Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 3 januari 2018

Apple koopt ontwikkelplatform Buddybuild

Apple heeft het ontwikkelplatform Buddybuild overgenomen. Met de dienst kunnen ontwikkelaars veranderingen aan apps doorlopend testen en uitrollen naar beta-gebruikers. Het is niet nodig om handmatig nieuwe versies uit te brengen.

Dit proces heet continuous integration en continuous deployment en het is nu niet mogelijk met Xcode. Daar wil Apple verandering in brengen. Buddybuild kan ook een rol spelen bij app-ontwikkeling op de iPad.

Android-Ondersteuning als eerste geschrapt

Apple bevestigde de overname tegenover TechCrunch, maar wil niet zeggen hoeveel voor het ontwikkelplatform betaald is. Het van oorsprong Canadese Buddybuild werd in 2015 opgericht door ex-medewerkers van Amazon. Het team blijft in Vancouver werken, maar wordt onderdeel van het Xcode-team. Bestaande gebruikers kunnen de dienst blijven gebruiken voor iOS-apps, maar ondersteuning voor Android vervalt op 1 maart. Ook neemt Buddybuild geen nieuwe klanten meer aan.

Het dashboard van Buddybuild – Klik/tap voor groter.

Xcode straks op de iPad?

Buddybuild kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van Xcode op de iPad. De dienst voert het compilen van geschreven code tot een werkende app namelijk in de cloud uit. Dat is een zware taak en gebeurt momenteel op de Mac met Xcode. Door de taak aan een server in de cloud uit te besteden, wordt het ontwikkelen van apps op de iPad mogelijk. Apple kan een Xcode-versie voor iPad lanceren en het compilen van de app in de cloud uitvoeren en de iPad ontlasten.

Verschil Buddybuild en TestFlight

Het is niet de eerste keer dat Apple een ontwikkelplatform overneemt. In 2014 werd TestFlight overgenomen en dat kunnen iOS-ontwikkelaars tegenwoordig gebruiken om betaversies van apps te testen. In tegenstelling tot Buddybuild vereist TestFlight nog dat een app handmatig op een Mac gecompileerd en geüpload wordt.

Op de iPad kan al beperkt geprogrammeerd worden met Swift Playgrounds – Klik/tap voor groter.

Apple neemt wel vaker kleine start-ups en bedrijven over. Onlangs ging het gerucht dat het bedrijf uit Cupertino Netflix zou kopen. Een analist voorspelde dat de kans 40 procent is, maar wij geloven er niets van. (Zie → Er is 0 procent kans dat Apple Netflix koopt en hier is waarom)

Reageer op artikel:
Apple koopt ontwikkelplatform Buddybuild
Sluiten