Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 januari 2018

‘Dit jaar drie nieuwe Macs met ARM-chip’

Gaat Apple een MacBook of iMac maken zonder Intel-chip? Het antwoord is op korte termijn waarschijnlijk nee. Apple heeft echter wel hele andere plannen, namelijk het integreren van een eigen coprocessor die taken van de Intel-chip overneemt.

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Bloomberg-reporter Mark Gurman lanceert Apple dit jaar drie nieuwe Macs met een ARM-coprocessor. Momenteel hebben alleen de MacBook Pro met Touch Bar en iMac Pro een dergelijke chip.

Het beste van twee werelden

Volgens Gurman krijgen dit jaar twee MacBooks en één iMac de beschikking over een ARM-coprocessor. Het gaat waarschijnlijk om de MacBook Pro en iMac. Door een eigen ARM-chip naast de Intel-chip te plaatsen, krijgt de Mac het beste van twee werelden. Apple kan zo namelijk de taken opsplitsen en iedere chip laten doen waar hij goed in is.

T2-chip MacBook Pro 2018
De iMac Pro bevat naast in de Intel-chip (links) ook een Apple T2-chip (rechts) – Klik/tap voor groter.

De T2-chip in de iMac Pro is onder andere de beeldprocessor voor de FaceTime-camera, audiocontroller voor de luidsprekers en vier microfoons, en SMC (System Management Controller). De chip heeft ook een afgesloten enclave die de beveiligingssleutels van het systeem beheert. De versleuteling van data op de SSD wordt ook door Apple’s eigen chip gedaan. Daardoor is de Intel-processor volledig beschikbaar voor andere taken. De ARM-chip in de MacBook Pro met Touch Bar is verantwoordelijk voor de webcam, Touch Bar en Touch ID.

2018 wordt een goed jaar voor de Mac

Dit jaar lijkt een prima jaar voor de Mac te worden. Intel zet namelijk grote stappen en verhoogt het aantal cores op bijna al zijn processors structureel. Daarnaast krijgt de MacBook Air naar verluidt eindelijk een waardige opvolger. Het eerste nieuws wordt tijdens WWDC 2018 in juni verwacht.

De MacBook Air is sinds 2015 niet vernieuwd – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
‘Dit jaar drie nieuwe Macs met ARM-chip’
Sluiten