Apple als alleenheerser? Android-tablets op losse schroeven

33 reacties

Op het gebied van smartphones heeft Apple genoeg concurrenten, zo kwam Google in 2017 met eigen smartphones. De tabletmarkt is een heel ander verhaal. Er lijkt geen toekomst meer voor Android-tablets. Zelfs Google trekt zich terug.

De zoekgigant heeft de Pixel C-tablet, die ooit een productieve concurrent van de iPad Pro moest worden, uit de schappen gehaald. Andere fabrikanten brengen amper nieuwe tablet met Android uit.

Pixel C geen partij voor iPad Pro

In 2015 bracht Apple de iPad Pro uit en Google gaf antwoord met zijn eigen Pixel C-tablet. Het apparaat met 10,2-inch scherm en toetsenbord leek een serieuze concurrent te worden. Google vernieuwde de hardware echter nooit en Android bleek niet klaar voor gebruik op een grote tablet. Enkele dagen geleden heeft Google definitief de stekker uit de Pixel C getrokken. De tablet is niet meer te koop in Google’s eigen webshop.

pixel-c-16x9
De Google Pixel C – Klik/tap voor groter.

Andere fabrikanten hebben geen haast

Er zijn geen concrete geruchten over een nieuwe Google-tablet en ook andere fabrikanten die in het verleden veel Android-tablets hebben gemaakt, hebben geen haast meer. Zo brachten Sony, LG en Huawei in 2017 geen enkele tablet uit en Samsung kwam met slechts enkele nieuwe Galaxy Tabs. In 2015 en 2016 werden tientallen nieuwe tablets uitgebracht.

De reden laat zich raden: zoals Apple ondervonden heeft, valt er weinig met tablets te verdienen. Consumenten gebruiken tablets gerust vier jaar en het Apple trok de iPad met veel moeite uit het slop. Naast de premium iPad Pro werd er ook goedkope iPad uitgebracht en dat werkt. Android-fabrikanten moeten het echter vooral van het goedkope segment hebben.

Galaxy Tab
Klik/tap voor groter.

Android staat stil

Android is op smartphones een serieuze iOS-concurrent, maar op tablets staat Android zo goed als stil. Terwijl Apple met iOS 11 allerlei handigheden naar de iPad bracht, kende Android 8.0 Oreo geen enkele verbetering die specifiek op tablets gericht is. Daarnaast zijn er nog steeds erg weinig Android-apps die voor tablets geoptimaliseerd zijn. In praktisch iedere review van een Android-tablet wordt aangehaald dat apps op Android-tablets vooral opgeblazen smartphoneversies zijn. Er is sinds 2012 amper verbetering.

Natuurlijk zijn er ook genoeg iPad-apps die eruitzien als een opgeblazen telefoonversie, maar uitblinkers zoals Pixelmator, Procreate en Scrivener zorgen voor een belangrijk onderscheid.

pixelmator ipad
Pixelmator op de iPad – Klik/tap voor groter.

Laptops zijn de toekomst (voor Google)

Er is geen nieuwe Android-hardware, weinig ontwikkeling op softwaregebied en ontwikkelaars zien geen brood in tablet-apps. Google kiest voor de laptop als apparaat voor de toekomst en dat is opmerkelijk, aangezien de tablet ooit als laptop-killer werd beschouwd.

De Chromebook is voor Google het apparaat van de toekomst. In plaats van Android draait de laptop op ChromeOS. Dit is een besturingssysteem dat lange tijd bestond uit alleen maar de Chrome-browser en web-apps, maar tegenwoordig ook Android-apps kan draaien. Zo komt een grote selectie apps naar de laptop. Ze werken dan als smartphone-apps en draaien in vensters.

De nieuwe Google Pixelbook heeft een stylus en kan ingeklapt als tablet gebruikt worden, maar blijft vooral een laptop. Het lijkt erop dat Apple in 2018 de enige serieuze speler op de tabletmarkt wordt.

Google Pixelbook
De Google Pixelbook – Klik/tap voor groter.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  … of tablets gaan verdwijnen ivm laptop-crossbreeds, grote telefoons en andere prosumer oplossingen?
  Zou wel heel zonde zijn als de iPad (pro) zou verdwijnen aangezien het een geweldig game/productiviteit/creatie ding is. Misschien dat Apple zich daar meer op zou kunnen richten met een echte Apple-controller voor iPad/iPhone/Apple tv (ik heb zelf een madcatz controller maar die valt toch in het niet bij een xbox one controller en is bijna even duur). Even wat mensen van Microsoft/nintendo/Sony inhuren of expertise kopen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wordt de Surface Pro niet ook als tablet gezien? Volgens mij ook een beste hardloper?

