Verticale video geen probleem meer in YouTube-app

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Verticale en vierkante video’s zijn door het toenemende gebruik van smartphones steeds normaler, maar de meeste websites en apps zijn ontworpen voor horizontale video. Dat moet anders kunnen en de YouTube-app geeft het goede voorbeeld.

De app is voorzien van een dynamische videospeler die zich aan iedere video aanpast en niet meer standaard 16 bij 9 is. Is de video vierkant? Dan wordt de speler gewoon wat groter. Dat geldt ook voor verticale video.

Geen zwarte balken meer

Voorheen werd verticale video in de horizontale speler gestopt, wat leidde tot zwarte balken. Dat is niet meer van de ze tijd, oordeelt YouTube. De video vult het grootste deel van het scherm, de knoppen en reacties zijn alleen na scrollen zichtbaar, maar de video krijgt prioriteit. Een prima keuze die op bijvoorbeeld de iPhone X goed uitpakt.

youtube verticale video 001
Klik/tap voor groter.

Bij het scrollen wordt de video gecropt en keren de zwarte balken ook niet terug (screenshot rechts). Dat is een twijfelachtige keuze, omdat het moeilijker wordt de video te volgen wanneer slechts een deel zichtbaar is.

Alleen YouTube-app voor iOS

Momenteel past alleen de YouTube-app voor iOS zich automatisch aan verticale en vierkante video aan. De Android-app en website volgen op een later moment en de verandering wordt server-side uitgerold. Dat wil zeggen dat iOS-gebruikers ook nog enkele uren moeten wachten voordat verticale video zonder zwarte balken wordt getoond. Wij hadden op al onze toestellen in ieder geval succes.

youtube veritcal video safari 001
De website toont nog zwarte balken – Klik/tap voor groter.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Sexy.. ?

  En kijk eens naar het fullscreen icoontje. Zelfs dat is geen vierkantje meer.

  Potverdikkie als Apple dit soort medewerkers in dienst zou hebben dan liepen wij iets vaker terecht met een stijve rond.
  Mensen die dit soort dingen maken zouden ze eens iets vaker naar voren moeten schuiven zodat ze hun kennis en ervaring kunnen delen.

 • Profielfoto
  penseel

  Deze opmerking is niet gender neutraal gelieve deze aan te passen.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Penseel, pas jij je naam dan ook even aan.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, ga het nog een beetje promoten ook, dat verticaal filmen.:mrgreen:

  Naar de hel met iedereen die dit nog durft te doen, of iets durft te maken dat verticaal gefilmde ellende mooi afspeelt.

 • Profielfoto
  wacon

  Neem niet eens de moeite het te bekijken een verticale video. Hoe moeilijk is dat om met je phone horizontaal te filmen

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat vinden veel mensen heeeeeeel moeilijk. Ik weiger ze te kijken in ieder geval.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Nu nog een tv die je makkelijk kan kantelen om portret videos af te spelen ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Grappig is dat mensen die ook serieus denken dat het er iets toe doet als zij kijken of niet.

  Als je niet begrijpt waar dit over gaat dan zit je gewoon in een generatiekloof. Dit is net zo belangrijk en relevant als emojis. Als je niet begrijpt dat emojis erbij horen dan zal je dit ook niet begrijpen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat is inderdaad de beste omschrijving. Als je de belangrijkheid van emoji’s ter vergelijking opvoert, is er een bijzonder grote generatiekloof.

  Nee, geen kloof. Dat is nog te klein. Een generatieoceaan of zo.

  Zelfs mijn zoons (16 en 20) weten hun telefoon nog op de juiste manier vast te houden als ze filmen. Want dat is toch wel zo handig als je die thuis naar de TV doorstuurt.

  Enfin, je weet dat het niets uitmaakt, en dat het gros hun videootjes lekker in portrait-mode naar je doorstuurt. En natuurlijk vergezeld van een ruime keus uit de vele duizenden emoji’s.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kun je hier even een filmpje van maken, zei men, terwijl er een landscape èn een portrait-film werd doorgestuurd.

  Tuurlijk joh! Tsjonge… .:razz:

 • Profielfoto
  Daan Kattouw

  Dit kan al heel erg lang!!

 • Profielfoto
  Shmoo

  KW

  Dat komt omdat Raymon niet compleet is. Dat linkje naar iPhone (affiliatie) is belangrijker dan naar een bewegend voorbeeld van YouTube zelf.

  Hier dan zie je precies hoe het werkt.
  https://twitter.com/TeamYouTube/status/943178469826899968

  Dit heeft niets met bewerken te maken maar gewoon alles met de natuurlijke houding van het device dat wij het meeste gebruiken per dag. Onze telefoons, die eigenlijk geen telefoons meer mogen heten omdat we er al heel lang veel meer en andere dingen mee doen dan wat je met een ‘telefoon’ deed. Selfies worden ook gewoon in portrait mode gemaakt dus ook bepaalde filmpjes. Zo gek is dat niet, het is gewoon een kwestie van de layout aanpassen waarop je ze bekijkt en niemand zal er ooit naar kraaien. De zwarte balken aan de zijkant zijn irritant maar als je weghaalt voor het UI van YouTube aan te passen hou je gewoon prima filmpjes over.

  Los daarvan zegt YouTube niet dat je zo moet gaan filmen zoals je ook geen emoji’s hoeft te gebruiken op je cv.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Gewoon bannen die verticale video’s. Allemaal weigeren zodat mensen de moeite eens gaan nemen hun mobiel te draaien. Zo voed je de filmers niet goed op.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Dit heeft niets met bewerken te maken maar gewoon alles met de natuurlijke houding van het device dat wij het meeste gebruiken per dag…

  .
  Ooit hadden wij onze digitale videocamera uitgeleend aan familie.
  Die daarmee de geboorte van hun eerste kindje opnamen.

  Yep, die hielden de camera overdwars.
  Want dat kon met een fototoestel toch ook?!

  Eigenlijk moet een camera-app op een smartphone gewoon op zwart gaan als je portrait wilt filmen. Geef de mensen die dat dan toch perse willen een keuzemenu. Maar standaard zet je dat uit. Dat zou de wereld al een stuk mooier maken. .;)