HomePod wordt al in Europa getest

7 reacties

De HomePod zou eigenlijk eind 2017 uitkomen, maar Apple stelde de lancering uit. De slimme speaker moet nu nog in het eerste kwartaal van 2018 verschijnen, maar alleen in de VS. Toch lijkt een lancering in Europa ook dichtbij, want de HomePod wordt al door Europese Apple-medewerkers getest.

HomePod in Duitsland en Frankrijk getest

Wij hebben van Apple-medewerers in Duitsland en Frankrijk vernomen dat ze de HomePod in hun huiskamer hebben staan. Het gaat om testexemplaren die vorige week zijn geleverd. Een aantal Amerikaanse Apple-medewerkers heeft de de slimme speaker al langer in huis.

Volgens een van de medewerkers is Engels nog steeds de primaire taal voor de HomePod. Siri verstaat nog geen Frans, Duits of laat staan Nederlands. Een van de medewerkers zou verteld zijn dat ondersteuning voor Frans in de volgende maanden wordt toegevoegd. Over Nederlands is niet bekend en wij hebben ook niet over tests in Nederland vernomen. De tests in Duitsland en Frankrijk focussen zich vooral op muziek en geluidskwaliteit.

HomePod Frankrijk
Un HomePod dans le Salon! – Klik/tap voor groter.

Verkoopstart VS in februari?

Voor inwoners van de Verenigde Staten zou de HomePod aanvankelijk een leuk kerstcadeau worden. Apple slaagde er echter niet in om de slimme speaker met AirPlay 2 en Siri in 2017 uit te brengen. De fabrikant noemt geen exacte datum, maar volgens een analist van GBH insights komt de slimme speaker binnen 4 tot 6 weken op de markt. Dat is dus waarschijnlijk in februari.

Apple is niet de enige fabrikant die een slimme speaker op de markt brengt. Amazon heeft de Echo en Google introduceerde vorige jaar de Google Home. Deze slimme speakers ondersteunen net als de HomePod geen Nederlands, maar hebben wel een uitgebreid ecosysteem met apps en skills. Apple pakt het gematigder aan, want HomePod-apps zijn beperkt tot herinneringen, notities en chats.

homepod kamer animatie
De HomePod scant de kamer voor een optimaal geluid – Klik/tap voor groter.

De vertragingen rondom de HomePod hebben mogelijk iets te maken met Apple’s besluiteloosheid rondom de slimme speaker. Het project is meerdere malen gestart en in de ijskast gezet (Zie → De onstuimige geschiedenis van Apple’s slimme speaker)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ben benieuwd of, als de geluidskwaliteit inderdaad zo hoog is als geanticipeerd, je ze ook op z’n kop kunt hangen: of de intelligentie van het scannen van je kamer dan ook nog werkt.
  Bijvoorbeeld twee HomePods aan elk eind van een langwerpige kamer aan het plafond zou wel eens een mooi stereo effect kunnen geven, zeker als ze weten waar je je in de kamer bevindt op basis van je iPhone in je zak.

 • Profielfoto
  T-sec

  Persoonlijk denk ik nergens gelezen te hebben dat de HomePod zich focussed op de iPhone van zijn gebruiker en hiermee het stereobeeld ‘richt’. Volgens mij gebruikt de HomePod een aantal microfoons om te bepalen hoe de tweeters het beste gericht kunnen worden om op zijn plek in de ruimte een zo’n goed mogelijk stereobeeld te geven.

  Dan twijfel ik ook aan de kwaliteit van de lage tonen tot het oor als deze vanaf grotere hoogte aan het plafond komen. Volgens mij wil je die net als bij een subwoofer juist wat lager houden.

  En om in de basis van een HomePod te kunnen genieten hoop ik niet dat deze beperkt is tot Apple Music met maandabonnement of Airplay streamen via een tweede Apple device. Gratis App’s als TuneIn vind ik persoonlijk een pree.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Ik vraag me af wat die medewerkers bezielt, dan krijg je zo’n exclusief pronkstuk in de woonkamer en dan ga je dat regelrecht doorspelen aan de media…?

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Barika Cala Saidah: ik kan me goed voorstellen dat dit met Apple PR gecoördineerd is. Het apparaat is bekend, en dat het binnenkort gelanceerd gaat wordt ook. Enige anticipatie opbouwen in aanloop kan zeker geen kwaad lijkt me.

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat ze allemaal bedacht hebben, hoe het klinkt, wat Siri kan en of het mooi samenwerkt met de Apple TV, Apple Music en iPhone/iPad.

  Helaas zal het denk ik minstens een half jaar duren voordat de NL versie er is, en misschien wordt het wel 2019.

 • Profielfoto
  Shmoo

  6 – 18 maanden, als ik het zo lees is het geen kwestie van, gecontroleerd uitbrengen zodat je volume kunt opbouwen omdat er maar weinig van gemaakt worden maar meer een probleem van; Shit we moeten Siri weer helemaal opnieuw alle talen aanleren en integreren.

 • Profielfoto
  Wootism

  Ik vraag me af wat die medewerkers bezielt, dan krijg je zo’n exclusief pronkstuk in de woonkamer en dan ga je dat regelrecht doorspelen aan de media…?

  Dat is pure marketing:)
  Verschillende media hebben hier nu weer een artikel aan gewijd, en dus weer publiciteit.

 • Profielfoto
  wacon

  Zat onlangs te zappen rond middernacht. Docu op Duitse zender over het gebruik van Amazon. Zowel het online shoppen, als hun slimme speaker.

  Naast het psychologische dat mensen een verslaving ontwikkeling aan nonstop ‘online’ te zijn kwam ook naar boven dat alle data dat je communiceert wordt opgeslagen op Amazon servers en zogenaamd ‘privacy’ veilig zou zijn.

  Na onderzoek bleek echter als je iets aan je slimme speaker vroeg en daarna internet op je laptop/computer gebruikte advertenties voorbijkwamen gerelateerd aan wat je het meest aan je speaker vroeg.

  Veel gebruikers van in dit geval Amazon werden daarna gevolgd als ze een week of maand(weet ik even niet meer) in geval van experiment volledig ‘offline’ bij Amazon gingen. Hun account uit de lucht, slimme speaker weg ed. Echt ontwenningsverschijnselen.

  Of ik wordt oud of ik denk te veel na, maar zelf wordt ik steeds meer app/swipe/connected moe… En hoor via vrienden regelmatig hetzelfde. Een appje voor alles wat je kan bedenken, maar in praktijk blijkt fysiek een knop indrukken of aan draaien vaak sneller en praktischer dan via een app. Mijn audio setup wordt stap voor stap steeds meer analoog met echte knoppen en buttons. Digitale audio valt trouwens prima te integreren in een mooie analoge audio setup.

  Na het zien van de film The Circle(2017) waarbij een campus zoals Apple/Google/Amazon als centraal gegeven in de film fungeert nog meer na gaan denken over ‘always connected’ dan ik daarvoor al deed.

  Buiten bovenstaande, het design van deze slimme Apple speaker is geen hoogvlieger ook.