8 jaar iPad: 8 anekdotes van het originele team

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Op 27 januari 2010 onthulde Steve Jobs de iPad. Volgens de Apple-oprichter dé aanvulling op een iPhone en MacBook. Tegenwoordig is de iPad veel meer dan alleen een tablet voor op de bank, je kunt er behoorlijk productief op zijn.

Een van de leden van het originele iPad-team, Bethany Bongiorno, deelt nu een aantal leuke anekdotes over het ontstaan van de tablet. Ze was in 2009 mede-verantwoordelijk voor de software van de iPad en had rechtstreeks te maken met de obsessieve Steve Jobs.

1) Steve Jobs wilde maar één stoel

Tijdens de presentatie van de iPad zat Steve Jobs in een stoel. Zo demonstreerde hij dat de tablet het ultieme apparaat voor surfen of lezen op de bank was. De Apple-oprichter was erg kieskeurig en wilde alleen in een LC2-stoel van Le Corbusier zitten. Jobs liet tien stoelen op het podium zetten en inspecteerde ieder exemplaar nauwkeurig. Kleurde het goed bij het podiumlicht, was er slijtage en was de zit goed? Uiteindelijk bleef er één perfecte stoel over.

Steve Jobs iPad 2010
Klik/tap voor groter

2) Ontwikkelaars voor de gek gehouden

Tijdens de onthulling van de iPad werden ook apps getoond. Apple vertelde ontwikkelaars enkele weken voor de presentatie dat ze één dag op het hoofdkantoor werden verwacht voor een meeting. In werkelijkheid moesten ze weken blijven en moest het team in allerijl kleding en andere producten voor de ontwikkelaars kopen.

3) Strenge bewaking

De ingevlogen ontwikkelaars werden streng bewaakt. Het hele iPad-team had afwisselend dienst om ze in de gaten te houden, zelfs in het weekend. Tijdens het testen van hun apps mochten de ontwikkelaars geen telefoons meenemen of wi-fi gebruiken. De tablets zaten bovendien in speciale cases, waardoor alles behalve het scherm verborgen was.

4) Oranje, moest het zijn!

Op een gegeven moment had Steve Jobs het idee om een bepaald deel van de interface oranje te maken. Het moest niet zomaar oranje zijn, maar een bepaald oranje dat hij zich van een oude Sony-afstandsbediening herinnerde. Het team zocht een aantal afstandsbedieningen op en vond de juiste kleur. Na implementatie vond Jobs het toch maar niets. Oranje werd meteen geschrapt.

sony tv remote
Welke afstandsbediening Jobs bedoelde is niet duidelijk – Klik/tap voor groter.

5) Wallpaper tijdens kerst

Tijdens kerst 2009, een maand voor de aankondiging, besloot Steve Jobs dat de iPad een wallpaper opdracht het lockscreen moest hebben. Een programmeur werkte tijdens zijn kerstvakantie door zodat de functie voor de onthulling in januari 2010 klaar zou zijn. De functie kwam uiteindelijk in iPhone OS 4.

6) Wel of geen Angry Birds

Angry Birds werd onthuld in december 2009 en een deel van het team raakte verslaafd aan de game. Een aantal leden wilde Angry Birds inzetten om te tonen dat iPhone-apps ook op de iPad werken, maar dat mocht uiteindelijk niet van Jobs.

7) De linnen touch

iOS werd lang gedomineerd door allerlei textuurtjes die op fysieke stoffen leken. Ook bij de ontwikkeling van de iPad was de voorkeur voor van Steve Jobs merkbaar. Hij vond de user interface niet af tot er in ieder venster waarbij je helemaal naar onder kon scrollen een textuur te zien was aan het eind van de content. Het linnen van het OS X Dashboard werd naar de iPad gebracht.

iPad iOS 5
iOS 5 op iPad – Klik/tap voor groter.

8) Hij is zóóó mooi!

