Alles met je smartphone: Amazon opent supermarkt van de toekomst

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Iets later dan gepland heeft Amazon zijn eerste “Amazon Go” supermarkt geopend voor klanten. Het is de eerste zelfbedieningswinkel zonder kassa en ook nog eens zonder handscanners. Alles wat je koopt wordt automatisch geregistreerd en je ontvangt een kassabon via de app van de winkel.

Een combinatie van camera’s met gezichtsherkenning, machine learning algoritmen en sensoren registreert wat een klant koopt. Deze aankoop wordt vervolgens op hun Amazon-account gezet. Als de klant een product pakt, en het weer terug zet, dan wordt dit product niet geregistreerd.

Eerst inchecken, maar niet uitchecken

De ingang van de winkel doet denken aan een metrostation. Bij binnenkomst moeten klanten inchecken met een QR-code die wordt getoond in de bijbehorende app. Daarna is alles volledig geautomatiseerd. Bij het verlaten van de winkel hoef je niet uit te checken of af te rekenen. Nog voordat een klant de winkel verlaat via de beveiligingspoort, weet Amazon wat hij in zijn tas heeft gedaan en wordt het factuurbedrag automatisch afgeschreven.

Amazon GO Check in
Klik/tap voor groter.

Werkt er dan niemand?

Je kent de Albert Heijn To Go winkels wel. Daar zijn soms geen medewerkers om je producten te scannen. Je moet echter wel je eigen producten scannen voordat je weer naar buiten gaat. In de Amazon Go hoeven je aankopen helemaal niet gescand te worden. Dat betekent niet dat er geen medewerkers in de winkel zijn. Er zijn wel werknemers die de schappen vullen, klanten helpen en verse maaltijden maken. Ook staan er medewerkers bij de drankafdeling om de ID-kaarten van klanten te controleren.

Amazon is hun fysieke winkels in de VS flink aan het uitbreiden. Afgelopen jaar kocht het de organische supermarktketen Whole Foods en zijn 470 winkels. Naast supermarkten heeft het bedrijf in de VS ook een aantal boekenwinkels, die ook elektronica, speelgoed en kleine cadeau’s verkopen.

De eerste Amazon Go-winkel is gevestigd in Seattle en het bedrijf heeft nog geen plannen om meer zelfbedieningswinkels te openen. Als er wel meer winkels gaan komen, dan zullen die waarschijnlijk in de VS openen en niet in Europa. Toch boort Amazon ook hier langzaam de markt aan. Zo is de Amazon Echo sinds december ook in Nederland verkrijgbaar.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  ray-

  Niks zo irritant dan lange wachtrijen in de supermarkt. Mensen met cash die de boel vertragen of oude mensen die per se nog een babbeltje willen slaan terwijl 10 mensen achter hen staat te wachten!

 • Profielfoto
  polansky

  Zie weinig verschil met de Appie in het dorp.
  Ok, je gebruikt je iPhone om de producten te scannen, maar dan weet je ook zeker dat het goed is geregistreerd. Klaar met je boodschappen? Loop naar de betaalpaal en klaar.

  Doe al twee jaar zo de boodschappen, ideaal en nooit in de rij.

  Ik zie weinig verschil met Amazon enkel dat daar je privacy meer geschonden wordt.

 • Profielfoto
  polansky

  ray- op 22 januari 2018 23:34
  Niks zo irritant dan lange wachtrijen in de supermarkt. Mensen met cash die de boel vertragen of oude mensen die per se nog een babbeltje willen slaan terwijl 10 mensen achter hen staat te wachten!

  Ieuw, mensen die met elkaar willen praten…. Bah al dat menselijke en sociale gedoe. Gewoon eng dat mensen soms om een praatje verlegen zitten en nog sociaal met elkaar om kunnen gaan. Best wel erg ook dat ouderen niet eens weten hoe zo’n draadloze pinpas werkt…..

  Hoop voor jou dan dat je niet zo oud gaat worden…
  Dat er mensen om je heen zijn weggevallen door ziekte of ouderdom en dat jij op je 80e uiteraard nog alles weet over de laatste stand van de techniek. Dat lijkt me logisch toch?

  Of ben je gewoon echt die hufter die denkt alles voor zichzelf op te kunnen eisen?

 • Profielfoto
  pippen2

  Dit is wel heel gaaf zeg! Ik zou graag willen dat dit snel hier geïntroduceerd wordt. Ja, ik scan ook altijd bij de Jumbo, maar dat is echt wel trager dan dit systeem. Ten eerste loop je altijd met die scanner in je hand en in de andere hand m’n telefoon voor m’n boodschappenlijstje. En dan moet je ook nog de producten pakken… En als ik de scanner even terug zet in het wagentje, pakt m’n zoontje het en begint er producten af te halen of te vermenigvuldigen. Niet handig (maar wel veel handiger dan alles eerst op de band te moeten leggen). Met het systeem van Amazon is het gewoon pakken en verder nergens aan denken. Dat wil ik ook!

