Adoptie iOS 11 blijft achter bij iOS 10

Door: Raymon Mens - 16 reacties

iOS 11 is hard op weg om een van de minst succesvolle releases van de laatste jaren te worden. Er zijn veel klachten over iPhones die aanzienlijk trager zijn na het installeren van de laatste iOS-versie. De adoptie blijft ook erg achter bij iOS 10.

Volgens Apple’s eigen cijfers staat iOS 11 momenteel op 65 procent van alle actieve iPhones, iPods en iPads. Het aantal apparaten met iOS 10 is nog altijd 28 procent en nog geens 7 procent van de actieve iOS-apparaten gebruikt een oudere versie dan iOS 10.

iOS 10 deed het beter dan iOS 11

Apple publiceert regelmatig cijfers over de adoptie van nieuwe iOS-versies. Medio oktober stond iOS 11 op 54 procent van alle apparaten. In de tussentijd zijn een boel nieuwe iPhones verkocht en is het marktaandeel gestegen naar 65 procent, maar iOS 10 deed het vorig jaar beter. Op 4 januari 2017 was iOS 10 al op 76 procent van alle actieve apparaten geïnstalleerd. Op 22 februari was het 79 procent, maar dat gaat iOS 11 niet halen.

iOS 11 adoptie 18 januari 2018
Data: Apple – Peildatum: 18 januari 2018 – Klik/tap voor groter.

Dat een aantal gebruikers de update nog niet aandurft is zorgelijk, want Apple voorziet alleen de laatste iOS-versie van beveiligingsupdates. Dat wil zeggen dat 35 procent van alle iOS-apparaten die actief gebruikt worden geen fixes voor ontdekte beveiligingsproblemen krijgen. En het is de laatste tijd nogal raak met onder andere Meltdown en Spectre.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Ziegler

  Het is dan ook een update die blijvend voor een raar probleem heeft gezorgd. Na opstarten is er niets aan de hand, maar naar verloop van tijd kan ik alleen maar inloggen met mijn duim en niet met een code. Deze verschijnt simpelweg niet meer. Opnieuw opstarten helpt dan, maar dat moet zo’n beetje dagelijks.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Al sinds de release is er ook probleem na probleem na probleem dat maar niet gefixt lijkt te worden en als ze iets fixen dan duikt er weer een ander probleem op.

  Maar goed dat kan niet veroorzaken dat mensen downgraden, enkel wachten met uploaden want dat is niet eens mogelijk. Er zullen wel mensen zijn die bewust wachten, zo heb ik nog een iPad Air op iOS 10 die ik niet wil upgraden omdat het totaal geen toegevoegde waarde heeft voor mij op dit moment op iOS 11.

  Stel je zou gewoon mogen downgraden dan durf ik te wedden dat het iOS 10 marktaandeel groter zou zijn dan iOS 11.

   

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Je kan je ook afvragen of het niet te maken heeft met het aantal apparaten dat nog in omloop is, maar geen iOS 11-ondersteuning krijgen. Met iOS 11 is bijvoorbeeld de iPhone 5 uitgesloten, terwijl er nog veel actieve iPhones 5 actief zijn.

  iOS 10 kan geloof ik op alles vanaf de 4s geïnstalleerd worden, en heeft dus een veel grotere doelgroep onder actieve apparaten.

  Denk dat daar eerder de oorzaak ligt dan bij de schamele niet-durvers, die op de hoogte zijn van de problemen met iOS 11.

 • Profielfoto
  digilb

  Mijn wens voor iOS is dat elke final versie van elke major release (bijv 9.4.3 of 7.3.2) beschikbaar voor alle compatible devices.

  Nog mooier zou zijn dat deze dan nog steeds security fixes blijven ontvangen, maar hé je kunt ook te naïef zijn:-)

 • Profielfoto
  Bart119

  Niet abnormaal als je alle problemen met iOS11 leest…

  Momenteel draait het prima op mijn iPhone, maar tot versie 11.2 maakte het mijn telefoon zowat onbruikbaar.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Weinig problemen hier.

