iMac Pro bevat een mysterieuze chip

5 reacties

De iMac Pro is niet alleen de meest krachtige Mac ooit, het is ook de eerste Mac met een door Apple gemaakte ARM-chip. Maar de nieuwste Mac blijkt nóg een mysterieuze chip te bevatten. Dat ontdekte iFixit bij het uit elkaar halen van de iMac Pro.

Eigen chip voor energiebeheer?

De nieuwe chip zit naast de T2-chip op het moederbord van de iMac Pro. Mogelijk gaat het om een door Apple ontworpen controller voor energie­beheer. In 2017 ging het gerucht dat Apple eigen chips wil maken voor het beheren van de voeding en energie. Mogelijk zien we in de iMac Pro de eerste versie van deze chip die Apple voorheen extern inkocht.

Dit wijst er ook op dat de volgende iPhone een door Apple chip van eigen makelij voor energiebeheer kan hebben. Bij een apparaat met accu is het beheren van de voeding een nóg belangrijkere taak. Met een eigen chip zou Apple dit nog beter kunnen doen.

iMac Pro chip 001
De mysterieuze chip (in oranje) zit naast de T2-chip op het moederbord van de iMac Pro – Klik/tap voor groter.

Nieuwe T2-chip duidelijk zichtbaar

De iMac Pro is de eerste Mac en een T2-chip. Deze chip is afgeleid van de A10-chip in de iPhone 7. Apple zet zijn eigen ARM-chip naast de Intel-processor in als beeldprocessor voor de FaceTime HD 1080p-camera, audiocontroller voor luidsprekers en vier microfoons, en SMC (System Management Controller). De chip heeft ook een afgesloten enclave die de beveiligingssleutels van het systeem beheert. De iMac Pro heeft een veilige opstartfunctie die als volgt werkt: de T2 valideert de bootloader, de bootloader valideert de firmware, de firmware valideert de kernel en ten slotte valideert de kernel de stuurprogramma’s.

De chip handelt ook de versleuteling van data op de SSD af. Daardoor is de Intel Xeon-chip volledig beschikbaar voor andere taken en vertraagt FileVault de Mac niet.

RAM-geheugen en CPU vervangbaar

Uit de teardown van iFixit blijkt verder dat het geheugen van de iMac Pro vervangbaar is. Apple gebruikt standaard 288-pins DDR4 ECC RAM. Het vervangen het geheugen is niet zo makkelijk als bij de 5K iMac, want een deurtje ontbreekt. Dat wil zeggen dat de iMac Pro deels gemonteerd moet worden om het geheugen te vervangen. Dat vereist specialistisch gereedschap en kennis.

ifixit imac pro 001
Klik/tap voor groter.

De processor (CPU) van de iMac Pro is ook vervangbaar, want hij zit niet op het moederbord gesoldeerd. In hoeverre het praktisch is om de CPU te vervangen is nog afwachten. Apple gebruikt namelijk een speciale variant van de Intel Xeon W-2140-chip en een andere processor plaatsen heeft waarschijnlijk invloed op de koelcapaciteit. Het is niet mogelijk om een andere GPU te plaatsen, want die zit op het moederbord gesoldeerd. Tot slot vallen de SSD-schijven op. Apple heeft de iMac Pro van twee SSD’s voorzien die te vervangen zijn, maar geen standaard connector hebben.


 
De iMac Pro is sinds december te koop. Het instapmodel met 8 cores, 32GB RAM en 1TB SSD kost € 5.499. In de toekomst moet ook een nieuwe Mac Pro uitkomen, die bevat waarschijnlijk meer vervangbare onderdelen.

De komende dagen zal de lay-out van artikelen op OMT veranderen. We schrijven alvast met de conventies van ons nieuwe design dat binnen enkele dagen live gaat in het achterhoofd. Daardoor zien artikelen er in de app en in de oude lay-out mogelijk minder goed uit.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Night

  In de toekomst moet ook een nieuwe Mac Pro uitkomen, die bevat waarschijnlijk meer vervangbare onderdelen.

  Wederom wachten dus, op een model dat minder kinderziekten heeft en in uitbreidbaarheid meer in de wensen van de klant voorziet.

 • Profielfoto
  Ree

  RAM-geheugen

  ????

  Wel RAM-geheugen maar niet CPU-processor?
  de M in RAM is Memory, dus: “RAM” of “werkgeheugen”.

  Verder on topic;

  het is ook de eerste Mac met een door Apple gemaakte ARM-chip

  doet (onterecht) vermoeden dat de machine niet meer op een intel processor draait.
  De machine is intel Xeon gebaseerd.

  Weer even zeuren;

  iMac Pro bevat een mysterieuze chip

  “Geen idee waar die voor dient”

  en dan 10 tellen later staat een opsomming van functies van de T2… wat is de mysterie?

  En weer on-topic!

  Brilliant idee om een (soort van) co-processor in te zetten die de taken overneemt van een aantal single-purpose processoren (audio, camera). Zou me niets verbazen als er plannen liggen om netwerk er ook in te integreren.

  Ben benieuwd hoe deze tech doorontwikkeld.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Zeg meneer de betwetert (Ree).. het gaat dus om de mysterieuze chip NAAST die T2… Zie plaatje.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Zeg meneer de betwetert (Ree).. het gaat dus om de mysterieuze chip NAAST die T2… Zie plaatje.

  Idd… Begrijpend lezen!

 • Profielfoto
  Ree

  ooooooooooooooohhhh

  :)