Tijdens de onthulling van de iPad zat het hele team natuurlijk de zaal. Toen Jobs de iPad uit de doeken deed, schreeuwde een journalist “Oh my God! Dit is het mooiste apparaat dat ik ooit heb gezien!”. Zo kreeg het team een voorproefje van hoe ‘insanely great’ voelde. Dat soort momenten zouden naarmate meer journalisten de tablet te zien kregen nog vaak volgen.

OMT iPadable
One More Thing in 2010 op de originele iPad – Klik/tap voor groter.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Dit vind ik nou een erg leuk artikel!

 • Profielfoto
  wensink

  Bizar van die developers die een paar weken gewoon waren opgesloten. Ik vraag me af hoe dat precies is gegaan. Op welk moment hebben die ontwikkelaar besloten het wel of niet te doen? Wat het wel een keuze? Waarschijnlijk stond er zoveel geld tegenover dat het niet af was te slaan natuurlijk..

  Even mierenneuken:

  De functie kwam uiteindelijk in iPhone OS 4.

  iPhone OS 4 is er nooit geweest, iOS 4 of iPhone OS 3 wel.

   

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Mijn iPad 1 draait nog steeds prima en heeft nog geen nieuwe batterij nodig ;-).

 • Profielfoto
  Yosemite095

  Leuk artikel!

 • Profielfoto
  App69

  Zalig toestel.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  iPad 1 blijft sierlijk in de kast staan.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Kom op jongens, lees even je artikel door voor je het online gooit. Het zit boordevol fouten.

 • Profielfoto
  LastBoyScout

  En hier de introductie:

   

 • Profielfoto
  LastBoyScout
 • Profielfoto
  simonelb

  ‘Tijdens kerst 2009, een maand voor de aankondiging, besloot Steve Jobs dat de iPad een wallpaper opdracht het lockscreen moest hebben.’

  Een wallpaper opdracht?

   

   

 • Profielfoto
  MacRay

  Lekker te lezen bericht, leuk!

 • Profielfoto
  GForce85

  Leuk artikel maar niet echt lekker naar het Nederlands gebracht. Ik moest sommige zinnen twee keer lezen om er wijs uit te worden. En er zitten een aantal typefouten in.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  wensink op 31 januari 2018 21:40
  Bizar van die developers die een paar weken gewoon waren opgesloten. Ik vraag me af hoe dat precies is gegaan. Op welk moment hebben die ontwikkelaar besloten het wel of niet te doen? Wat het wel een keuze? Waarschijnlijk stond er zoveel geld tegenover dat het niet af was te slaan natuurlijk..

  Even mierenneuken:

  De functie kwam uiteindelijk in iPhone OS 4.

  iPhone OS 4 is er nooit geweest, iOS 4 of iPhone OS 3 wel.

   

  Dat is idd mierenneuken want: iPhone OS / iOS

  iOS = “i” iPhone “OS” = operating system. Maar je gaf het zelf al aan, dat die mieren aan het n. Alé ja…

   

  Verder idd leuk artikel Raymond!:-)

  “1) Steve Jobs wilde maar één stoel
  Tijdens de presentatie van de iPad zat Steve Jobs in een stoel. Zo demonstreerde hij dat de tablet het ultieme apparaat voor surfen of lezen op de bank was. De Apple-oprichter was erg kieskeurig en wilde alleen in een LC2-stoel van Le Corbusier zitten. Jobs liet tien stoelen op het podium zetten en inspecteerde ieder exemplaar nauwkeurig. Kleurde het goed bij het podiumlicht, was er slijtage en was de zit goed? Uiteindelijk bleef er één perfecte stoel over.”

  En dit soort details waren precies waarom Apple het ook zo goed deed, hoewel Apple het nu (financieél) goed doet, zijn de mensen toch veel minder blij met de hardware/software die vroeger zo goed hand in hand werkte. Ik denk wel dat ze qua performance wel weer op de goede weg zijn wanneer ik de vele lovende reviews over de iMac Pro lees. Ik hoop dat die Mac Pro ook zo goed presteert en bovenal, dat die er snel komt:-)