Apple schaart zich achter nieuw en open videoformaat

10 reacties

Een kleine doorbraak. Apple heeft zich aangesloten bij de Alliance for Open Media. Dat klinkt niet spannend, maar betekent dat de Mac, iPhone en Apple TV een stuk makkelijker gaan werken met nieuwe standaarden voor video op het internet. Dat is momenteel niet het geval en daarom werkt YouTube bijvoorbeeld niet in 4K op de Apple TV en in Safari.

Videoformaten: HEVC en AV1

Apple was vorig jaar een beetje tegendraads. Bij het kiezen van een nieuwe standaard voor video koos de iPhone-maker voor HEVC (ook wel bekend als h.265). Dit kun je in iOS 11 en macOS 10.13 gebruiken voor 4K-video. Google, Microsoft, Facebook en Amazon hebben echter voor AV1 gekozen omdat het geen licentie vereist en een open videoformaat is.

Apple-apparaten dreigden daardoor incompatibel te worden met het videoformaat dat andere grote spelers gebruiken. Om dat te voorkomen heeft Apple eieren voor zijn geld gekozen en is founding member van de Alliance for Open Media, die over de AV1-codec gaat, geworden. Het bedrijf staat inmiddels op de website vermeld.

youtube donker 001
YouTube start dit jaar met het gebruiken van het AV1-formaat – Klik/tap voor groter.

AV1 nog dit jaar in gebruik

De AV1-codec is sinds 2015 in ontwikkeling en Netflix, YouTube en Facebook zijn van plan om dit jaar video in het nieuwe formaat aan te gaan bieden. Apple moet het nog wel gaan ondersteunen in iOS, macOS en tvOS, maar nu het lid is van het collectief achter het formaat lijkt dat snel goed te komen.

Mogelijk zien we in iOS 12 en macOS 10.14 ondersteuning voor AV1. Apple-gebruikers hebben dan het beste van twee werelden: volledige ondersteuning voor het betaalde premium HEVC (h.265) én het open formaat AV1.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Hopelijk zelfs in een tussentijdse update.. nu ben je qua 4K echt afhankelijk van je smart TV als je b.v. YouTube gebruikt.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Het bericht is wat tegenstrijdig, anderen hebben misschien wel voor AV1 gekozen, maar het is nog niet eens vrijgegeven. H265 waar Apple ook een deel in heeft is het logische alternatief. Ze hadden voor VP9 kunnen kiezen, maar op deze “open” licentie heeft Google zijn greep, waardoor het niet zo open is. De licentie laat Google toe om het gebruik van een licentie te ontzeggen indien er een conflict met Google is ontstaan. Daarom is het licentie model van VP9 ook zo bekritiseerd.
  Logisch dat bijv Apple hier niet instapt.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst video zag op een Mac. QuickTime in 160×120 pixels op een Quadra 700. Was er van overtuigd dat video op een computer nooit wat zou worden. Zo slecht was het toen.

 • Profielfoto
  xaddict

  Is AV1 niet ook hardwarematig? Want dat was bij h.265 toch zo’n domper? Dat oudere grafische kaarten er niet mee om kunnen gaan?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  En toch verwacht ik niet dat Apple macOS en iOS wéér gaat aanpassen om standaard deze codecs te gebruiken, dus geschikte iPhones/iPads met iOS 11 of nieuwer zullen blijven filmen en fotograferen in HEVC en HEIF… en dit zal op macOS ook het dominante formaat blijven de komende jaren, wel zal dan AV1 en wellicht een open afbeeldingsformaat als optie worden toegevoegd, wellicht op eenzelfde manier als dat iOS en macOS nu doen als je foto’s of video’s deelt met diensten die de nieuwe formaten niet ondersteunen, waarna het bestand transparant in jpeg of H.264 wordt omgezet

 • Profielfoto
  KarelWillem

  If you can’t beat them, join them.

  En bij Apple is het toch vaak:
  If you can’t join them, beat them.

 • Profielfoto
  lord anubis

  Ben alleen bang dat steeds meer detail en nu zeker bij HDR, verwaterd.
  Enerzijds wordt het beeld kwaliteit verbetert maar anderzijds verminder je de kwaliteit door steeds ‘verbeterde’ compressie.

  Ik weet nog bijna niets van AV1, maar ben bang dat er toch teveel lossy er in terecht komt. Maar ja, als je het origineel niet hebt om te vergelijken, geldt, ‘wat niet weet, wat niet deert’.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  If you can’t beat them, join them.

  En bij Apple is het toch vaak:
  If you can’t join them, beat them.

  Ik heb het idee dat het vaker is:

  If you can’t join them, ignore it…

 • Profielfoto
  Ton Haex

  Kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst video zag op een Mac. QuickTime in 160×120 pixels op een Quadra 700. Was er van overtuigd dat video op een computer nooit wat zou worden. Zo slecht was het toen.

  Vanaf 1993 heb ik binnen de firma Fofic meegeholpen de AVID op de markt te zetten. We hebben dat niet onverdienstelijk gedaan moet ik zeggen. Maar voordat AVID bij Fofic kwam zat het bij Deen van de Apple Centre’s van de Install Data groep waar ik ook werkte. En inderdaad de kwaliteit van de AVID 1 was belabberd, maar al snel (Binnen 5 jaar) werd het platform wereldwijd toonaangevend en is dat nog.

 • Profielfoto
  KR1275

  Zijn beide formaten even goed? Zo ja, dan kiezen we liever voor maximale uitwisselbaarheid.
  Heb vroeger te vaak jaloers over schouders van Windows-gebruikers meegekeken. Die tijd wil ik niet meer terug.