 • Profielfoto
  gipsman

  Maar…de concurrentie komt weer van aloude vijand nr.1 Microsoft want de Surface pakt de iPad Pro aan en de ‘goedkope’ iPads brengen blijkbaar toch geen geld in het la’tje (laatje?).

 • Profielfoto
  gipsman

  Maikelw was mij voor ?.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, ik heb zelf mijn NVIDIA Shield K Tablet ook van de hand gedaan.

  Voordeel van vrijwel geen goede Android Tablets op de markt: die bracht nog ongeveer even veel op als ik er nieuw voor betaalde.

  Maar dat hele tablet-gebeuren was bij mij ook weg gezakt naar ‘blaadje lezen in bed’. Voor de rest pakte ik toch echt de Hackintosh wel. En de telefoons zijn groot genoeg om op lokatie van alles te kunnen doen.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Op het werk tablet van Dell met een of andere Windows afkooksel om id te lezen van patiënten (thuisverpleging). Wat een drama is me dat zeg! Vloek er meer op dan ik er mee werk. Als je dan thuis komt en je iPad in handen hebt weet je weer waarom je Apple koos…
  Het werkt gewoon zoals het moet…

 • Profielfoto
  SvS

  Ontwikkelingen rond MS Surface houdt Apple wel scherp. Ik hoop dat de iPads nog wel even blijven. Deze wordt hier nog bijna dagelijks gebruikt.

  @xaddict Hier een Steelseries Nimbus Controller en dat werkt super op zowel Apple TV als op iPad!

 • Profielfoto
  gipsman

  Hm, vorig jaar heb ik mijn macbook air ‘verlaten’ voor een iPad Pro 12.9. Maar ik heb de mac nog o.m. voor itunes backup, iWeb, sommige printtaken die moeizaam verlopen via iPad, nog wat dingen die mij nu ontgaan. Maar in hoofdzaak is het emotie: die mac is er ‘altijd’ geweest, mag niet zomaar de deur uit.
  Het mag duidelijk zijn dat veel professionals niet zonder de veelzijdigheid van een mac of pc kunnen. Maar de (pro) tablets brengen wel diversificatie.
  De surface is een tablet, maar ook niet. Lijkt meer een pc met tablet functionalteit. Niet goedkoop, succes dus niet verzekerd, pc kopers willen meestal goedkoop.

 • Profielfoto
  knekkie

  De reden dat tablets niet de hardlopers zijn zit hem in software en usability.
  de iPad heeft iOS en ergonomie als beperking.

  iOS zelf is een te krappe walled garden.
  Software die op iOS draait kan nou eenmaal minder dan op Mac OS vanwege de limitaties van iOS. Zelfs na de komst van iOS 11 welke een flinke stap in de juiste richting doet.

  Wellicht komt hier verandering in als de geruchten kloppen dat iOS en Mac OS gebruik gaat maken van een universeel app platform.

  Op ergonomisch vlak is de iPad lastig neer te zetten.
  Als dat al kan is dat nooit in de perfecte gebruik/ kijkhoek zonder de aanschaf van lompe lelijke accessoires. Dit heeft MS met de Surface Pro heel chique opgelost. Een geïntegreerde kickstand die in elke hoek bruikbaar is wanneer je m nodig hebt en compleet uit de weg is als je m niet nodig hebt.

  Wellicht komt hier verandering in als apple een nieuw keyboard cover uitbrengt die sterk lijkt op de kicktand die verwerkt zit in de keyboard cover van de HP Envy x2. het benodigde scharnier voor de kickstand zit in de cover waarmee je het design van de tablet zelf clean kan houden. • Profielfoto
  Di May

  Een paar maanden terug een nieuwe iPad Pro aangeschaft.
  Wil dat ding niet meer missen.
  Fantastisch apparaat.

  Ook al heb ik al een iMac 27″, een iPhone … etc …
  Ieder device heeft zijn plaats, zijn specifieke nut en comfort.

 • Profielfoto
  knekkie

  @ Di May

  Ieder device heeft zijn plaats, zijn specifieke nut en comfort.

  .
  Klopt. Maar heeft Apple alles uit de iPad gehaald wat er uit te halen valt?
  Ik betwijfel het. Zeker als je kijkt wat merken als HP en Surface voor een vondsten hebben op het gebied van de tablet als vorm-factor. Zij hebben met ergonomische aanpassingen van hun tablet(hybrids) veel productievere apparaten weten te maken.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  “De reden laat zich raden: zoals Apple ondervonden heeft, valt er weinig met tablets te verdienen.”

