Vodafone stopt in 2020 met 3G, Ziggo met analoge TV

Door: Raymon Mens - 20 reacties

In 2020 gaat er het nodige veranderen op de kabel en in de lucht. Vodafone stopt dan namelijk met het aanbieden van 3G. Dochterbedrijf Ziggo heeft aangekondigd binnen drie jaar te stoppen met analoge TV en radio via de kabel.

De providers willen ruimte te maken voor sneller internet. Op de kabel ontstaat door het schrappen van analoge TV meer bandbreedte voor internet. Door 3G uit te schakelen komen nieuwe frequenties voor 4G vrij.

Vodafone: vanaf 2020 alleen 2G en 4G

Vodafone kondigt het uitfaseren van 3G op een eigen pagina aan. Vanaf januari van 2020 kunnen klanten met een 3G-telefoon alleen nog 2G gebruiken. Dat is prima voor bellen en sms’en, maar voor mobiel internet is 4G beter geschikt. De provider zegt dat bijna alle klanten al overgestapt zijn op 4G. De vrijgekomen 3G-frequenties kunnen gebruikt worden voor sneller en beter internet. Vodafone belooft voor 2020 de gaten in zijn 4G-netwerk op te vullen.

Wanneer andere providers 3G uit gaan schakelen is nog niet bekend. Eerder dit jaar werd wel bekend dat Tele2 de helft van zijn 3G-frequenties opoffert voor sneller 4G.

speedtest-app-16x9
Klik/tap voor groter.

Ziggo trekt de stekker uit analoge TV

Ziggo-directeur Jeroen Hoencamp kondigde het schrappen van analoge TV aan in een interview met NRC. Volgens Hoencamp kijkt nog 5 tot 10 procent van de klanten analoog en dat zijn ongeveer 300.000 tot 400.000 huishoudens. Zij zullen binnen drie jaar over moeten stappen naar digitale TV, want het analoge signaal verdwijnt.

Het verdwijnen van analoge TV en radio moet ruimte vrijmaken voor de implementatie van docsis 3.1. Dat is een nieuwe techniek die meer frequenties op de kabel gebruikt om snelheden tot 1 Gbps te bieden. Ziggo wil dat in de toekomst gaan aanbieden en doet bovendien al proeven in het land.

Analoge TV
Klik/tap voor groter.

De opvolger 4G is ook al in de maak. Rond 2020 moet het eerste 5G-netwerk in de lucht zijn en dat belooft nóg hogere snelheden die bovendien minder van je accu vragen (Zie → 7 belangrijke punten uit de nieuwe 5G-standaard).

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Het is zo jammer dat die televisie kastjes die je bij Ziggo krijgt allemaal zo traag zijn met opstarten, zender wisselen, gids openen, etc.
  Analoge tv was klik, andere zender.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Analog TV snap ik in een tijdperk van 4k wel, maar analoge radio wordt nog HEEL veel gebruikt…
  Vraag me ook af wat mensen met al die bandbreedte moeten voor internet, want met mijn 20Mbit lijn van Ziggo werkt alles prima, en dan hebben we nu al ruimte om tot 150 te upgraden.

  Pak de ruimte die het oplever liever om de TV beelden naar 1080P of 4K te upgraden;)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Elke keer wanneer ik dat soort kastjes gebruik dan denk ik altijd aan de persoon die dat softwarematig allemaal gemaakt heeft. Hoe zou hij bijv. bij zijn familie thuis op de bank zitten. Ik bedoel zijn vrouw en kinderen gebruiken toch ook zo’n kastje en zouden die niet denken, fuck pappa is helemaal niet zo goed in zijn werk.

  Zijn kinderen vertellen toch niet serieus tijdens pappadag op school dat hun vader verantwoordelijk is voor de software op al die Lumix, Samsung kastjes. Dan wordt zo’n vader toch gewoon uitgelachen in de klas. Dan zeg je toch gewoon mijn papa zit bij de brandweer.

 • Profielfoto
  App69

  Maandag = k..dag?
  Lees wat Shmoo reacties.

  Dan zeg je toch gewoon mijn papa zit bij de brandweer.

  ???

