Raymon Mens
Raymon Mens App Store 12 januari 2018
Leestijd: 1 minuut

Samen zoeken: Politie werkt aan app voor burgerzoekacties

De Nederlandse Politie lanceert binnenkort een nieuwe app genaamd Samen zoeken. Het is een nieuw hulpmiddel waarmee burgers zelf zoekacties naar vermiste personen op kunnen zetten. Vorig jaar ontstonden meermaals burgerzoekacties, bijvoorbeeld bij de zoektocht naar het meisje Savannah.

Professioneler zoeken met app

Burgerzoekacties verlopen nu vaak chaotisch en worden via Facebook opgezet. De app moet voor meer structuur zorgen. Zo wordt het gebied afgebakend en opgedeeld in kleinere stukken. Omdat de app GPS-tracking heeft, kan de politie zien waar gezocht wordt. Het is ook mogelijk om foto’s van gevonden spullen te delen en de politie kan vrijwilligers berichten sturen.

Ronnie Hessels van pilotteam Groningen-Noord heeft de app bedacht en zegt tegen RTL Nieuws: “De politie vindt het daarom belangrijk om betrokken te worden als grote groepen gaan zoeken. Op het moment dat er iets gevonden wordt, moet die plek als plaats delict worden afgebakend voor sporenonderzoek. Daarvoor is het van belang dat de politie weet wie daar hebben gelopen, en dat kan met de app.”

Afbeelding via: RTL Nieuws – Klik/tap voor groter.

De app is nog niet te downloaden, maar al wel in ontwikkeling. Dat er behoefte is aan een centrale opzet voor burgerzoekacties bleek vorig jaar. Toen werd 900 man gemobiliseerd om te zoeken naar het vermiste meisje Savannah. Ook bij de zoektocht naar Anne Faber bleek de hulp van burgers zinvol. Vrijwilligers vonden de jas van Faber terug en een DNA-spoor op die jas leidde naar de verdachte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Samen zoeken: Politie werkt aan app voor burgerzoekacties
Sluiten