Hoe de MacBook Air laptops voor altijd veranderde

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Toen Apple de MacBook Air in 2008 uit de doeken deed, was het een dure laptop die het vooral van zijn dunne ontwerp moest hebben. De zilverkleurige laptop was helemaal van aluminium en slechts 1,9 centimeter op het dikste punt. Steve Jobs onthulde de dunne laptop door ‘m uit een envelop te halen.

Anno 2018 zijn dunne laptops heel gewoon. Niet alleen Apple maakt laptops die veel dunner zijn dan de Air, ook Windows-fabrikanten hebben het onder de knie. Toch heeft geen enkele laptop de computerindustrie en definitie van mobiel werken zo beïnvloed als de MacBook Air.

Twijfelachtige ontvangst

Toen Apple de MacBook Air onthulde, waren de meningen verdeeld. Sommige reviewers zagen de laptop die slechts één USB-poort had als geldverspilling. In andere reviews uit die tijd is te lezen dat het formaat en gewicht zorgen dat de Air de ultieme mobiele machine is. Andere fabrikanten zagen wat er mogelijk was met een geavanceerd productieproces en aandacht voor details. De MacBook Air verhoogde de verwachtingen van een laptop.

Steve jobs MacBook Air 2008
Steve Jobs tijdens de presentatie van de MacBook Air in 2008 – Klik/tap voor groter.

Tussen netbook en werkpaard

Windows-fabrikanten hadden anno 2008 een heel ander idee van compacte laptops. De markt voor goedkope netbooks was groot. Asus was een van de succesvolle fabrikanten van de EEE PC. Een goedkope, plastic laptop met klein scherm die niet meer kon dan internet en een paar applicaties draaien. Wie meer wilde, was al snel aangewezen op een groot en krachtig werkpaard zoals de Lenovo ThinkPad. Technisch gezien was het een draagbare laptop, maar door de forse afmetingen en het formaat was eigenlijk nauwelijks sprake van een mobiel apparaat.

Apple positioneerde de Air tussen de netbooks en werkpaarden in. Waar netbooks vaak een trage Intel Atom-processor hadden, werkte Apple samen met Intel om de krachtige Core 2 Duo-chips die ook in de iMac en MacBook Pro zaten te verkleinen. Het resultaat was een processor die 60 procent kleiner was en daardoor was er genoeg ruimte voor bijvoorbeeld de accu en werkgeheugen in de dunne Air.

netbook eee pc
Hot in 2009: De Netbook – Klik/tap voor groter.

Snelle evolutie tot killer machine

De eerste generatie MacBook Air was met slechts één USB-poort hoogst onpraktisch. Er waren ook problemen met oververhitting, maar Apple zat niet stil. In 2010 was de 13-inch MacBook Air geperfectioneerd, voorzien van meerdere UBS-poorten en in 2011 werd een 11-inch variant op de markt gebracht met een vanaf-prijs van € 999,- en het 13-inch model werd verlaagd naar € 1299,- Dat maakte de Air een killer machine met geweldige looks.

De prijsverlaging was mogelijk omdat Apple het produceren van unibody-laptops uit één stuk aluminium inmiddels onder de knie had. Het bedrijf had duizenden freesmachines gekocht om de behuizingen op grote schaal te maken. De MacBook Pro was inmiddels ook getransformeerd tot unibody-machine.

Antwoord van andere laptopmakers pas in 2012

Een antwoord van andere laptopmakers bleef uit tot 2012. Sony deed wat pogingen met onder andere de Vaio TZ, maar kwam niet in de buurt van de MacBook Air. Een belangrijke reden was dat het frezen van een behuizing uit één blok aluminium een kostbare aangelegenheid was.

Pas toen Intel besloot om laptopmakers 300 miljoen dollar te geven om met een MacBook Air-killer te komen, was er vooruitgang te zien. In het persbericht van de chipmaker is te zien dat fabrikanten het geld moeten gebruiken om een “Ultrabook” te maken. Intel dicteerde de de voorwaarden voor een UltraBook en die kwamen eigenlijk neer op “neem ons geld en maak een MacBook Air killer”. In officiële taal moesten het laptops worden met een “dun, licht en elegant design” die een “all-day accuduur” hadden. Precies zoals de MacBook Air. Tijdens CES 2012 kwamen de eerste fabrikanten met UltraBooks.

Acer Aspire S3 ultrabook (2011)
De Acer Aspire S3 was een van de eerste UltraBooks – Klik/tap voor groter.

DNA van de MacBook Air nog steeds zichtbaar

Wie naar de huidige MacBooks kijkt, kan het DNA van de MacBook Air nog steeds zien. De nieuwe MacBook Pro is dunner dan de Air en heeft geen taps toelopend profiel, maar Apple gebruikt voor de behuizing nog steeds het proces met gefreesd aluminium. UltraBooks met Windows lijken vaak nog steeds op de MacBook Air.

