Investeringsoffensief: Apple wil Amerika weer fantastisch maken

Door: Raymon Mens - 15 reacties
Tim Cook Smile

Apple heeft een groot investeringsoffensief in de Amerikaanse economie aangekondigd. Het gaat om drie maatregelen die moeten zorgen voor meer werkgelegenheid en groei.

De iPhone-maker investeerde met een eigen fonds voor hoogwaardige technologie al in Amerikaanse bedrijven, maar pakt het nu groter aan. Het offensief moet voor 4000 Amerikaanse nieuwe banen per jaar zorgen. Daarnaast krijgen werknemers een bonus en haalt Apple zijn geldreserves terug naar de VS.

Investeringsoffensief: 4000 nieuwe banen op nieuwe campus

Apple’s aankondiging is haast euforisch. In de komende vijf jaar wil het bedrijf van Tim Cook dat de Amerikaanse economie met $ 350 miljard groeit. Dit moet worden gegarandeerd door de komende vijf jaar 4000 nieuwe banen per jaar te creëren. Voor de 20.000 nieuwe werknemers wordt een nieuwe campus gebouwd die later dit jaar wordt onthuld. De eerste nieuwe employees gaan zich richten op technische ondersteuning en klantenservice.

Apple Support Medewerkers
Klik/tap voor groter.

Uitbreiding Advanced Manufacturing Fund

Vorig jaar kondigde Apple een nieuw fonds aan dat investeert in Amerikaanse high-tech bedrijven. Dit Advanced Manufacturing Fund bevat nu 1 miljard dollar en inmiddels is er 200 miljoen in Corning, de maker van Gorilla Glass geïnvesteerd. Daarnaast pompte Apple nog eens 390 miljoen dollar in de Amerikaanse maker van onderdelen voor Face ID. Nu kondigt de iPhone-maker aan dat het fonds wordt vergroot tot 5 miljard dollar. Meer investeringen worden dan ook snel verwacht.

Corning Fabriek
Apple investeerde onlangs in Corning, de maker van Gorilla Glass – Klik/tap voor groter.

Cash terug naar de VS

Apple bezig een enorme berg cash, maar die staat gestald buiten de VS. Het gaat om $ 252,3 miljard en het bedrijf uit Cupertino gaat nu een groot deel terug naar de VS brengen. Deze ‘repatriatie’ wordt mogelijk gemaakt door een initiatief van Donald Trump. Hij heeft de importbelasting die bedrijven moeten betalen bij repatriatie verlaagd naar 15,5 procent. Apple zegt ongeveer $ 38 miljard aan importbelasting te betalen. Wat wil zeggen dat er $ 245 miljard terug naar de VS gehaald wordt. Na het betalen van belasting houdt Apple $ 207 miljard over.

Tim Cook Trump
Klik/tap voor groter.

Wat er met dat geld gaat gebeuren is nog onduidelijk, maar Apple laat alvast weten dat zijn 120.000 werknemers een bonus krijgen van $ 2.500. Het bedrijf keert dit uit in aandelen. Eén ding is al zeker: Donald Trump zal de aankondiging van Apple’s investeringsoffensief als een persoonlijk gewin vieren.

Apple

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  NicoJ

  ‘Deze ‘repatriatie’ wordt mogelijk gemaakt door een initiatief van Donald Trump.’

  ‘Eén ding is al zeker: Donald Trump zal de aankondiging van Apple’s investeringsoffensief als een persoonlijk gewin vieren.’

  Lijkt me dan ook niet geheel onterecht in dezen toch?

 • Profielfoto
  Frans

  Kijk, nu blijkt dat ‘belastingparadijsje’ spelen niet werkt. Door belastingdeals hebben NL/EU belastingopbrengsten laten lopen in de hoop dat dit geld weer geinvesteerd zou worden en hier werkgelegenheid zou opleveren. Nu blijkt dat Apple alleen belasting heeft bespaard, het geld en de werkgelegenheid gaat naar de VS.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Eerst zien en dan geloven. Elders werd al geschreven dat er nog erg veel onduidelijkheid is over het werkelijke aantal jobs en dat meer dan de helft van het ‘gerepatrieerde’ geld mogelijk niet eens in de VS terechtkomt en moet gebruikt worden om schulden af te bouwen. Leningen die Apple is aangegaan om net géén geld terug te moeten brengen naar de VS. Het lijkt mij dus meer op marketing gebral.

 • Profielfoto
  Facundo

  Vertraging van oude iphones is, na software update, uit te zetten.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Nou dat klinkt als Trumph

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Hopelijk gaat Apple nu wat meer vaart zetten met de ontwikkeling van de achtergebleven producten (MacPro; mini enz.) en de toetsenbordproblemen van de MacBook Pro oplossen.

  Verder krijg ik in dit kader een vervelend gevoel bij de triomf van die brallende persoon die zich President mag noemen.

   

 • Profielfoto
  koen

  Make Apple Great Again

 • Profielfoto
  maconly

  Goed bezig die Trump om de non tax paying multinationals niet meer ongestoord en ongegeneerd hun gang te laten gaan.

 • Profielfoto
  bitrip

  Jammer, ik las de titel verkeerd. Ik hoopte dat Amerika Apple weer fantastisch wilde maken.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik las op teletekst dat Apple 84.000 werknemers heeft in de VS… Wat doen die allemaal?? Bankiers of techneuten? Dat laatste betwijfel ik.

 • Profielfoto
  icegodd

  ‘Deze ‘repatriatie’ wordt mogelijk gemaakt door een initiatief van Donald Trump.’

  wie zegt dat?? trump zelf?

  trump wordt niet benoemd in artikelen van bloomberg, CNN,NY times enzo. Het lijkt mij meer de werk van vorige administration en niet trump.

 • Profielfoto
  jan jansen

  icegodd op 18 januari 2018 17:02

  ‘Deze ‘repatriatie’ wordt mogelijk gemaakt door een initiatief van Donald Trump.’

  wie zegt dat?? trump zelf?

  trump wordt niet benoemd in artikelen van bloomberg, CNN,NY times enzo. Het lijkt mij meer de werk van vorige administration en niet trump.

  Eigenlijk is het simpel Trump zei: bouw je spullen hier in de USA of ik hef import-tax waar je gek van gaat worden.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Ja, Trump zal ongetwijfeld trots zijn dat hij geholpen heeft de rijken nog rijker te maken.

 • Profielfoto
  maconly

  KR1275 op 18 januari 2018 17:00
  Ik las op teletekst dat Apple 84.000 werknemers heeft in de VS… Wat doen die allemaal?? Bankiers of techneuten? Dat laatste betwijfel ik.

  Winkelpersoneel .

 • Profielfoto
  computer space

  Ik vraag me af hoe die bergen geld in bananenrepublieken eigenlijk gewaarborgd zijn? Lijkt me niet lekker om als 100000 koppig landje een vermogen te stallen vergelijkbaar met vermogen van een land als Duitsland. Of staat het gewoon mij een Amerikaanse bank op een belastingconstructietechnisch opgetuigde virtuele bananenrepubliekrekening?