Familie en vrienden eerst: Facebook gaat nieuwsfeed herbouwen

8 reacties

Heb je ook het gevoel dat Facebook een bak met eindeloos hergebruikte video’s en memes is geworden? Je bent niet de enige. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg heeft dit ook gezien en gaat ervoor zorgen dat berichten van familie en vrienden een prominentere plaats in de nieuwsfeed krijgen.

Minder passieve content

In een blogpost schrijft Mark Zuckerberg dat het sociale netwerk dit jaar vooral betekenisvolle content wil tonen. Geen filmpjes waar je achteloos voorbij kunt scrollen, maar berichten van familie en vrienden waar actief op gereageerd wordt. Sociale interactie wordt weer belangrijker dan zorgen dat pagina’s zoveel mogelijk kliks en views op video’s krijgen.

Zuckerberg licht ook toe het zo ver heeft kunnen komen: “Er zijn veel meer posts van pagina’s dan van vrienden. Vooral video is geëxplodeerd en daardoor is de balans in de nieuwsfeed zoek. We gaan de balans herstellen zodat Facebook weer dient waar het ooit voor gemaakt is: zinvolle interactie met familie en vrienden.”

Werking algoritme

In een video licht het sociale netwerk ook toe hoe zijn algoritme aangepast wordt. Wanneer een Facebook-vriend op een bericht reageert of het leuk vindt, wordt de prioriteit van het bericht standaard verhoogd. De kans is dan groot dat het in je feed verschijnt. Het nieuwe algoritme kijkt ook of een bericht van een pagina of een persoon is. Berichten van pagina’s krijgen minder prioriteit en zo moet de eindeloze stroom aan video’s en memes een halt toe worden geroepen.

Het is niet de eerste maatregel die Facebook neemt. Eind 2017 werd de nieuwsfeed voor het eerst aangepast om minder posts die vragen om reacties te tonen. Denk aan de vele “tag iemand” berichten of polls waar je door middel van een like of hartje op moet stemmen. (Zie → Facebook rekent af met likespam, Twitter gaat haatzaaien tegen)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Eigenlijk ben ik wel een fan van de nieuwsberichten in de newsfeed. De berichten van leuke onzin van kennissen, collega’s en familie zit ik niet echt op te wachten,…..
  Dus,….jammer.

 • Profielfoto
  xaddict

  @swiftly: 9gag.com?

  Facebook hoeft niet voor nutteloze rommel te zijn. Daar heb je neverthink, bingestream, nieuwssites en blogs voor ?

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik bedoelde trouwens niet dat nieuwssites nutteloze rommel zijn. Meer dat als je op zoek bent naar nooit eindigende informatie, die in die categorie passen

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb gewoon “FB Purity”. genoeg instellingen voor wat ik al dan niet wel en niet wil zien op fb…:-)

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  FaceBook 3.0 here you come! Welcome to the Machine(s)! ~ PF ?

 • Profielfoto
  computer space

  Ben met FB gestopt:
  – Ik gebruikte FB juist zakelijk: super irritant die focus op vrienden!
  – Er is geen mogelijkheid om oude content op te schonen (mass-delete)
  – Je kunt je stream-voorkeuren niet resetten (filter-bubble reset), ik was not amused wat ik nog voorgeschoteld kreeg
  – Mijn pagina’s hadden nauwelijks nog interactie en bereik, Youtube doet het een factor 10 beter
  – Ik was klaar met het liniaire karakter. Ik mis de boomstructuur in veel gevallen.
  – Het levert me veel tijd op!

  Ik heb alleen nog een lege account aangehouden omdat FB wel een goede tool is voor “First contact”. Je kunt bedrijven en personen veel makkelijker benaderen dan op zeg website of LinkedIn. Viel trouwens niet mee om een account “leeg te maken”, wat een takkewerk! Gelukkig een mass-unfriender gevonden (20 tegelijk) voor Firefox en een mass-post-deleter. Dat reduceerde de benodigde kliks aanzienlijk.

  Ik gebruik nu maar mijn ongelimiteerd bellen wat vaker. Contacten weer ouderwets in “Rolodex” en af en toe een bellen.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik heb gewoon “FB Purity”. genoeg instellingen voor wat ik al dan niet wel en niet wil zien op fb…:-)

  Wellicht met Chrome op een Octacore te doen, maar wat een processor-hog is dat zeg. Enige voordeel is dat je verjaardagen kunt hiden, en dat scheelt al 50% van de pulp met veel vrienden.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb gewoon “FB Purity”. genoeg instellingen voor wat ik al dan niet wel en niet wil zien op fb…:-)

  Wellicht met Chrome op een Octacore te doen, maar wat een processor-hog is dat zeg. Enige voordeel is dat je verjaardagen kunt hiden, en dat scheelt al 50% van de pulp met veel vrienden.

  Valt best mee en ik gebruik (over het algemeen) Safari. Chrome gebruik ik vooral met Youtube. Ik ben alvast wel blij dat ik een trouwe volger heb! Jij weet gewoon wat voor gerief ik gebruik:P:heart:

  Overigens verberg ik veel meer. En net de verjaardagen niet. Ik weet dat niet iedereen zijn kameraad gelukwensen geeft, maar dat is nu iets dat ik wel doe. Ik moet wel toegeven dat ik vooral “echte” vrienden (dus vrienden/mensen die ik in het echt ken) op fb heb;-)