Data gezondheid-app voor het eerst in rechtszaak gebruikt

6 reacties

Met een iPhone op zak of een Apple Watch om je pols heb je een goed beeld van je dagelijkse activiteit. De gezondheid-app telt je stappen en houdt bij hoeveel trappen je hebt gelopen. Met de Apple Watch komt daar ook data over je hartslag bij. Handig, maar het kan ook tegen je gebruikt worden.

Rechtszaak in Europa

Dat heeft de in Duitsland verblijvende Hussein K. ondervonden. De vluchteling uit Afghanistan wordt verdacht van het vermoorden en verkrachten van een 19-jarige studente. Hij zou haar lichaam in een rivier hebben gedumpt. Data uit de gezondheid-app op zijn iPhone kan voor een doorbraak in de zaak zorgen.

Uit data van zendmasten blijkt dat de man omstreeks 02:46 uur aanwezig was op de plaats delict. Dit komt overeen met het tijdstip waarop het slachtoffer is overleden. De telefoon van K. werd kort na dat tijdstip uitgeschakeld en maakte om 04:02 uur weer verbinding met een zendmast aan de andere kant van de stad Freiburg. De mobiele telefoon van de studente viel om ongeveer 04:20 uur uit, waarschijnlijk door de onderdompeling.

gezondheid app iphone x
De Gezondheid-app op een iPhone X – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Missend hoofdstuk

Dat de vluchteling in de tussentijd de studente heeft verkracht, vermoord en gedumpt is door data uit de gezondheid-app een stuk zekerder. Uit de data blijkt dat de man tussen 02:46 en 04:02 uur trappen heeft gelopen. De politie vermoedt dat deze activiteit is ontstaan omdat de man het lichaam naar de oever van de rivier heeft gesleept en daarna de dijk weer op is gelopen.

Een rechercheur daalde met een vergelijkbare iPhone af naar de oever van de rivier en het toestel registreerde ook bij hem dat hij trappen heeft gelopen. Het zou voor het eerst zijn dat data uit de gezondheid-app van de iPhone als bewijs wordt geaccepteerd. De zaak krijgt op 25 januari een vervolg.

Dreisam-rivier
De Dreisam-rivier in het Duitse Freiburg – Klik/tap voor groter.

iPhone 6 voor het eerst gekraakt?

De zaak heeft nog een interessant aspect. De vluchteling wilde de code voor zijn telefoon niet afstaan, maar de politie heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om het toestel te ontgrendelen. K. had minimaal een iPhone 6, want oudere toestellen registreren traplopen niet. Hoe de telefoon ontgrendeld is, wordt niet gemeld. iPhones met Touch ID en een secure enclave werden tot nu toe als onkraakbaar beschouwd, maar misschien is dat toch niet het geval.

(Bron: Welt)

Reacties

6 reacties