: 5 grote vernieuwingen in Safari

iOS 11.3 is beschikbaar en het is een grote update. Naast verbeteringen aan ARKit krijgt ook Safari een grote update. Safari 11.1 brengt belangrijke nieuwe functies voor webdevelopers en eindgebruikers.

Dit zijn de vijf belangrijkste vernieuwingen. Alle genoemde functies zitten naast iOS 11.3 ook in macOS High Sierra 10.13.4 en macOS 10.12 Sierra. Safari 11.1 komt namelijk ook naar de Mac.

1) Serieuze ondersteuning voor web-apps

Apple heeft de boot lang afgehouden, maar in iOS 11.3 krijgt Safari eindelijk volwaardige ondersteuning voor progressive web-apps, want de browser gaat Service Workers ondersteunen. Dit stelt webappliaties in staat om ook offline te functioneren, als een native app dus. Dit is mogelijk omdat web-apps een kleine hoeveelheid javascript lokaal kunnen opslaan en uitvoeren. Pushnotificaties naar de browser sturen is nog steeds niet mogelijk.

De multimediale mogelijkheden voor web-apps zijn wel uitgebreid. Zo is er in iOS 11.3 niet alleen toegang tot de microfoon, maar ook de camera. De stabiliteit en compatibiliteit van WebRTC, een standaard voor audio- en videogesprekken in je browser, is ook verbeterd. Een Skype-versie voor de browser zou geen probleem meer moeten zijn.

2) Verbeterde reader-weergave

Reader-weergave is een populaire functie in Safari die je artikelen in alle rust laat lezen. Alle opmaak wordt gestript zodat alleen tekst en afbeeldingen overblijven. De tekst-extractie-engine van is in iOS 11.3 verbeterd. Een Apple-ontwikkelaar noemt zelf twee voorbeelden: Allereerst blijven kopteksten die een link bevatten nu klikbaar en daarnaast worden korte teksten over de auteur van een artikel die vaak onderaan staan beter getoond.

Klik/tap voor groter

3) Nieuwe generatie gifjes

Gifjes zijn awesome, maar ook hopeloos ouderwets. Daardoor is een kort gifje van een beetje kwaliteit vaak enkele megabytes groot. Dat duurt lang om te laden en is niet goed voor je databundel. In Safari 11.1 en iOS 11.3 arriveert ondersteuning voor de volgende generatie gifjes. Het zijn geen gif-bestanden meer, maar mp4-video’s die eindeloos herhalen. Die kunnen een stuk efficiënter gecomprimeerd worden en zien er in principe als gifje uit.

In iOS 11.3 toont Safari gifjes die als video op een site zijn ge-embed als gewoon gifje. Dat wil zeggen: zonder geluid, speler, knoppen en in een eindeloze loop. Meer info in dit artikel en hieronder een voorbeeld van de html-tag.

<img src="gif-met-schattige-kat.mp4">
Een gif- en mp4-bestand met dezelfde inhoud – Klik/tap voor groter.

4) Betere beveiliging

Chrome en Firefox doen het al langer, maar in iOS 11.3 begint ook Apple met het waarschuwen voor websites die geen SSL (https) gebruiken. Wanneer je een wachtwoord of creditcardnummer invoert op een webpagina die http in plaats van https gebruikt, verschijnt een waarschuwing.

Daarnaast stopt Apple met het automatisch invullen van gebruikersnamen en wachtwoorden op sites. Je dient zelf een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen en pas daarna zullen ze voor je ingevuld worden. Dit is gedaan omdat sites automatisch ingevulde gegevens af kunnen tappen, zelfs als je nog niet op een login-knop hebt gedrukt.

Klik/tap voor groter.

5) Flexibele opties voor lettertypes

De laatste vernieuwing is prettig voor webdevelopers en lezers van websites. Door middel van de CSS-optie font-display kan bepaald worden of tekst moet wachten tot een aangepast lettertype geladen is. Sites met een complex ontwerp zullen hierop willen wachten, maar simpele blogs en nieuwssites kunnen de tekst alvast laten zien terwijl het lettertype bezig is met laden. Zo kun je sneller beginnen met lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iOS 11.3: 5 grote vernieuwingen in Safari
Sluiten