Mobiel bankieren-app vervangt TAN-code bij ING

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Al 30 jaar staat ING bekend om zijn ingenieuze verificatie, de TAN-code. Een verificatie waar menig ABN- en Rabobank-gebruiker jaloers op was. Simpelweg omdat je zo’n e.dentifier niet altijd bij de hand hebt, maar je telefoon wel. ING heeft nu besloten dat de iconische TAN-code gaat verdwijnen. Betalingen bevestigen via de mobiele app is de toekomst.

Als je een betaling via de mobiele app deed, was de TAN-code al niet meer nodig. De verificatie verloopt via de vingerafdruk, gezichtsherkenning (iPhone X) of toegangscode van de ING Mobiel Betalen App. Alleen via ‘Mijn ING’ in de browser had je de code nodig om een betaling te verifiëren.

TAN-code maakt plaats voor autorisatie app

ING wil toe naar één systeem voor het bevestigen van betalingen en dat is de mobiele app. Deze verandering is onderdeel van een vernieuwingen van Mijn ING. In de nieuwe omgeving gebruik je de ING Mobiel Bankieren App om opdrachten te bevestigen. In de oude situatie werkte dit al eenvoudig met een QR-code, maar nu wordt het nog eenvoudiger.

Nog niet alle klanten gebruiken de app

ING heeft op dit moment 3,2 miljoen klanten die de app gebruiken, maar dat zijn niet alle klanten. Wie de app (nog) niet gebruikt, kan tot eind 2018 van TAN-codes gebruiken. De bank belooft eind 2018 met een alternatief voor deze gebruikers te komen.

Particuliere klanten worden vanaf vandaag overgezet op bevestigen met de app, zakelijke klanten volgen in maart. De TAN-code werd meer dan 30 jaar geleden geïntroduceerd. Klanten kregen toen op een papieren lijst met codes om Girotel te gebruiken.

Girotel van de Postbank werd in 1986 gelanceerd – Klik/tap voor groter.

ING is niet de enige bank die de smartphone als primaire verificatiemiddel ingezet. ABN Amro maakte eind 2017 bekend de smartphone als vervanger van de e.dentifier in te gaan zetten.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  sciletto

  Ik ben een ING gebruiker en ben echt tevreden over de bank. Helemaal de samenwerking met iOS. Ik heb ABN en Rabo gehad waarvan ik de Rabo het minst vond.

  Nee, voor mij geen andere meer. Ik denk dat ING ook als eerste met Apple Pay komt in Nederland.

 • Profielfoto
  imathijs

  Hoi Rabobank, lees je mee?

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Mobiel bevestigen met de ING app werkt al maanden. Lijkt me geen nieuws.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  ING kondigt het vandaag als nieuws aan in een persbericht. Het eigenlijke nieuws is dus dat de TAN-code volledig gaat vervallen.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Ok. Dat is inderdaad nieuws.

 • Profielfoto
  csteelooper

  ln.XSOcam op 23 januari 2018 13:56
  Mobiel bevestigen met de ING app werkt al maanden. Lijkt me geen nieuws.

  Het klopt wel dat Mobiel Bevestigen al bijna een jaar werkt, maar dit was nu een optie. Men kon nog altijd een TAN-code per SMS of op papier gebruiken. Bovendien waren voor diverse acties altíjd TAN-codes nodig, zoals bijvoorbeeld het activeren of deactiveren van Contactloos Betalen. Het nieuws is nu dat het hele systeem met TAN-codes wordt uitgefaseerd, dus dat er straks óveral gebruik wordt gemaakt van de App in plaats van TAN-codes.

 • Profielfoto
  whaha

  Verificatie via app?
  bunq?

 • Profielfoto
  jasper050

  Waarom is mijn opmerking verdwenen?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Waar blijft de Rabo?

 • Profielfoto
  koen

  TAN codes en Girotel op de Mac. Dat waren nog eens tijden!

 • Profielfoto
  Frans

  OK… Als je via de website een betaling doet kan je die nu bevestigen via de app in plaats van een TAN-code. Maar als je de app hebt kan je toch veel simpeler gewoon betalen via de app? Of denk ik nu te simpel?