Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 18 januari 2018

Investeringsoffensief: Apple wil Amerika weer fantastisch maken

Apple heeft een groot investeringsoffensief in de Amerikaanse economie aangekondigd. Het gaat om drie maatregelen die moeten zorgen voor meer werkgelegenheid en groei.

De iPhone-maker investeerde met een eigen fonds voor hoogwaardige technologie al in Amerikaanse bedrijven, maar pakt het nu groter aan. Het offensief moet voor 4000 Amerikaanse nieuwe banen per jaar zorgen. Daarnaast krijgen werknemers een bonus en haalt Apple zijn geldreserves terug naar de VS.

Investeringsoffensief: 4000 nieuwe banen op nieuwe campus

Apple’s aankondiging is haast euforisch. In de komende vijf jaar wil het bedrijf van Tim Cook dat de Amerikaanse economie met $ 350 miljard groeit. Dit moet worden gegarandeerd door de komende vijf jaar 4000 nieuwe banen per jaar te creëren. Voor de 20.000 nieuwe werknemers wordt een nieuwe campus gebouwd die later dit jaar wordt onthuld. De eerste nieuwe employees gaan zich richten op technische ondersteuning en klantenservice.

Klik/tap voor groter.

Uitbreiding Advanced Manufacturing Fund

Vorig jaar kondigde Apple een nieuw fonds aan dat investeert in Amerikaanse high-tech bedrijven. Dit Advanced Manufacturing Fund bevat nu 1 miljard dollar en inmiddels is er 200 miljoen in Corning, de maker van Gorilla Glass geïnvesteerd. Daarnaast pompte Apple nog eens 390 miljoen dollar in de Amerikaanse maker van onderdelen voor Face ID. Nu kondigt de iPhone-maker aan dat het fonds wordt vergroot tot 5 miljard dollar. Meer investeringen worden dan ook snel verwacht.

Apple investeerde onlangs in Corning, de maker van Gorilla Glass – Klik/tap voor groter.

Cash terug naar de VS

Apple bezig een enorme berg cash, maar die staat gestald buiten de VS. Het gaat om $ 252,3 miljard en het bedrijf uit Cupertino gaat nu een groot deel terug naar de VS brengen. Deze ‘repatriatie’ wordt mogelijk gemaakt door een initiatief van Donald Trump. Hij heeft de importbelasting die bedrijven moeten betalen bij repatriatie verlaagd naar 15,5 procent. Apple zegt ongeveer $ 38 miljard aan importbelasting te betalen. Wat wil zeggen dat er $ 245 miljard terug naar de VS gehaald wordt. Na het betalen van belasting houdt Apple $ 207 miljard over.

Tim Cook Donald Trump
Klik/tap voor groter.

Wat er met dat geld gaat gebeuren is nog onduidelijk, maar Apple laat alvast weten dat zijn 120.000 werknemers een bonus krijgen van $ 2.500. Het bedrijf keert dit uit in aandelen. Eén ding is al zeker: Donald Trump zal de aankondiging van Apple’s investeringsoffensief als een persoonlijk gewin vieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Investeringsoffensief: Apple wil Amerika weer fantastisch maken
Sluiten