 • Profielfoto
  penseel

  Maar het kan ook een vrouw geweest zijn die dat softwarematig allemaal gemaakt heeft. Het moet wel gender neutraal blijven.:mrgreen:

 • Profielfoto
  xaddict

  Of een transgender

 • Profielfoto
  xaddict

  Of een – daar gok ik op – alien die compleet nieuw is in de software voor stomme kastjes wereld.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ziggo dochterbedrijf van Vodafone?? Grapjas… Ziggo (Liberty Global) heeft Vodafone (NL) overgenomen.

  Zonder analoge tv kan ik leven, zonder analoge radio niet. Wat is het alternatief?? Toch geen tv (met dvb) aan zetten om radio te luisteren? Dat wordt dus weer een draad aan m’n tuner om het signaal zelf uit de lucht te halen.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Volgens Hoencamp kijkt nog 5 tot 10 procent van de klanten analoog en dat zijn ongeveer 300.000 tot 400.000 huishoudens. Zij zullen binnen drie jaar over moeten stappen naar digitale TV, want het analoge signaal verdwijnt.

  Ik word zo ontzettend moe van dat soort lui.
  Het gaat hun alleen maar om de centen. Die 400.000 huishoudens kunnen dus de pest krijgen.
  Mijn gezin (en ik) kijkt digitaal (nog met Ziggo), maar op mijn kamer heb ik een 37″ Aristona TV om wat met een scheef oog te kijken bij het werken achter mijn Mac.
  Ik wil best een andere TV aanschaffen, maar daar moet dan een (3e) kaart bij, die weer extra kosten met zich meebrengt.
  Ik ga dan maar over naar de KPN denk ik om van dat onduurzame geneuzel van Ziggo af te raken.
  (of de TV helemaal de hoek in smijten natuurlijk).:evil:

 • Profielfoto
  KR1275

  Volgens Hoencamp kijkt nog 5 tot 10 procent van de klanten analoog en dat zijn ongeveer 300.000 tot 400.000 huishoudens. Zij zullen binnen drie jaar over moeten stappen naar digitale TV, want het analoge signaal verdwijnt.

  Ik word zo ontzettend moe van dat soort lui.
  Het gaat hun alleen maar om de centen. Die 400.000 huishoudens kunnen dus de pest krijgen.
  Mijn gezin (en ik) kijkt digitaal (nog met Ziggo), maar op mijn kamer heb ik een 37″ Aristona TV om wat met een scheef oog te kijken bij het werken achter mijn Mac.
  Ik wil best een andere TV aanschaffen, maar daar moet dan een (3e) kaart bij, die weer extra kosten met zich meebrengt.
  Ik ga dan maar over naar de KPN denk ik om van dat onduurzame geneuzel van Ziggo af te raken.
  (of de TV helemaal de hoek in smijten natuurlijk).:evil:

  Feit is dat Ziggo wel een zeer goed product aanbiedt, zowel qua tv als qua internet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zonder analoge tv kan ik leven, zonder analoge radio niet. Wat is het alternatief??

  .
  Zelf leren zingen en neuriën? ?

 • Profielfoto
  JJmac

  Bij KPN betaal je al voor de tweede ?

 • Profielfoto
  Martink

  In 2023 is het plan om ook met analoge radio in ether te stoppen. Dan moet iedereen over zijn op DAB+
  Dus analoge radio zal sowieso helemaal verdwijnen. Vanaf kabel en ether. Vraag me wel af hoeveel thuisradios digitaal ondersteunen. Wij kunnen alleen digitaal radio luisteren via tv ?

 • Profielfoto
  hen3

  Wellicht een beetje off-topic maar om in te haken op de klachten over de software: ergens in 2007/2008 was ik belslet bij Casema (non-voice werk was er toen nog niet). Voor degenen die Casema niet kennen: Casema was 1 van de 3 fusie partners van Ziggo. Op een doordeweekse dag, laat ik zeggen woensdag, kwam er de mededeling dat de volgende maandag interactieve televisie zou worden geïntroduceerd. Of er vrijwilligers waren voor het iTV-teampje. Ik-zei-de-gek meldde zich daarvoor aan. Nou, die maandagmiddag gingen de poorten van de hel open: dure decoder, weinig content en vooral bugs. Heel. Veel. Bugs.
  Ondanks up-dates door de jaren heen is het nooit echt beter geworden. Helaas.

  Aan de ene kant begrijpelijk dat men van het analoge signaal af wil, maar er zijn nog genoeg mensen die aan het analoge pakket voldoende hebben. Net als bij het stoppen met activeren van nieuwe smartcards lijkt er weer eens niet echt over te zijn nagedacht.

