EU schaart zich achter Apple in conflict met Qualcomm

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Apple en chipmaker Qualcomm zijn al een jaar verwikkeld in een heftige juridische strijd. Apple claimt dat de chipmaker te hoge royalties voor het gebruik van zijn technologie vraagt en stapte naar de rechter. De iPhone-maker krijgt bijval uit onverwachte hoek.

De Europese Commissie heeft Qualcomm vandaag een boete van 997 miljoen euro opgelegd. De Amerikaanse chipfabrikant misbruikte volgens Brussel zijn machtspositie bij 4G-chips. Iets dat Apple ook betoogt.

Concurrenten buitengesloten met subsidie

In de aanklacht zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager, die over mededingingszaken gaat, dat de Amerikaanse chipmaker concurrenten bewust buitengesloten heeft. Qualcomm deed dit door de aanschaf van 4G-chips te subsidiëren. Apple kreeg ook subsidie op de aanschaf van 4G-chips, op voorwaarde dat geen zaken met concurrerende makers van chips gedaan werd.

Qualcomm-chip in iPhone
Een Qualcomm-chip in de iPhone – Klik/tap voor groter.

Apple ging op het aanbod in, maar is er in 2016 mee gestopt. Toen werd Intel ingezet om 4G-chips voor onder andere de iPhone 7 te maken. Volgens Vestager heeft Apple niets verkeerd gedaan door het gesubsidieerde aanbod te accepteren.

Meer aanklachten

Hoewel Qualcomm de afgelopen jaren duidelijk heeft geprofiteerd van deze strategie, is het verboden. De boete van de Europese commissie is ook zo hoog omdat het bedrijf zich ruim vijf en een half jaar schuldig heeft gemaakt aan het schenden van mededingingsregels. Eerder werd de chipmaker al in Zuid-Korea op de vingers getikt.

Ook de Amerikaanse FTC heeft nog een appeltje met het bedrijf te schillen. Als uitvinder van een (deel van) de standaard voor draadloze communicatie, is Qualcomm verplicht andere bedrijven licenties onder FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and non-discriminatory) te geven. De chipmaker zou zich hier echter niets van aantrekken en Intel weigeren een licentie te geven.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  DBLCreations

  997 miljoen euro… :-O Ik voel mij precies niet zo goed… :/

  Hoe kan je iemand heel snel met de grond gelijk maken, simpel: 997 miljoen euro, Oh man, wat een bedrag:P

  Hoe dan ook, goed voor Apple dat ze de steun krijgen van Europa wanneer Qualqomm dergelijke spelletjes speelt…

 • Profielfoto
  Bunny

  Waarom krijgt Apple steun hierin? Ja, Qualcomm heeft een vies spel gespeeld, maar dat heeft Apple ook gedaan door hierin akkoord mee te gaan.