AirPlay 2 laat nog langer op zich wachten

11 reacties

De verkoop van de HomePod start op 9 februari en verwacht werd dat AirPlay 2 dan ook beschikbaar zou zijn. Deze nieuwe standaard voor multiroom-audio werd tijdens WWDC 2017 aangekondigd, maar is nog steeds niet beschikbaar. In eerste instantie ook niet op de HomePod.

Apple meldt op de productpagina van de HomePod dat AirPlay 2 later dit jaar komt. Daardoor ondersteunt Apple’s slimme speaker voorlopig geen multiroom-audio en is het vormen van een stereopaar met twee HomePods niet mogelijk. Wanneer AirPlay 2 wel beschikbaar is, blijft onduidelijk. Apple belooft een software-update, maar of het iOS 11.3 of iOS 11.4 wordt is onbekend.

AirPlay 2 is het wachten waard

Ondanks de vertraging is AirPlay 2 het wachten waard. Het is de eerste fundamentele herziening van Apple’s streamingprotocol dat in 2010 werd gelanceerd. Met multiroom-functies kun je muziek op meerdere speakers in huis afspelen en de audio van een iOS-apparaat en muziek worden gescheiden. Inkomende oproepen onderbreken zo niet langer het afspelen van muziek.

airplay 2 multiroom
Voorbeeld van multiroom-audio met AirPlay 2 – Klik/tap voor groter

Fabrikanten lopen zich warm

De nieuwe versie van AirPlay zorgt niet alleen voor verbetering tijdens het streamen naar Apple-apparaten zorgen, de accessoiremarkt wordt ook flink opgeschud. Fabrikanten als Sonos, Bose en Beoplay lopen zich al warm. Sonos wil zijn bestaande producten voorzien van AirPlay 2 en Bang & Olufsen heeft met de Beoplay M3 een speaker die af fabriek compatibel is met de nieuwe AirPlay-variant.

Beoplay M3 AirPlay 2 lifestyle foto
De Beoplay M3 is af fabriek compatibel met AirPlay 2 – Klik/tap voor groter.

Er zijn wel meer tijdens WWDC 2017 aangekondigde functies die op zich laten wachten. Zo heeft Apple de release van iMessage in iCloud uitgesteld. De dienst die iMessage synchroniseert tussen al je Apple-apparaten komt ook later dit jaar, maar wanneer weet niemand.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Beetje raar dat dan zo’n nieuw apparaat verschijnt maar dat de software die ‘m echt interessant maakt voorlopig nog op zich laat wachten. Daar lijkt me iets in de planning behoorlijk fout te zijn gegaan.

  Als je zelfs niet eens simpelweg een stereopaar kunt maken, is het voorlopig niet bepaald een serieuze optie als je aan nieuw geluid in je huiskamer toe bent. Vind dat toch rare missers.

 • Profielfoto
  steveb

  klinkt net als of bij iOS 10
  heel wat van de features komen in de versie .3
  en die kwam pas in mei

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat een gepruts weer. Heb gevoel dat de software development bij Apple niet echt lekker loopt

 • Profielfoto
  iGuy

  Tja, als het wordt gelanceerd vol met bugs is het weer niet goed, dus ik snap de keuze wel. Het zekere voor het onzekere nemen als het nog niet werkt naar behoren.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik durf echter te wedden dat het nog steeds maar half werkt als het straks wordt uitgebracht. Internetdiensten en Apple blijft een halfbakken combi…

 • Profielfoto
  icegodd

  klinkt net als …

  Apple tv 4 uitbrengen maar zonder ondersteuning remote toetsenbord app (lekker handig met wachtwoorden invoeren)

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Jan-petor op 23 januari 2018 20:31
  Tja, als het wordt gelanceerd vol met bugs is het weer niet goed, dus ik snap de keuze wel.

  Ik kan me toch echt niet indenken dat een voorziening als het softwarematig koppelen van twee speakers iets is waar een mega bedrijf als Apple moeite mee zou hebben. Het is toch raar dat je zometeen honderden euro’s betaalt voor een (hopelijk inderdaad) fantastisch klinkende speaker, maar dat je het eerste half jaar je muziek niet eens in stereo kunt beluisteren? Dat lijkt mij toch wel iets dat je van begin af aan minimaal mag verwachten.

 • Profielfoto
  csteelooper

  lordoftheflatbush op 23 januari 2018 20:21
  Wat een gepruts weer. Heb gevoel dat de software development bij Apple niet echt lekker loopt

  Waarom zo ongelooflijk negatief? Het enige wat hier echt fout gaat is TRM (Time/Resource Management. Ze hebben de software niet op tijd af. Het feit dat ze hem niet op tijd af hebben is voor de marketing op zijn zachtst gezegd vervelend, maar aan de andere kant betekent dit (herhaald) uitstel wel dat het straks bij de daadwerkelijke lancering echt goed zit. En dát is wat we echt willen.

   

  Wat mij betreft had dit soort uitstel er vaker mogen komen. Een feature uitstellen en later alsnog introduceren (wanneer de basis ervoor goed in elkaar zit), is immers beter dan een feature introduceren die slecht of zelfs helemaal niet werkt. En helaas is dat iets waar Apple óók al meer dan eens ervaring mee had…

 • Profielfoto
  Sunshine

  Geen beste beurt. Ik vind dat er de laatste tijd enorm veel gerommel is met de software bij Apple. Het lijkt erop dat ze onder druk van de markt nieuwe producten uit brengen en vervolgens worstelen om het voor elkaar te krijgen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  De lijst met pijnlijkheden van Apple groeit! Van iMessage in the Cloud hebben we ook niets meer vernomen…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ja prima maar kondig het dan niet zo lang van tevoren aan. Nu wordt de Homepod op de markt gebracht zonder Airplay2 waardoor je niet muziek over 2 Homepods kan afspelen. Daarom gepruts.