  Nou dat is toch wel een beetje onzin hoor. Apple verkocht in het afgelopen boekjaar (t/m 3e kw’17) zo’n $19 miljard aan ipads (kleine 44 miljoen stuks), met een bruto/netto winst van (geschat) $7,4/$4,1 miljard ! Okee dat was een beetje minder dan de voorgaande jaren maar toch. Apple verkoopt iets van dubbel zo veel iPads als Macs.

  Microsoft Surface revenue voor Q3’2017 was een kleine $1 miljard (ik heb even in het laatste kwartaalrapport gezocht) en over de marges zullen we het maar niet hebben.

  De iPad is als je het objectief bekijkt fenomenaal succesvol. En wat mij betreft, terecht.

 • Profielfoto
  tommuh

  Voor het gemak vergeten we hier even het succes van de MS surface? Ben groots fan van Apple producten, maar ios op de ipad pro is echt inferieur aan de usability van de MS surface

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ben het met de mensen hierboven eens; de Surface is een ontwikkeling die Apple in de gaten moet houden.

  Het enige nadeel dat de Surface – voor mij – heeft tegenover de iPad is dat de hardware er voor zorgt dat Windows het ding automatisch uit wil zetten na een tijdje. Opstarten gaat dan wel weer snel, maar het is niet ‘instant on’ zoals de iPad heeft. Zodra er een versie uitkomt op basis van een ARM-chip waarmee dit verdwijnt dan heeft Apple een probleem. Een surface kan als tablet net zoveel als een iPad en als hybrid veel meer.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Slurkie De HP Envy X2 is zon ARM gebaseerde Surface kloon.
  Zie de plaatjes van het apparaat 5 comments boven die van jou. Ik verwacht dat de eerste batch van andere fabrikanten aangekondigd gaat worden op de CES.

  Apple zal pas stappen op dat gebied gaan maken als dit soort ARM gebaseerde Surface kloons ook echt goed gaan verkopen.

  Dat laatste zie ik nog niet zo snel gebeuren.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  MS Surface een concurrent van de iPad? Geloof ik niks van. Ik ken een aantal mensen die een Surface heeft, en niet één gebruikt hem als tablet. Iedereen gebruikt hem als laptop, waardoor hij vooral een concurrent is van de MacBook en andere Windows laptops: je koopt met een Surface een Windows laptop met de mogelijkheid een incidenteel tekeningetje (lees: schetsje) te maken. Maar écht bedienen als een tablet doet vrijwel niemand wegens de veel te kleine muisgerichte interface met minuscule icoontjes/aanraakvlakjes.

  Ik zou me als Apple in het geheel geen zorgen over de Surface. Het is precies de opzet, met de interface, die Apple NIET wil.
  En de cijfers spreken voor zich, zoals @bmeerdink ook al aanhaalt: als je naar het aantal verkochte Surfaces kijkt en vooral naar de omzet, dan valt die volstrekt in het niet vergeleken met die van de iPad.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Nog een interessant artikeltje. Hoewel gekleurd, wel feitelijk juist: http://bit.ly/2A6Sqtx

 • Profielfoto
  bassbug

  Link werkt niet

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Dank @EagerB0bNerd

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Sorry maar, ik zie altijd maar: De iPad Heeft als grootste beperking iOS…

  Ja, en toch is de iPad pro de beste (en vrijwel nog enige) verkochte tablet. Je moet maar eens de Q&A zien van MKBHD. Daar wordt hem gevraagd, doen tablets er nog toe in 2017? Als het een iPad is, ja, zo niet, niet echt. Hetzelfde met de Apple Watch trouwens. Maar dat is iets totaal anders.

  De Surface Pro mag zeker niet gezien worden als een tablet. Het wordt trouwens ook niet verkocht als een tablet maar als een laptop die in tablet modus kan werken.

  De vanaf prijs is ong. €949, en dat is dan ook het enige wat je kan vergelijken met de iPad. Verder zijn er meer gelijkenissen met een laptop dan met een tablet. Zo kan je er bv. een i3/i5/i7 cpu in hebben, 16GB ram (ik weet niet hoeveel de iPad Pro heeft maar denk niet dat het 16GB ram is). En je kan er ook nog eens 1TB SSD in kwijt.

  Dus nee, dit is GEEN tablet. Vergelijk het dan liever met een (niet pro) Macbook. Dat zou al “eerlijker” zijn.

 • Profielfoto
  Bart119

  Dus nee, dit is GEEN tablet. Vergelijk het dan liever met een (niet pro) Macbook. Dat zou al “eerlijker” zijn.

