Raymon Mens
Raymon Mens HomePod 29 januari 2018

Eerste reviews: Geluidskwaliteit HomePod maakt indruk

De HomePod wordt op 9 februari aan de eerste kopers in de VS, UK in Australië geleverd. Apple heeft echter een select groepje journalisten uitgenodigd om de slimme speaker alvast te beluisteren. De geluidskwaliteit maakt indruk.

De HomePod is uitgerust met zeven tweeters met beamvorming en een grote woofer. De slimme speaker analyseert de akoestische eigenschappen van een kamer en zorgt ervoor dat geluid niet onnodig tegen muren kaatst. Prachtige taal, maar blijkbaar heeft het ook echt effect. Veel reviewers noemen de geluidskwaliteit uitstekend en prijzen het kamervullende geluid van de speaker.

Business Insider: Avery Hartmans

Volgens Business Insider laat Apple’s speaker een geweldige eerste indruk achter:

De HomePod klinkt luider en beter dan ik had verwacht. De lage tonen waren aanwezig, maar niet te sterk. Stemmen waren helder en duidelijk en ik zou het geluid als licht en energiek omschrijven. Ik kreeg ook een demo van twee HomePods die een stereopaar vormen en werd echt weggeblazen. Deze functie komt later in een software-update. Ik kan na een uurtje luisteren bij Apple nog geen definitief oordeel geven, maar de HomePod laat een geweldige eerste indruk achter.

Klik/tap voor groter.

Wired: Jeremy White

Wired prijst het kamervullende geluid van de HomePod, maar heeft een kritische noot:

Wat meteen opvalt is de formidabele bas die de HomePod produceert. Het geluid blijft ook constant terwijl je door de kamer loopt, ongetwijfeld dankzij die beamforming tweeters. Zang klinkt prachtig, maar er is een duidelijk gebrek aan mid-range. Je hebt het gevoel hebt dat er iets ontbreekt in de mix.

iMore: Serenity Caldwell

Tijdens de luistertests vergeleek Apple de HomePod met een Amazon Echo, Google Home Max en Sonos One. iMore schrijft het volgende:

De Google Home Max is beschamend slecht voor zijn prijs ($399). De speaker maakt een groots, dreunend geluid en past veel te veel compressie toe. Bij de live-versie van Hotel California werden het applaus, de gitaren, galm en zang allemaal in een doffe brij geplet.

De Sonos One doet het veel beter en laat van zang en middentonen heel. Maar waar de HomePod excelleert is de scheiding van geluiden. Ieder deel van de opname klinkt op de HomePod net zo goed als de zang. De Sonos One mengt alles meer tot een muzikaal geheel. Je kunt de zangers niet zo goed horen als op de HomePod.

iPhone en Homepod
Klik/tap voor groter.

Engadget: Chris Velazco

Engadget was onder de indruk van hoe de HomePod verschillende lagen van een nummer uit kan lichten.

Alle nummers die ik te horen kreeg klonken opmerkelijk warm en fris. Nog indrukwekkender was hoe de HomePod verschillende componenten van elk nummer leek uit te lichten. De zang wordt altijd benadrukt, maar ik kon gemakkelijk subtiele details in gitaarspel horen. Het heeft iets speciaals om nieuwe nuances in je favoriete nummer te horen. De HomePod is hier écht goed in.

Binnenkort volledige reviews HomePod?

Bovenstaande luistertests werden gedaan in een Apple-kantoor met door Apple gekozen muziek. Hopelijk zien we snel volledige reviews die ook ingaan op de werking van Siri en de klank in gewone huiskamers. Het is onbekend of Apple reviewmodellen beschikbaar stelt. In het ergste geval moeten we tot de verkoopstart op 9 februari wachten en dat is geen ramp, want de HomePod is pas later dit jaar in Nederland verkrijgbaar. De slimme speaker heeft een adviesprijs van 349 dollar. De Europese prijs is nog niet bekend.

Reageer op artikel:
Eerste reviews: Geluidskwaliteit HomePod maakt indruk
Sluiten