Stabiel filmen met iPhone: DJI OSMO Mobile 2-gimbal nu bij Apple te koop

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Aangekondigd tijdens CES 2018 en nu al verkrijgbaar. Apple is gestart met de verkoop van de DJI OSMO Mobile 2-gimbal voor iPhone. Met deze stabilisator film je zonder trillende beelden uit de losse hand. Hij is voorlopig exclusief in de Apple Store verkrijgbaar.

Je kent DJI waarschijnlijk als fabrikant van drones, maar het bedrijf maakt ook iPhone-accessoires. DJI had al een gimbal voor de iPhone, maar die was duur (€ 279), zwaar en beperkt. De OSMO Mobile 2-gimbal is met € 149 niet alleen een stuk goedkoper, maar door het gebruik van verstrekt nylon in plaats van metaal ook lichter. Er zijn ook meer functies toegevoegd, zoals een aansluiting voor een statief.

Meer controle over iPhone tijdens filmen

Naast stabiliteit zorgt de OSMO Mobile 2 ook voor betere controle tijdens het filmen. Om te zoomen hoef je het scherm niet langer aan te raken, want er zit gewoon een slider bij het handvat van de gimbal. Je kunt daar ook de ISO-waarde en sluitertijd instellen. De OSMO heeft een ingebouwde accu waardoor een iPhone het gemiddeld 15 uur langer volhoudt. De vorige versie had voor slechts vijf uur capaciteit.

DJI Osmo Mobile 2
Klik/tap voor groter.

Meer verbeteringen DJI OSMO Mobile 2

Voor enthousiaste selfiemakers en Snapchatters is er ook een handige functie. Je kunt je iPhone nu namelijk in portretstand zetten. Dat komt omdat er meer ruimte is tussen het handvat en de iPhone.

Tot slot heeft DJI heeft de bijbehorende Go app vernieuwd. Als gebruiker ben je niet meer gelimiteerd aan livestreams en long exposures. Er zijn meerdere timelapse modi toegevoegd, denk aan Hyperlapse en Motion timelapse, waarmee je ook een gestabiliseerde timelapse kunt maken. Toch blijft het meest indrukwekkende de prijs.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Jammer dat die 143 dollar (incl. tax) zich weer moet vertalen naar 150 euro.

   

  Ik denk dat ik deze zomer een grote koffer moet meenemen. .:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tax in 90210 (de standaard postcode die ik gebruik, met dank aan onze favoriete soap van vroeger). Zelfs met twee keer tax (1x Amerikaans PLUS 1x Europees) betalen we nog teveel.

 • Profielfoto
  diotav

  Wat vooral jammer is dat dit geen prettige combinatie is icm een iPhone met optische beeldstabilisatie (OIS). Dit produceert een bijzonder irritante “jitter” in je beelden door een conflict tussen de OIS en gimbal. Vanaf een iPhone 7 Plus heb je dus eigenlijk niks aan de OSMO.

 • Profielfoto
  Wammesonline

  Probleem met versie 1 is dat de beeldstabilisatie vanaf iPhone 7 niet goed samenwerkt. Is dit bij versie 2 opgelost? Ik kan hier niets over terugvinden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ook op een iPhone kun je gewoon een andere camera-app gebruiken.

  In Filmic Pro bijvoorbeeld kun je gewoon je stabilisatie uitzetten.

 • Profielfoto
  diotav

  Dat heeft helaas niets met de optische beeldstabilisatie te maken KW.

 • Profielfoto
  sanderman

  Levering vanaf 22 februari, ook wel handig om te vermelden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  diotav op 24 januari 2018 14:52
  Dat heeft helaas niets met de optische beeldstabilisatie te maken KW.

  Nee, je hebt gelijk. Het lijkt erop dat er geen enkele mogelijkheid is de optische stabilisatie – OIS – uit te zetten. Alleen IS is te beïnvloeden.

 • Profielfoto
  flappah

  KarelWillem op 24 januari 2018 14:12
  Jammer dat die 143 dollar (incl. tax) zich weer moet vertalen naar 150 euro.