  Het toestel komt zonder toetsenbord of muis uit de doos, die moet je er als optie bijkopen. Dit maakt het een tablet dat je kan ombouwen naar laptop, die zich op gebied van spec’s tussen de MacBook en de MacBook Pro plaatst.

  Welke componenten erin zitten maakt weinig uit. Als ik morgen een laptop bouw op basis van een ARM-processor en ik schrijf er zelf een heel gesloten OS voor, dan blijft het nog steeds een laptop.

  Of dat het een goed toestel is laat ik hierbij in het midden.

  Sorry maar, ik zie altijd maar: De iPad Heeft als grootste beperking iOS…

  Op dat punt ben ik het dan wel eens met je. Zolang het toestel doet wat het moet doen is het OS geen beperking.

  Wat de Android tablets betreft, ik heb er zelf één van mijn werkgever. Prima toestel dat alle apps vlot draait ondanks dat het dik 2 jaar oud is, en het is nog best goedkoop ook. Ik gebruik het vooral om op werven bouwplannen en foto’s te openen, en dan is het echt een prima ding. Voor privé gebruik is er maar weinig toegevoegde waarde als je al een smartphone en laptop/desktop hebt.

 • Profielfoto
  knekkie

  @DBLCreations
  De Surface Pro wordt net als de iPad standaard zonder keyboard in de doos verkocht en lijkt mij daarmee een tablet.

  Het apparaat is daar ook op ingesteld tijdens de setup en het verdere gebruik. Wet mooie van het OS waar het op draait is dat het je de keus laat of en wanneer je een muis, keyboard, een 2e of 3e scherm, een printer, of Wacom teken tablet aan wil sluiten.

  in mijn ogen is het een tablet die zo compleet is dat het een laptop benadert. Sluit je er een type cover aan dan is het met recht een laptop te noemen.

  .
  ————————————————————————————————————-
  .

  @Bart119

  Op dat punt ben ik het dan wel eens met je. Zolang het toestel doet wat het moet doen is het OS geen beperking.

  Dat gaat op voor de gewone iPad maar dat betoog loopt mank bij de iPad Pro die door Apple wordt neergezet als vervanger van een laptop.
  De iPad als laptop vervanger doet niet wat je wil.

  Daar zijn genoeg items over op OMT en genoeg reviews en YouTube video’s van die na x maanden iPad Pro only tot de conclusie komen dat de iPad Pro niet je laptop vervangen kan. Als je die items tot het einde uit kijkt/leest kan je toch concluderen dat de iPad zelfs met iOS te beperkt is in zijn mogelijkheden als je er laptop dingen op wil kunnen doen. Graaf je verder dan ontdek je dat de beperking zit in wat iOS de applicaties toe staat te doen.

  Door een half ass file systeem is en blijft het delen en opslaan van bestanden ongemakkelijker dan op je MacBook of imac.
  Door een half ass multitasking systeem is multitasken niet te vergelijken met wat je gewend bentop je MacBook of iMac.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations
  De Surface Pro wordt net als de iPad standaard zonder keyboard in de doos verkocht en lijkt mij daarmee een tablet.

  Het apparaat is daar ook op ingesteld tijdens de setup en het verdere gebruik. Wet mooie van het OS waar het op draait is dat het je de keus laat of en wanneer je een muis, keyboard, een 2e of 3e scherm, een printer, of Wacom teken tablet aan wil sluiten.

  in mijn ogen is het een tablet die zo compleet is dat het een laptop benadert. Sluit je er een type cover aan dan is het met recht een laptop te noemen.

  .
  ————————————————————————————————————-
  .

  @Bart119

  Op dat punt ben ik het dan wel eens met je. Zolang het toestel doet wat het moet doen is het OS geen beperking.

  Dat gaat op voor de gewone iPad maar dat betoog loopt mank bij de iPad Pro die door Apple wordt neergezet als vervanger van een laptop.
  De iPad als laptop vervanger doet niet wat je wil.

  Daar zijn genoeg items over op OMT en genoeg reviews en YouTube video’s van die na x maanden iPad Pro only tot de conclusie komen dat de iPad Pro niet je laptop vervangen kan. Als je die items tot het einde uit kijkt/leest kan je toch concluderen dat de iPad zelfs met iOS te beperkt is in zijn mogelijkheden als je er laptop dingen op wil kunnen doen. Graaf je verder dan ontdek je dat de beperking zit in wat iOS de applicaties toe staat te doen.

  Door een half ass file systeem is en blijft het delen en opslaan van bestanden ongemakkelijker dan op je MacBook of imac.
  Door een half ass multitasking systeem is multitasken niet te vergelijken met wat je gewend bentop je MacBook of iMac.

