Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 januari 2018

Apple als alleenheerser? Android-tablets op losse schroeven

Op het gebied van smartphones heeft Apple genoeg concurrenten, zo kwam Google in 2017 met eigen smartphones. De tabletmarkt is een heel ander verhaal. Er lijkt geen toekomst meer voor Android-tablets. Zelfs Google trekt zich terug.

De zoekgigant heeft de Pixel C-tablet, die ooit een productieve concurrent van de iPad Pro moest worden, uit de schappen gehaald. Andere fabrikanten brengen amper nieuwe tablet met Android uit.

Pixel C geen partij voor iPad Pro

In 2015 bracht Apple de iPad Pro uit en Google gaf antwoord met zijn eigen Pixel C-tablet. Het apparaat met 10,2-inch scherm en toetsenbord leek een serieuze concurrent te worden. Google vernieuwde de hardware echter nooit en Android bleek niet klaar voor gebruik op een grote tablet. Enkele dagen geleden heeft Google definitief de stekker uit de Pixel C getrokken. De tablet is niet meer te koop in Google’s eigen webshop.

De Google Pixel C – Klik/tap voor groter.

Andere fabrikanten hebben geen haast

Er zijn geen concrete geruchten over een nieuwe Google-tablet en ook andere fabrikanten die in het verleden veel Android-tablets hebben gemaakt, hebben geen haast meer. Zo brachten Sony, LG en Huawei in 2017 geen enkele tablet uit en Samsung kwam met slechts enkele nieuwe Galaxy Tabs. In 2015 en 2016 werden tientallen nieuwe tablets uitgebracht.

De reden laat zich raden: zoals Apple ondervonden heeft, valt er weinig met tablets te verdienen. Consumenten gebruiken tablets gerust vier jaar en het Apple trok de iPad met veel moeite uit het slop. Naast de premium iPad Pro werd er ook goedkope iPad uitgebracht en dat werkt. Android-fabrikanten moeten het echter vooral van het goedkope segment hebben.

Klik/tap voor groter.

Android staat stil

Android is op smartphones een serieuze iOS-concurrent, maar op tablets staat Android zo goed als stil. Terwijl Apple met iOS 11 allerlei handigheden naar de iPad bracht, kende Android 8.0 Oreo geen enkele verbetering die specifiek op tablets gericht is. Daarnaast zijn er nog steeds erg weinig Android-apps die voor tablets geoptimaliseerd zijn. In praktisch iedere review van een Android-tablet wordt aangehaald dat apps op Android-tablets vooral opgeblazen smartphoneversies zijn. Er is sinds 2012 amper verbetering.

Natuurlijk zijn er ook genoeg iPad-apps die eruitzien als een opgeblazen telefoonversie, maar uitblinkers zoals Pixelmator, Procreate en Scrivener zorgen voor een belangrijk onderscheid.

Pixelmator op de iPad – Klik/tap voor groter.

Laptops zijn de toekomst (voor Google)

Er is geen nieuwe Android-hardware, weinig ontwikkeling op softwaregebied en ontwikkelaars zien geen brood in tablet-apps. Google kiest voor de laptop als apparaat voor de toekomst en dat is opmerkelijk, aangezien de tablet ooit als laptop-killer werd beschouwd.

De Chromebook is voor Google het apparaat van de toekomst. In plaats van Android draait de laptop op ChromeOS. Dit is een besturingssysteem dat lange tijd bestond uit alleen maar de Chrome-browser en web-apps, maar tegenwoordig ook Android-apps kan draaien. Zo komt een grote selectie apps naar de laptop. Ze werken dan als smartphone-apps en draaien in vensters.

De nieuwe Google Pixelbook heeft een stylus en kan ingeklapt als tablet gebruikt worden, maar blijft vooral een laptop. Het lijkt erop dat Apple in 2018 de enige serieuze speler op de tabletmarkt wordt.

De Google Pixelbook – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Apple als alleenheerser? Android-tablets op losse schroeven
Sluiten