   

  Idd. En zeker nu de euro flink meer waard geworden is t.o.v. de dollar. Toen dat andersom was, was men er als de kippen bij om de prijzen te corrigeren. Nu het echter weer positief voor ons zou uitpakken laat men de wisselkoers conversie lekker in hun voordeel staan. Het lijken wel oliemaatschappijen!:)

   

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Wammesonline op 24 januari 2018 14:27
  Probleem met versie 1 is dat de beeldstabilisatie vanaf iPhone 7 niet goed samenwerkt. Is dit bij versie 2 opgelost? Ik kan hier niets over terugvinden.

  Dat zou je denken, je mag er toch vanuit gaan dat hij getest is met de huidige iPhone? Volgens Apple is hij compatible met:

  iPhone X
  iPhone 8
  iPhone 8 Plus
  iPhone 7
  iPhone 7 Plus
  iPhone 6s
  iPhone 6s Plus
  iPhone 6
  iPhone 6 Plus
  iPhone 5s

   

   

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Heb het maar even opgezocht, dit zeggen ze in een review op techradar:

  You may notice micro-shakes even in the best conditions, and that’s dependent on your smartphone. Sometimes the gimbal and the phone’s optical image stabilization (OIS) battle each other (the phone camera’s on-board OIS detects movement and tries to compensate). Turning off OIS is one solution, but sadly that’s not an option on some phones, like the iPhone.

   

 • Profielfoto
  Yosemite

  Vanaf de iPhone 6s Plus wordt de OIS gebruikt voor video opnames, dus alleen interessant als je een oudere iPhone hebt, tenzij je alleen de front camera gebruikt waar geen OIS in zit.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hmm, ik was eigenlijk van plan om mijn eerste gimbal te kopen, maar gezien de problemen kan ik dit dus nog best even uitstellen. Ik had dacht ik ook ergens gelezen dat de eerste versie toch ergens iets beter was (één of andere optie dat deze opvolger niet heeft.) Dus ik weet het niet zo goed… Ik heb ook gehoord dat er veel developers zijn die voor de gimbal software maken en updaten, dus hopelijk is dat probleem met die camera dan ook opgelost. Ik wacht het nog even af.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hands-on met iPhone X:

  https://youtu.be/BNSHvsGDorg

 • Profielfoto
  eugy

  Ik zou de Zhiyun Smooth 2 of 3 nemen. Deze hebben veel meer mogelijkheden, onverwoestbaar en batterijen zijn makkelijk en goedkoop te swappen.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  sanderman op 24 januari 2018 15:11
  Levering vanaf 22 februari, ook wel handig om te vermelden.

  Ik heb hem op 2 februari bij Apple kunnen bestellen, met een verwachte levertijd van 7-10 weken (26 Maa – 16 Apr) volgens de bevestigingsmail, maar had hem uiteindelijk toch al 7 februari in huis, met onverwachts een verzendbevestiging op de mail op 6 februari… Dus wellicht zijn ze al in Nederland maar zijn de leveringen nog onderhevig aan douane inklaringen…

 • Profielfoto
  ggroen

  Ik heb gefilmd met mijn iphone X en een Osmo 1. Die Osmo heb ik meteen weer ingeruild toen de Osmo 2 uitkwam. Maar niet omdat deze Osmo 1 me niet beviel.

  Mijn ervaring met de iphone X en de Osmo 1 is juist echt positief. Ondanks alle verhalen over jitter, die ik uitgebreid gehoord heb op youtube, met de bijbehorende filmpjes, leverde ook de vorige Osmo met mijn iphone X voor mij veel betere beelden op, dan wanneer je zonder gimbal werkt.

  Ik heb gefilmd met en zonder osmo – en bij alle films zonder gimbal moest ik achteraf veel werk doen met na-stabilisatie in Final Cut Pro. Ik gebruikte met en zonder Osmo steeds de app Filmic Pro. Bij gebruik van de Osmo had ik de extra digitale stabilisatie van filmic pro soms op ‘aan’ en soms op ‘uit’. De beelden met Osmo zijn steeds erg goed te noemen. Ik vond het bij gebruik van de Osmo echt niet meer nodig om de beelden achteraf te stabiliseren.

  Ik heb nu de Osmo 2 besteld.