Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 december 2017

Vodafone stopt in 2020 met 3G, Ziggo met analoge TV

In 2020 gaat er het nodige veranderen op de kabel en in de lucht. Vodafone stopt dan namelijk met het aanbieden van 3G. Dochterbedrijf Ziggo heeft aangekondigd binnen drie jaar te stoppen met analoge TV en radio via de kabel.

De providers willen ruimte te maken voor sneller internet. Op de kabel ontstaat door het schrappen van analoge TV meer bandbreedte voor internet. Door 3G uit te schakelen komen nieuwe frequenties voor 4G vrij.

Vodafone: vanaf 2020 alleen 2G en 4G

Vodafone kondigt het uitfaseren van 3G op een eigen pagina aan. Vanaf januari van 2020 kunnen klanten met een 3G-telefoon alleen nog 2G gebruiken. Dat is prima voor bellen en sms’en, maar voor mobiel internet is 4G beter geschikt. De provider zegt dat bijna alle klanten al overgestapt zijn op 4G. De vrijgekomen 3G-frequenties kunnen gebruikt worden voor sneller en beter internet. Vodafone belooft voor 2020 de gaten in zijn 4G-netwerk op te vullen.

Wanneer andere providers 3G uit gaan schakelen is nog niet bekend. Eerder dit jaar werd wel bekend dat Tele2 de helft van zijn 3G-frequenties opoffert voor sneller 4G.

Klik/tap voor groter.

Ziggo trekt de stekker uit analoge TV

Ziggo-directeur Jeroen Hoencamp kondigde het schrappen van analoge TV aan in een interview met NRC. Volgens Hoencamp kijkt nog 5 tot 10 procent van de klanten analoog en dat zijn ongeveer 300.000 tot 400.000 huishoudens. Zij zullen binnen drie jaar over moeten stappen naar digitale TV, want het analoge signaal verdwijnt.

Het verdwijnen van analoge TV en radio moet ruimte vrijmaken voor de implementatie van docsis 3.1. Dat is een nieuwe techniek die meer frequenties op de kabel gebruikt om snelheden tot 1 Gbps te bieden. Ziggo wil dat in de toekomst gaan aanbieden en doet bovendien al proeven in het land.

Klik/tap voor groter.

De opvolger 4G is ook al in de maak. Rond 2020 moet het eerste 5G-netwerk in de lucht zijn en dat belooft nóg hogere snelheden die bovendien minder van je accu vragen (Zie → 7 belangrijke punten uit de nieuwe 5G-standaard).

Reageer op artikel:
Vodafone stopt in 2020 met 3G, Ziggo met analoge TV
Sluiten