 • Profielfoto
  SvS

  polansky op 23 januari 2018 07:46

  ray- op 22 januari 2018 23:34
  Niks zo irritant dan lange wachtrijen in de supermarkt. Mensen met cash die de boel vertragen of oude mensen die per se nog een babbeltje willen slaan terwijl 10 mensen achter hen staat te wachten!

  Ieuw, mensen die met elkaar willen praten…. Bah al dat menselijke en sociale gedoe. Gewoon eng dat mensen soms om een praatje verlegen zitten en nog sociaal met elkaar om kunnen gaan. Best wel erg ook dat ouderen niet eens weten hoe zo’n draadloze pinpas werkt…..

  Hoop voor jou dan dat je niet zo oud gaat worden…
  Dat er mensen om je heen zijn weggevallen door ziekte of ouderdom en dat jij op je 80e uiteraard nog alles weet over de laatste stand van de techniek. Dat lijkt me logisch toch?

  Of ben je gewoon echt die hufter die denkt alles voor zichzelf op te kunnen eisen?

  En ik voeg graag toe: eenzaamheid is het grootst onder groep ouderen… Dus ik snap wel dat ze even wat zinnetjes willen uitwisselen in supermarkt. Probeer dat ook te begrijpen. Anderzijds ben ik zelf ook ongeduldig. Paid and go. Lastig soms.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  polansky op 23 januari 2018 07:39
  Zie weinig verschil met de Appie in het dorp.
  Ok, je gebruikt je iPhone om de producten te scannen, maar dan weet je ook zeker dat het goed is geregistreerd. Klaar met je boodschappen? Loop naar de betaalpaal en klaar.

  Doe al twee jaar zo de boodschappen, ideaal en nooit in de rij.

  Ik zie weinig verschil met Amazon enkel dat daar je privacy meer geschonden wordt.

  Mijn vrouw noemt dat altijd ‘winkel bejaarden’. Voor die mensen is het bezoekje aan de supermarkt soms het enige contact dat ze op een dag hebben. Soms gaan ze daarom 3x per dag.

  Toch is het goed dat het afrekenen automatisch gaat. Dan hoeft niet iedereen meer verplicht in de rij te staan. De ‘winkel bejaarden’ kunnen dan wel met hun boodschappen naar de kassa of zelfs hun maaltijd vers laten maken. Service voor wie ervoor wil betalen, snelheid voor wie dat wil.

 • Profielfoto
  sciletto

  polansky op 23 januari 2018 07:46

  ray- op 22 januari 2018 23:34
  Niks zo irritant dan lange wachtrijen in de supermarkt. Mensen met cash die de boel vertragen of oude mensen die per se nog een babbeltje willen slaan terwijl 10 mensen achter hen staat te wachten!

  Ieuw, mensen die met elkaar willen praten…. Bah al dat menselijke en sociale gedoe. Gewoon eng dat mensen soms om een praatje verlegen zitten en nog sociaal met elkaar om kunnen gaan. Best wel erg ook dat ouderen niet eens weten hoe zo’n draadloze pinpas werkt…..

  Hoop voor jou dan dat je niet zo oud gaat worden…
  Dat er mensen om je heen zijn weggevallen door ziekte of ouderdom en dat jij op je 80e uiteraard nog alles weet over de laatste stand van de techniek. Dat lijkt me logisch toch?

  Of ben je gewoon echt die hufter die denkt alles voor zichzelf op te kunnen eisen?

  Ja toch, precies wat ik ook dacht. Mensen zijn echt niet meer sociaal. Als ik een praatje wil maken met sommige mensen, dan zie je de verbazing dat je praat met elkaar.

  Gelukkig zijn er nog wel een hoop andere mensen die sociaal goed aangelegd zijn maar met de hoeveelheid die het niet is maak ik me zorgen om de toekomst.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  polansky op 23 januari 2018 07:46

  ray- op 22 januari 2018 23:34
  Niks zo irritant dan lange wachtrijen in de supermarkt. Mensen met cash die de boel vertragen of oude mensen die per se nog een babbeltje willen slaan terwijl 10 mensen achter hen staat te wachten!

  Ieuw, mensen die met elkaar willen praten…. Bah al dat menselijke en sociale gedoe. Gewoon eng dat mensen soms om een praatje verlegen zitten en nog sociaal met elkaar om kunnen gaan. Best wel erg ook dat ouderen niet eens weten hoe zo’n draadloze pinpas werkt…..

  Hoop voor jou dan dat je niet zo oud gaat worden…
  Dat er mensen om je heen zijn weggevallen door ziekte of ouderdom en dat jij op je 80e uiteraard nog alles weet over de laatste stand van de techniek. Dat lijkt me logisch toch?

  Of ben je gewoon echt die hufter die denkt alles voor zichzelf op te kunnen eisen?

  Wauw Polansky, echt! Ik bedoel ik volg jouw mening meestal niet. Maar hier ben ik het 100% met je eens. Je hebt eigenlijk volledig verwoord wat ik denk dus veel moet ik daar niet aan toevoegen, gewoon dat ik het helemaal met je eens ben! Ik ben zelf 32j. En ik vind deze uitspraak van jou fantastisch. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook graag dat het vooruit gaat he, maar een beetje begrip mensen… Hopelijk hebben we zelf het geluk, om oud te worden…