Anno 2018 is de Air misschien op zijn retour, maar zijn invloed op de laptopmarkt is niet te ontkennen.

macbook pro macbook air
De MacBook Pro (boven) en MacBook Air (onder) – Klik/tap voor groter.

/ Artikel geschreven op een MacBook Air uit 2015.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  RoyB

  Mooi artikel! Zelf tot 2 jaar terug een MacBook air van 2008 gebruikt. Niemand geloofde dat die laptop al zo ‘bejaard’ was. Maar de MacBook air kreeg in 2010 een 11 inch broertje en niet in 2011 zoals in de tekst beschreven staat.

 • Profielfoto
  pannekoek

  De nieuwe MacBook Pro is dan ook geen MacBook Pro maar een MacBook Air. Ze zijn bij Apple alle consumenten prullaria Pro aan het noemen en het ditto prijzen aan het geven. 13″ en 15″16GB zonder Poortjes en een reflecterend scherm is simpelweg geen Pro.

  Space Gray, Touchbar, Retina, Thunderbold over USB-C, allemaal cosmetische troep waar ik geen omzet mee draai.

  17″, Mat scherm, DVI, Displaypoort, Ethernet, Cardreader, 4 USB 3 poorten, en ruimte voor 2 harddisks. Dan hebben we het over pro. Leg er grif 3 ruggen voor neer, maar de huidige MBP? Hell NO!

 • Profielfoto
  Joost

  @ pannekoek, het spijt me maar ik ben het echt niet met je eens. Ik werk dagelijks op wisselende locaties en ben elke dag onderweg. Ik wil een redelijk krachtige computer die mijn grafische werk met gemak aan kan en klein genoeg is om overal mee naar toe te nemen. Een 13″ macbook pro voldoet voor mijn behoeften uitstekend en het scherm kan eenvoudig groter gemaakt worden met een extern scherm (ook beter voor mijn rug/zithouding). Wat betreft de poorten, ach nog een jaartje, max twee en usb is een vage herinnering (tape drive? floppy disc? cd? harddisk?).

  Als jij een 17″ voorstaat met twee hd’s, veel plezier met je versjouwbare computer, een laptop is het echt niet (ik heb het geprobeerd).

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Heb nog een air 11” liggen. Mooi hoor, net als die 12” powerbook van toen.

 • Profielfoto
  Kris

  Laatste foto klopt niet met z’n bijschrift, die onderste is geen Macbook Air maar een Macbook Pro Retina 15″ omstreeks 2013/2015 met zijn opvolger, de Macbook Pro 15″ met Touchbar er bovenop.

   

 • Profielfoto
  Maarten

  @kris het is om te laten zien dat het nalatenschap van de air nog zichtbaar is in de huidige Pro line

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  haha ik gebruik nog steeds de macbook pro uit 2011 nu met SSD 😃

 • Profielfoto
  flierefluiter

  Gebruik hier ook nog een Macbook Pro 13’ uit 2009. Enkel een ssd en wat geheugen bijgeplaatst.

  Voldoet nog prima.

 • Profielfoto
  html-junky

  @pannekoek ik ben het ook nirt met je eens. als jij echt nog in de tijd zit met die specs dan loop je als bedrijf echt wel achter hoor. Een echte proffesional tegenwoordig wil helemaal niks meer te maken hebben met lokale hardeschijven en het liefst zo mobiel mogelijk werken dus ’17 is veel te groot. Daarnaast kun je met de aansluit mogelijkheden die jij noemt alleen schermen met relstief lage resolutie gebruiken

 • Profielfoto
  SvS

  Nu ik MBA 13″ heb, durf ik in toekomst best voor een 12″ MB of MBP te gaan, met minder poorten. Dat was aanvankelijk ook mijn angst. Ik heb in tussentijd gemerkt dat ik die aanwezige poorten nauwelijks gebruik! Dus… wat mijn manier van werken aangaat, is Apple alweer vooruitstrevend geweest bij de nieuwste MB’s en MBP’s door poorten weg te laten die best minder nodig zijn. Maar ik spreek nu puur voor mezelf, ik draai geen muziektafel en  voer ook geen extreme taken, waarbij externe hardware nodig is.

  Èn… wat ik als die-hard Apple-gebruiker maar nìet snap, is dat de PC-laptops nog steeds na 30 jaar die glimmend intel-tech-onzin-stickers op hebben. Geldt ook voor PC-Desktops. En de consumenten laten het erop zitten, dat snap ik al helemaal niet.

