Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 januari 2018

Hoe de MacBook Air laptops voor altijd veranderde

Toen Apple de MacBook Air in 2008 uit de doeken deed, was het een dure laptop die het vooral van zijn dunne ontwerp moest hebben. De zilverkleurige laptop was helemaal van aluminium en slechts 1,9 centimeter op het dikste punt. Steve Jobs onthulde de dunne laptop door ‘m uit een envelop te halen.

Anno 2018 zijn dunne laptops heel gewoon. Niet alleen Apple maakt laptops die veel dunner zijn dan de Air, ook Windows-fabrikanten hebben het onder de knie. Toch heeft geen enkele laptop de computerindustrie en definitie van mobiel werken zo beïnvloed als de MacBook Air.

Twijfelachtige ontvangst

Toen Apple de MacBook Air onthulde, waren de meningen verdeeld. Sommige reviewers zagen de laptop die slechts één USB-poort had als geldverspilling. In andere reviews uit die tijd is te lezen dat het formaat en gewicht zorgen dat de Air de ultieme mobiele machine is. Andere fabrikanten zagen wat er mogelijk was met een geavanceerd productieproces en aandacht voor details. De MacBook Air verhoogde de verwachtingen van een laptop.

Steve Jobs tijdens de presentatie van de MacBook Air in 2008 – Klik/tap voor groter.

Tussen netbook en werkpaard

Windows-fabrikanten hadden anno 2008 een heel ander idee van compacte laptops. De markt voor goedkope netbooks was groot. Asus was een van de succesvolle fabrikanten van de EEE PC. Een goedkope, plastic laptop met klein scherm die niet meer kon dan internet en een paar applicaties draaien. Wie meer wilde, was al snel aangewezen op een groot en krachtig werkpaard zoals de Lenovo ThinkPad. Technisch gezien was het een draagbare laptop, maar door de forse afmetingen en het formaat was eigenlijk nauwelijks sprake van een mobiel apparaat.

Apple positioneerde de Air tussen de netbooks en werkpaarden in. Waar netbooks vaak een trage Intel Atom-processor hadden, werkte Apple samen met Intel om de krachtige Core 2 Duo-chips die ook in de iMac en MacBook Pro zaten te verkleinen. Het resultaat was een processor die 60 procent kleiner was en daardoor was er genoeg ruimte voor bijvoorbeeld de accu en werkgeheugen in de dunne Air.

Hot in 2009: De Netbook – Klik/tap voor groter.

Snelle evolutie tot killer machine

De eerste generatie MacBook Air was met slechts één USB-poort hoogst onpraktisch. Er waren ook problemen met oververhitting, maar Apple zat niet stil. In 2010 was de 13-inch MacBook Air geperfectioneerd, voorzien van meerdere UBS-poorten en in 2011 werd een 11-inch variant op de markt gebracht met een vanaf-prijs van € 999,- en het 13-inch model werd verlaagd naar € 1299,- Dat maakte de Air een killer machine met geweldige looks.

De prijsverlaging was mogelijk omdat Apple het produceren van unibody-laptops uit één stuk aluminium inmiddels onder de knie had. Het bedrijf had duizenden freesmachines gekocht om de behuizingen op grote schaal te maken. De MacBook Pro was inmiddels ook getransformeerd tot unibody-machine.

Antwoord van andere laptopmakers pas in 2012

Een antwoord van andere laptopmakers bleef uit tot 2012. Sony deed wat pogingen met onder andere de Vaio TZ, maar kwam niet in de buurt van de MacBook Air. Een belangrijke reden was dat het frezen van een behuizing uit één blok aluminium een kostbare aangelegenheid was.

Pas toen Intel besloot om laptopmakers 300 miljoen dollar te geven om met een MacBook Air-killer te komen, was er vooruitgang te zien. In het persbericht van de chipmaker is te zien dat fabrikanten het geld moeten gebruiken om een “Ultrabook” te maken. Intel dicteerde de de voorwaarden voor een UltraBook en die kwamen eigenlijk neer op “neem ons geld en maak een MacBook Air killer”. In officiële taal moesten het laptops worden met een “dun, licht en elegant design” die een “all-day accuduur” hadden. Precies zoals de MacBook Air. Tijdens CES 2012 kwamen de eerste fabrikanten met UltraBooks.

De Acer Aspire S3 was een van de eerste UltraBooks – Klik/tap voor groter.

DNA van de MacBook Air nog steeds zichtbaar

Wie naar de huidige MacBooks kijkt, kan het DNA van de MacBook Air nog steeds zien. De nieuwe MacBook Pro is dunner dan de Air en heeft geen taps toelopend profiel, maar Apple gebruikt voor de behuizing nog steeds het proces met gefreesd aluminium. UltraBooks met Windows lijken vaak nog steeds op de MacBook Air.

Anno 2018 is de Air misschien op zijn retour, maar zijn invloed op de laptopmarkt is niet te ontkennen.

MacBook Air 2018
De MacBook Pro (boven) en MacBook Air (onder) – Klik/tap voor groter.

/ Artikel geschreven op een MacBook Air uit 2015.

Reageer op artikel:
Hoe de MacBook Air laptops voor altijd veranderde
Sluiten