‘YouTube lanceert in maart eigen muziekdienst’

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Apple Music en Spotify zijn momenteel heer en meester op het gebied van streaming muziek, maar daar kan snel verandering in komen. Volgens zakenblad Bloomberg komt YouTube met een eigen streamingdienst die in maart van start moet gaan.

Naar verluidt is er al een contract met Warner, een van de drie grootste labels ter wereld. De onderhandelingen met Sony en Universal zouden nog gaande zijn. Merlin, een consortium van onafhankelijke labels, haakt ook aan.

YouTube Remix

De dienst wordt volgens Bloomberg al intern getest en zou de naam Remix krijgen. Bovendien is er al contact met diverse artiesten voor een promotiecampagne. Een streamingdienst van Google en YouTube is natuurlijk niet écht nieuw, momenteel is er al Google Play Music en YouTube RED, dat toegang geeft tot onder andere de YouTube Music-app. Al die losse diensten zorgen wel voor een verwarrend aanbod en dat zou met de nieuwe dienst aangepakt moeten worden.

youtube music screenshots
Klik/tap voor groter.

In het verleden kreeg het videoplatform van Google regelmatig kritiek van artiesten en labels. Er zouden onvoldoende royalties worden afgedragen op muziekvideo’s. Toch klinkt een streamingdienst onder de vlag van YouTube als een levensvatbaar idee. Het merk is een stuk bekender dan Google Play Music en heeft een goede aansluiting bij de jonge doelgroep. Of Google Play Music als aparte dienst blijft bestaan is nog niet duidelijk.

Apple Music en Spotify

Moet Apple zich zorgen maken? Dat zal wel meevallen. Apple Music heeft een voorsprong van meer dan 30 miljoen abonnees. Spotify dan? Als je het aan Apple’s chef muziek vraagt is dat sowieso een aflopende zaak. (Zie → Apple’s Jimmy Iovine voorspelt de ondergang van Spotify)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Spotify en Apple Music. Stront voor de bezem.

 • Profielfoto
  gipsman

  Van Apple Music weet ik het niet want geen abo. In de gratis versie van spotify zie ik dat met name in sixties/seventies muziek veel ontbreekt of gewijzigd is. Songs van het originele vinyl ontbreken/ zijn ingekort of vervangen. Niet echt nieuw want ook in cd versies gebeurde dit wel. De mix (klankbeeld) is soms heel verschillend ook. Het spreekt vanzelf dat je ook de liner notes, het artwork en de ‘feel’ of ‘touch’ van de LP/ cd mist bij streaming. Ook het kant 1/kant 2 idee. Maar goed, dat is pure nostalgie. En het zijn allemaal maar dingen die op de duur in de weg liggen…
  Al bij al vind ik youtube meer OK omdat de originals er ( bijna allemaal) in zitten plus al het live materiaal geupload door miljoenen mensen. Het is the real thing, op voorwaarde dat artiesten boter bij de vis krijgen, voor alles wat nog niet public domain is.
  De tracking van google neem ik dan maar voor lief. Het is maar muziek, nietwaar?

 • Profielfoto
  mrchablis

  Ook bij Apple Music staan veel albums met ontbrekende nummers. Dit heeft niet altijd met rechten te maken, want dezelfde nummers staan dikwijls wel op andere albums.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik gebruik momenteel Google Play Music en ik hoop niet dat deze nieuwe app nóg meer aandacht weghaalt bij de huidige app. De interface is een ramp, alles zit in de weg van elkaar (door dat zo geweldige material design) en in tegenstelling tot spotify Kun je met google’s app niet rechtstreeks muziek naar Sonos sturen (dat kan Apple’s dienst ook niet, maar daar is zoveel mis dat ik er nieteens aan begin ?)

 • Profielfoto
  Odyssey

  streaming muziek is bullshit! ik wil echte bestanden op mijn schijf!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Vergeet ze niet te back-uppen met Time Machine!

 • Profielfoto
  Picturethat

  Odyssey 22 minuten geleden
  streaming muziek is bullshit! ik wil echte bestanden op mijn schijf!

  Fijn voor je.. ik wil dat dus niet. Zo is iedereen weer tevreden..