Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 4 januari 2018

Apple schaart zich achter nieuw en open videoformaat

Een kleine doorbraak. Apple heeft zich aangesloten bij de Alliance for Open Media. Dat klinkt niet spannend, maar betekent dat de Mac, iPhone en Apple TV een stuk makkelijker gaan werken met nieuwe standaarden voor video op het internet. Dat is momenteel niet het geval en daarom werkt YouTube bijvoorbeeld niet in 4K op de Apple TV en in Safari.

Videoformaten: HEVC en AV1

Apple was vorig jaar een beetje tegendraads. Bij het kiezen van een nieuwe standaard voor video koos de iPhone-maker voor HEVC (ook wel bekend als h.265). Dit kun je in iOS 11 en macOS 10.13 gebruiken voor 4K-video. Google, Microsoft, Facebook en Amazon hebben echter voor AV1 gekozen omdat het geen licentie vereist en een open videoformaat is.

Apple-apparaten dreigden daardoor incompatibel te worden met het videoformaat dat andere grote spelers gebruiken. Om dat te voorkomen heeft Apple eieren voor zijn geld gekozen en is founding member van de Alliance for Open Media, die over de AV1-codec gaat, geworden. Het bedrijf staat inmiddels op de website vermeld.

YouTube start dit jaar met het gebruiken van het AV1-formaat – Klik/tap voor groter.

AV1 nog dit jaar in gebruik

De AV1-codec is sinds 2015 in ontwikkeling en Netflix, YouTube en Facebook zijn van plan om dit jaar video in het nieuwe formaat aan te gaan bieden. Apple moet het nog wel gaan ondersteunen in iOS, macOS en tvOS, maar nu het lid is van het collectief achter het formaat lijkt dat snel goed te komen.

Mogelijk zien we in iOS 12 en macOS 10.14 ondersteuning voor AV1. Apple-gebruikers hebben dan het beste van twee werelden: volledige ondersteuning voor het betaalde premium HEVC (h.265) én het open formaat AV1.

Reageer op artikel:
Apple schaart zich achter nieuw en open videoformaat
Sluiten