 • Profielfoto
  steveb

  Ik vind het nog steeds een mooi toestel.
  Ik hoop dat zijn 10de verjaardag niet vergeten wordt.:-)
  Ik zou het wel zien zitten

 • Profielfoto
  wacon

  Mijn vriendin haar windows laptop gaf de geest en na lang overwegen gegaan voor haar eerste Appeltje. Een MBA 13″, 512gb ssd via vrienden die een upgrade kochten. Ze was zeer sceptisch maar is helemaal om nu.

 • Profielfoto
  Pick

  Ik ben het wel deels eens met Pannekoek al trekt hij het in het extreme. Ik ervaar de connectiviteit van mijn MBP toch echt wel als een nadeel. Overal moet je verloopjes voor gebruiken en hangt er een of andere verkoopkabel uit. Al probeer ik nu wel zoveel mogelijk USB-C rand apparaten te kopen zoals ext SSD’s e.d. Maar dan nog is USB-c nog niet breed omarmt. Daarbij is het design en de dunheid wel ten koste van de prestaties gegaan. 16 GB is bijv wel erg magertjes en een fatsoenlijke HDMI poort was ook wel fijn geweest.

 • Profielfoto
  KarelWillem
 • Profielfoto
  Bart119

  Joost op 30 januari 2018 17:17

   Wat betreft de poorten, ach nog een jaartje, max twee en usb is een vage herinnering (tape drive? floppy disc? cd? harddisk?).

  Vele industriële machines beginnen nu pas de overstap te maken van de oude seriële poort naar USB, dus USB is nog lang niet dood… In mijn bedrijf alleen al maken er nog 1504 toestellen gebruik van de oude seriële poort, toestellen die tussen de 75.000 en 90.000€ het stuk kosten en een verwachte levensduur van 40 jaar hebben (de oudste zijn nu 22 jaar, de jongste 7).

   

  Deze zomaar even weggooien voor exemplaren met een USB-C poort of draadloze verbinding is geen optie…

  Als jij een 17″ voorstaat met twee hd’s, veel plezier met je versjouwbare computer, een laptop is het echt niet (ik heb het geprobeerd).

  Net een willekeurig exemplaar opgezocht dat aan deze eisen voldoet. Weegt 4,3kg. Genoeg bouwvakkers die de hele dag met zakken cement van 25kg rondzeulen. Scheelt je overigens de moeite om ’s avonds in de sportschool wat met gewichtjes te gaan oefenen.

   

  html-junky op 30 januari 2018 18:44
  @pannekoek ik ben het ook nirt met je eens. als jij echt nog in de tijd zit met die specs dan loop je als bedrijf echt wel achter hoor. Een echte proffesional tegenwoordig wil helemaal niks meer te maken hebben met lokale hardeschijven en het liefst zo mobiel mogelijk werken dus ’17 is veel te groot. Daarnaast kun je met de aansluit mogelijkheden die jij noemt alleen schermen met relstief lage resolutie gebruiken

  Ik vraag me toch af wat de meerwaarde is van de cloud bereiken via één of ander wifi acces point die meestal slomer zijn als een oude 56K modem. Dan moet je overigens al internettoegang hebben. Voor mensen die veel op terrein werken is dat niet vanzelfsprekend.

   

  De huidige Apple line-up is voor veel mensen vast het ideale om hun werk op te doen, maar houd er rekening mee dat er verschillende vakgebieden zijn, die elk hun eigen eisen hebben voor ICT apparatuur.

 • Profielfoto
  Geldersscheepje

  Net een Air uit 2015 gekocht. Geheugen van 8 Gb, SSD 256. Volgens mij kan ik de komende jaren vooruit. Blijf het een ideale machine vinden.

 • Profielfoto
  Melle

  Mijn MacBook Air i7 – 8GB – 512DSD van mid 2013: ongelooflijk veel deugd van gehad. Even een MacBook 12” geprobeerd – maar snel terug verkocht, wegens niet tevreden over toetsenbord en over aansluitingsmogelijkheden. Net beslist om via een kleine opslaguitbreiding via de SD kaart lezer, nog minstens een extra half jaar met deze wonderlijke machine te doen en dus te wachten op een echt waardige opvolger.

 • Profielfoto
  Melle

  En de tekst bij het prentje met de laptops boven elkaar klopt nog steeds niet.

 • Profielfoto
  Kris

  Maarten op 30 januari 2018 17:34
  @kris het is om te laten zien dat het nalatenschap van de air nog zichtbaar is in de huidige Pro line

  Ik zei ook enkel dat het onderscrift erbij een leugen is. Maar deze discussie verlies je ook want het is de Unibody invloed die zichtbaar is in de Macbook Air, niet de Air invloed in de Unibody. Oorzaak en gevolg gebeuren nooit in de verkeerde volgorde.