  Wel dat ik in Safari, na diverse keren een site opgezocht en ingetikt te hebben, opnieuw moet opstarten, omdat de keuze voor het intikken/kiezen van een URL bevroren blijkt.

 • Profielfoto
  gipsman

  Is wellicht zoals Poezenbeest zegt. iOS biedt alleen (echte) meerwaarde op een iPad Pro.

 • Profielfoto
  Ewout

  Ik moet zeggen dat ik toch best veel, niet al te ernstige maar toch vervelende, problemen met iOS11 en m’n iPhone X ervaar. Geen snelheids issues maar kleine irritante dingen. Zoals een foto maken via je lockscreen en dan niet het resultaat kunnen bekijken omdat de iPhone dan niet naar de gemaakte foto wil gaan. Zo zijn er nog wel een stel kleine ergernissen.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Poezenbeest op 20 januari 2018 09:45
  Je kan je ook afvragen of het niet te maken heeft met het aantal apparaten dat nog in omloop is, maar geen iOS 11-ondersteuning krijgen. Met iOS 11 is bijvoorbeeld de iPhone 5 uitgesloten, terwijl er nog veel actieve iPhones 5 actief zijn.

  iOS 10 kan geloof ik op alles vanaf de 4s geïnstalleerd worden, en heeft dus een veel grotere doelgroep onder actieve apparaten.

  Denk dat daar eerder de oorzaak ligt dan bij de schamele niet-durvers, die op de hoogte zijn van de problemen met iOS 11.

  De iPhone 4S gaat tot en met iOS 9, de 5 t/m 10 etc., niks nieuws dus… Overigens merk ik weinig van de zogenaamde problemen, misschien omdat ik vooral een iPhone 8 gebruik die met iOS 11 geleverd is?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik gebruik de 7, maar met de beta op de 6 had ik al weinig problemen (afgezien van het niet kunnen bereiken van Apple Music en de App store).

  Ik hoor weinig echte issues met iOS 11, kan er ook weer niet schrikbarend veel topics over terugvinden.

 • Profielfoto
  Facundo

  Apps op iphone 6 van m’n dochter hebben nog steeds een opstarttijd van 5-10 seconden. En een accu die ,zelfs bij weinig gebruik, binnen 8 uur alweer aan de lader moet. Een accu van 82% die voorheen nooit een probleem vormde. Mijn iphone ‘van de zaak’ blijft gelukkig op ios10.

 • Profielfoto
  navnerood

  In een interview op “macrumours” beloofd Cook dat bij een volgende ios update je kunt kiezen of je de performance weer wilt verhogen.

  Mijn iPhone 6 is na bijna twee jaar nog goed en had ook nooit problemen met performance of crashes.

   

 • Profielfoto
  tuuur

  Het enige probleem is het delen van een net gemaakte foto, vaak moet ik dan opnieuw vanuit Foto’s opnieuw delen maar voor de rest klaag ik minder over iOS 11 dan oudere behalve IOS 5 want gaf die gaf toch wel de meest succesvolle ervaring bij mij.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Over FaceTime ben ik al helemaal niet meer te spreken. Volgens mij wordt dit gewoon minimaal getest bij Apple. Elke keer tjdens een gesprek wanneer FaceTime naar de achtergrond gaat wordt mijn telefoon instabiel of loopt vast. Dit is sinds iOS 11. De enige reden waarom ik het nog gebruik is vanwege de beeldkwaliteit. WhatsApp video en Skype lopen daar nog ver op achter.

 • Profielfoto
  Peppijnr

  In hoeverre is in dit onderzoek meegenomen dat op oudere iPhones geen iOS11 geinstalleerd kan worden. Lijkt me dus zeer relevant dit mee te nemen in het onderzoek.

 • Profielfoto
  Koezel

  Geen problemen hier. Een soepel werkende Iphone.