Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 januari 2018

Alles met je smartphone: Amazon opent supermarkt van de toekomst

Iets later dan gepland heeft Amazon zijn eerste “Amazon Go” supermarkt geopend voor klanten. Het is de eerste zelfbedieningswinkel zonder kassa en ook nog eens zonder handscanners. Alles wat je koopt wordt automatisch geregistreerd en je ontvangt een kassabon via de app van de winkel.

Een combinatie van camera’s met gezichtsherkenning, machine learning algoritmen en sensoren registreert wat een klant koopt. Deze aankoop wordt vervolgens op hun Amazon-account gezet. Als de klant een product pakt, en het weer terug zet, dan wordt dit product niet geregistreerd.

Eerst inchecken, maar niet uitchecken

De ingang van de winkel doet denken aan een metrostation. Bij binnenkomst moeten klanten inchecken met een QR-code die wordt getoond in de bijbehorende app. Daarna is alles volledig geautomatiseerd. Bij het verlaten van de winkel hoef je niet uit te checken of af te rekenen. Nog voordat een klant de winkel verlaat via de beveiligingspoort, weet Amazon wat hij in zijn tas heeft gedaan en wordt het factuurbedrag automatisch afgeschreven.

Klik/tap voor groter.

Werkt er dan niemand?

Je kent de Albert Heijn To Go winkels wel. Daar zijn soms geen medewerkers om je producten te scannen. Je moet echter wel je eigen producten scannen voordat je weer naar buiten gaat. In de Amazon Go hoeven je aankopen helemaal niet gescand te worden. Dat betekent niet dat er geen medewerkers in de winkel zijn. Er zijn wel werknemers die de schappen vullen, klanten helpen en verse maaltijden maken. Ook staan er medewerkers bij de drankafdeling om de ID-kaarten van klanten te controleren.

Amazon is hun fysieke winkels in de VS flink aan het uitbreiden. Afgelopen jaar kocht het de organische supermarktketen Whole Foods en zijn 470 winkels. Naast supermarkten heeft het bedrijf in de VS ook een aantal boekenwinkels, die ook elektronica, speelgoed en kleine cadeau’s verkopen.

De eerste Amazon Go-winkel is gevestigd in Seattle en het bedrijf heeft nog geen plannen om meer zelfbedieningswinkels te openen. Als er wel meer winkels gaan komen, dan zullen die waarschijnlijk in de VS openen en niet in Europa. Toch boort Amazon ook hier langzaam de markt aan. Zo is de Amazon Echo sinds december ook in Nederland verkrijgbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles met je smartphone: Amazon opent supermarkt van de toekomst
Sluiten