  (Overigens ben ik niet meer beroepsmatig bij Ziggo betrokken, wel als klant.)

 • Profielfoto
  McMeller

  Ik bekijk dit graag met een brede blik. In onze regio is de kabel al sinds 2010 helemaal digitaal. Dat gaf natuurlijk wat gedoe maar we weten niet beter meer. Enkele jaren later begon de uitrol van glasvezel op grote schaal. De provider hier combineert in beginsel digitale televisie via coax met internet en telefonie over glas. Televisie over glas is een extra, maar dan krijg je vanzelf weer te maken met een kastje.

  Het is maar wat je gewend bent. Hoe makkelijk roepen mensen niet dat ze wel even overstappen van Ziggo naar KPN? Dan krijgen ze ook een ander systeem, wat ze op dat moment niet intereeseert, want het is hun eigen keuze. Maar zodra de provider een knoop doorhakt, gaat het al snel over dwang of opdringen.

  Valt allemaal wel mee. Je zal alleen al de consumenten de kost moeten geven die denken digitaal te kijken op hun flatscreen maar al jaren analoog zitten te zappen, doordat de installatie zo het makkelijkst ging.

  Pas als de coaxkabel uitgefaseerd wordt en het vervangen van bedrading nodig wordt, dan wordt het uitdagender. Vandaar ook de gecombineerde aansluiting bij de provider hier.

 • Profielfoto
  KR1275

  In 2023 is het plan om ook met analoge radio in ether te stoppen. Dan moet iedereen over zijn op DAB+
  Dus analoge radio zal sowieso helemaal verdwijnen. Vanaf kabel en ether. Vraag me wel af hoeveel thuisradios digitaal ondersteunen. Wij kunnen alleen digitaal radio luisteren via tv ?

  Poging 1001….

 • Profielfoto
  leovanh

  Ik ben helaas old fashioned als het om tv gaat. Kijk weinig en heb meer dan voldoende aan analoog… in mijn berging staat een doos van Ziggo met zo’n digitaal kastje weg te roesten. Ik haat al die extra kastjes met knipperlichtjes die al mijn stopconyacten opeisen. Mijn modem stat gelukkig in de meterkast.Ik hoop dat het langer dan drie jaar gaat duren.

 • Profielfoto
  Frans

  Niet omdat het moet, maar omdat het kan!;-)

 • Profielfoto
  NapO

  Lekker handig geen 3G, je hebt echt niet overal 4g dekking dus heb je straks gewoon geen internet,…top! #not

 • Profielfoto
  Odie

  Elke keer wanneer ik dat soort kastjes gebruik dan denk ik altijd aan de persoon die dat softwarematig allemaal gemaakt heeft. Hoe zou hij bijv. bij zijn familie thuis op de bank zitten. Ik bedoel zijn vrouw en kinderen gebruiken toch ook zo’n kastje en zouden die niet denken, fuck pappa is helemaal niet zo goed in zijn werk.

  Zijn kinderen vertellen toch niet serieus tijdens pappadag op school dat hun vader verantwoordelijk is voor de software op al die Lumix, Samsung kastjes. Dan wordt zo’n vader toch gewoon uitgelachen in de klas. Dan zeg je toch gewoon mijn papa zit bij de brandweer.

  Flauw, kortzichtig en aanmatigend.

  Zulke mensen zijn mensen als ik (ik werk overigens niet bij Ziggo noch UPC). We bouwen dingen in opdracht van de werkgever. We streven perfectie na, maar we leven niet in een ideale wereld. Je hebt het te doen met de beperkingen die je opgelegd worden door techniek, beschikbare hardware (welke weer is ingegeven door contracten die gemaakt zijn met leveranciers), resources om software te (laten) maken of aan te passen, budgetten, time constraints, tegenstrijdige belangen (het moet GOED maar het moet OOK voor het eind van het jaar live, en we hebben nog dertig andere projecten die OOK af moeten)…

  Pappa is dus trots op z’n werk, maar moet ook af en toe er voor kiezen om z’n innerlijke rust te bewaren door te zeggen ‘ik heb mn best gedaan, maar binnen deze kaders gaat het niet beter dan dit worden’. Als Pappa zich over alles moest opwinden wat hij niet kon veranderen dan zat Pappa over 6 maanden met een burnout thuis.