  Ik ben het gedeeltelijk met jullie eens. Voor mij persoonlijk is het gewoon moeilijk om het als een tablet te beschouwen wanneer er eigenlijk Desktop componenten inzitten. (Vandaar dat ik ook de specs opnoemde die in de surface pro kunnen). De Surface Pro is in mijn ogen toch meer een laptop dan desktop.

  Ik zei ook dat het als laptop verkocht wordt omdat het zo ook op de website van Microsoft staat.

  Verder wist ik niet dat het toetsenbord afzonderlijk verkocht werd. Iets dat eigenlijk niet echt in het voordeel spreekt, want deze “tablet” kost dus ong. €3000 wanneer je hem volledig upgrade! En dan moet je dus nog een toetsenbord kopen? Dat is me wel een dure tablet. Daarom weer, ik vind persoonlijk dat je dit niet kan vergelijken met een iPad Pro. En ja, Apple wil heel graag de iPad als vervanger zien voor een laptop maar daar zijn we zeker nog niet aan toe. Ze doen erg hun best met iOS 11 (en dan spreek ik over het multitasking en niet over de bugs uiteraard), maar ze gaan nog flink moeten werken willen ze dat realiseren.

  Ik ben het verder dus wel met jullie eens!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik heb naast een iPad Pro ook nog een Nexus 9 rondzwerven. De hardware is niet best, maar ik zie weinig problemen met de software zelf. Ik heb Android altijd prima geschikt gevonden voor tablets. Misschien nog wel meer dan iOS.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ben ook tevreden met mijn Xperia Z2 tablet. Werkt als een speer en is zelfs met verouderde software nog prima. Geen vastlopers, geen errors, niks van dat alles. Niks mis mee. Wel Fake GPS en dat is handig als je veel reist! Android is geen windows, waarbij je voortdurend op je hoede moet zijn met wat je binnen haalt. Google heeft zijn OS prima voor elkaar. Doet op geen enkel punt onder voor iOS, alleen zitten sommige functies op een andere plek. Ook lekker snel. En waardevast.

 • Profielfoto
  Bonte

  Is Chrome OS geen mogelijkse optie als tablet OS?

 • Profielfoto
  computer space

  2018 wordt het jaar dat big silicon een flinke stap terug gaat nemen.
  Tabletdood
  Intel-bug
  Facebooxit
  Bitcoin-miners aan banden
  Telefoonverzadiging
  Fitbitired
  Gameverslaving officiele ziekte
  WK in Rusland en TV verzadiging

  We gaan ons geld gewoon nog meer uitgeven aan tattoos, yoga, therapiën, buiten-de-deur lunchen, vastgoed en ander verzadigde-economie getuttebel.

  Er was zelfs weer een ouderwetse vuurwerksloopgolf hier, dus ik denk dat ook hangjongeren terugkomen en hun telefoon opbergen.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Maar écht bedienen als een tablet doet vrijwel niemand wegens de veel te kleine muisgerichte interface met minuscule icoontjes/aanraakvlakjes.

  Dan gebruiken ze hem verkeerd, ik heb een ‘kleine’ 10″ surface en dat werkt prima in de standaard Windows-modus, op veel vlakken beter dan mijn iPad mini omdat de knopjes gewoon groter zijn. Als je in mail een url opent en dan terug naar mail – het linkje linksboven – groot genoeg vind is alles op een surface groot genoeg.

  Zet je een surface in de specifieke tablet-modus dan gaat het nog een stuk beter.

 • Profielfoto
  Mekkertje

  Ach, hier een zeer tevreden gebruiker van een Samsung TabS2. Een jaar of drie oud. Heeft een prachtig scherm. geweldig om de digitale krant op te lezen, muziek of welke app dan ook te gebruiken. 128 gb microSD erin van een paar tientjes, altijd genoeg ruimte. Zelfs om een film biebje mee te nemen op vakantie.

  Ach, waar heb ik een zo’n dure iPad voor nodig? Ik mis niets.

 • Profielfoto
  computer space

  ik doe alles met de vingers op een Surface Pro. Werkt uitstekend. Enige dat niet gaat met vingers zijn programma’s die een scrollwiel gebruiken, zoals Sketchup of games. En probeer er geen vectorgraphics op te editen zonder muis.

 • Profielfoto
  Loyd

  Verbaast me niets want die Android rommel is echt een drama.
  Mn buurman flikkerde uit pure frustratie zijn Samsung tabletje achter het huis de regen in. “Ik ga een Ipad halen” zei hij ?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dat deed ik ooit met een portable DVD speler; ik ga een laptop halen haha:P