‘Dit jaar drie nieuwe Macs met ARM-chip’

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Gaat Apple een MacBook of iMac maken zonder Intel-chip? Het antwoord is op korte termijn waarschijnlijk nee. Apple heeft echter wel hele andere plannen, namelijk het integreren van een eigen coprocessor die taken van de Intel-chip overneemt.

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Bloomberg-reporter Mark Gurman lanceert Apple dit jaar drie nieuwe Macs met een ARM-coprocessor. Momenteel hebben alleen de MacBook Pro met Touch Bar en iMac Pro een dergelijke chip.

Het beste van twee werelden

Volgens Gurman krijgen dit jaar twee MacBooks en één iMac de beschikking over een ARM-coprocessor. Het gaat waarschijnlijk om de MacBook Pro en iMac. Door een eigen ARM-chip naast de Intel-chip te plaatsen, krijgt de Mac het beste van twee werelden. Apple kan zo namelijk de taken opsplitsen en iedere chip laten doen waar hij goed in is.

De iMac Pro bevat naast in de Intel-chip (links) ook een Apple T2-chip (rechts) – Klik/tap voor groter.

De T2-chip in de iMac Pro is onder andere de beeldprocessor voor de FaceTime-camera, audiocontroller voor de luidsprekers en vier microfoons, en SMC (System Management Controller). De chip heeft ook een afgesloten enclave die de beveiligingssleutels van het systeem beheert. De versleuteling van data op de SSD wordt ook door Apple’s eigen chip gedaan. Daardoor is de Intel-processor volledig beschikbaar voor andere taken. De ARM-chip in de MacBook Pro met Touch Bar is verantwoordelijk voor de webcam, Touch Bar en Touch ID.

2018 wordt een goed jaar voor de Mac

Dit jaar lijkt een prima jaar voor de Mac te worden. Intel zet namelijk grote stappen en verhoogt het aantal cores op bijna al zijn processors structureel. Daarnaast krijgt de MacBook Air naar verluidt eindelijk een waardige opvolger. Het eerste nieuws wordt tijdens WWDC 2018 in juni verwacht.

MacBook Air
De MacBook Air is sinds 2015 niet vernieuwd – Klik/tap voor groter.

Bloomberg

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Aangezien Mark tegenwoordig Bloomberg-reporter is neemt Shmoo het scooptijgeren van hem over! Iemand moet het doen.

  Bij deze… Hier zijn ze, 1, 2 en nummer 3 van de nieuwe ARM based Macs. Al zullen ze ongetwijfeld er heel anders uit gaan zien en weet ik niet zeker of ze nog wel Mac of Mac mini genoemd gaan worden omdat ze mogelijk niet meer op macOS zullen functioneren maar op een aftakking van iOS i.c.m iOS apps als Apple’s reactie op ChomreOS en Windows S.

   

  De minimale basis opnieuw uitgevonden.

   

 • Profielfoto
  KR1275

  Dat zou een domme keus zijn en ik geloof niet dat Apple dat met de mini gaat doen. Volgens mij is de ARM chip ook niet bedoeld voor de echte processor-taken.

 • Profielfoto
  sunapple

  Shmoo op 29 januari 2018 17:49
  […] omdat [de Mac minis] mogelijk niet meer op macOS zullen functioneren maar op een aftakking van iOS i.c.m iOS apps als Apple’s reactie op ChromeOS en Windows S.

  Wat is precies het voordeel van een machine die je gaat bedienen met traditioneel toetsenbord en muis en een simpele monitor (want: goedkoop) in combinatie met iOS apps?

   

  Er komen universele macOS en iOS apps aan. Ik zou eerder aannemen dat dit een stap is richting desktop ARM ondersteuning.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Nieuwe mac’s of niet.

  Eerst toetsenboard verbeteren en de veiligheidsbug van intel.
  Je kan nog zoveel cores hebben en snelheid, maar als die na het dichten 30% trager word, hebben we er niks aan….

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat is precies het voordeel van een machine die je gaat bedienen met traditioneel toetsenbord en muis en een simpele monitor (want: goedkoop) in combinatie met iOS apps?

  Goedkoop + iOS apps gaan juist heel goed samen. Developers schreeuwen al jaren dat ze moeite hebben om fatsoenlijk te verdienen aan apps (geen spelletjes) via iOS. Een 12,- app is al extreem prijzig voor iOS begrippen en ik weet niet of je het doorhad maar de iPad is elk jaar alleen maar goedkoper en goedkoper aan het worden terwijl Apple het niet voor elkaar krijgt om dat ding in te zetten in het bedrijfsleven. Ja je hebt de tekenaars die dolgelukkig zijn met hun iPad Pro en Apple Pencil maar dat is ook echt daadwerkelijk de enige doelgroep die zo’n ding extreem goed kan inzetten.

   

  Ik denk aan een nieuwe vormfactor van de ‘mini’ – geen ventilator, moederbordje dat makkelijk 45% kleiner compacter kan wanneer je alles opnieuw gaat indelen. RAM en Flash solderen en dan heb je een kastje zoals de Apple TV? Maak aan de onderzijde/rand een startconnector en je kunt hetzelfde toetsenbord als dat van de iPad gebruiken. Kabeltje prikprak in een monitor en je het extreem snel een desktop -achtige machine. De kwaliteit en performance van een iPhone of iPad maar wel op een monitor. Samsung en Google zijn al jaren bezig met smartphone aan monitors koppelen omdat ze voldoende power hebben maar niemand wilt dat op die manier gebruiken. Ik zie Apple met zoiets komen. Misschien nog iets in de trant van een iPhone als trackpad maar goed dan zijn allemaal maar ruwe ideetjes.