tvOS 11.2 beschikbaar, maakt Apple TV flexibeler

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Afgelopen zaterdag bracht Apple iOS 11.2 uit, maar dat ging niet gepaard met nieuwe versies van tvOS, watchOS of macOS. Wachten loont, waar zojuist is tvOS 11.2 met een nieuwe, interessante functie die de 4K Apple TV flexibeler maakt uitgebracht.

In tvOS 11.2 krijgt de 4K Apple TV namelijk een flexibele video-output die zich aanpast aan de resolutie van de video die je kijkt. Voorheen werd alles standaard opgeschaald naar 4K en 60Hz.

Flexibel beeldformaat

Bij installatie wordt de Apple TV standaard optimaal afgestemd op je televisie. Kan die 4K met 60 Hz en HDR tonen? Dan schaalt de Apple TV alles op naar die resolutie. Veel filmliefhebbers zien echter liever 24Hz, omdat de meeste films nog steeds met die framesnelheid worden opgenomen. Bij opschalen naar 60Hz ontstaan soms beeldfouten omdat de extra uitgerekende frames niet bij het originele beeld passen. Je krijgt dan schokkerige bewegingen en dat verpest de home cinema-ervaring.

tvOS 11.2 flexibel beeldformaat
Klik/tap voor groter.

In tvOS 11.2 schaalt de Apple TV standaard altijd nog alles op, maar je kunt dit uitschakelen via InstellingenVideo en AudioResolutie. Ontwikkelaars moeten dit wel in hun apps ondersteunen door middel van de AVDisplayManager API. Infuse Media Player heeft dit al getest en de ontwikkelaars zijn positief. Het enige dat nog mist is ondersteuning voor Dolby Atmos, maar de Apple TV wordt langzaam maar zeker de ultieme mediaspeler voor filmliefhebbers en home cinema geeks.

macOS 10.13.2 en watchOS 4.2

Op macOS 10.13.2 en watchOS 4.2 wordt nog gewacht. Mogelijk volgen deze updates op dinsdag.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom zit eigenlijk ineens dat witte rubbertje? om de MENU-knop?

 • Profielfoto
  html-junky

  Zodat mensen kunnen zien dat je een nieuwe AppleTV hebt

 • Profielfoto
  tuuur

  Om zonder te kijken of in het donker niet de afstandsbediening per ongeluk omgedraaid vast te houden Shmoo

 • Profielfoto
  Administrator

  Dolby Atmos is echt een gemis. Het is voor mij de ultieme thuisbioscoop ervaring. Daarnaast mis ik nog een goede app voor live tv (bijvoorbeeld Ziggo Go). Maar dat is iets wat de provinders moeten ontwikkelen. Verder ben ik heel blij met m’n Apple TV 4.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Gaan ze Dolby Atmos nog toevoegen? Het is maar een licentie en een softwareaanpassing. Dan koop ik gelijk de 4k versie

 • Profielfoto
  marchi

  Ik wil graag een nieuwe apple tv aanschaffen, echter heb ik een HD tv. Kan ik dan ook deze apple tv (4k) aanschaffen zodat ik vast voorbereid ben als ik van tv verander. Of krijg ik dan problemen met de resolutie. Heeft iemand ervaring?

 • Profielfoto
  Imade

  @marchi dan zal de Apple TV 4K automatisch overschakelen naar HD kwaliteit.

 • Profielfoto
  bzguy

  @ Shmoo : gaat die vanzelf aan, dat ringetje ? Doet de mijne niet geloof k, ATV 4

 • Profielfoto
  Arjan110

  11.2 geïnstalleerd. Maar de optie, zoals boven beschreven, om Match Frame Rate aan te zetten wordt niet getoond in het menu. En ja, ik zit te kijken onder Video en Audio – Resolutie.

  Ideeen?

 • Profielfoto
  magsafe

  @Administrator Probeer Knippr eens! Ik ben er heel blij mee.

 • Profielfoto
  Macfannijmegen

  Ja KNIPPR werkt prima voor live TV, tegenwoordig stukken beter dan in het begin, al moet je de app af en toe nog wel een keer geforceerd afsluiten omdat hij vastloopt. Gelukkig niet dagelijks.
  Stukken fijner dan Telfort iTV en nog los de Apple tv voor Netflix e.d. (Ja dat kan t kastje van Telfort tegenwoordig ook, maar dat was me traag…..)

 • Profielfoto
  App69

  @ Shmoo : gaat die vanzelf aan, dat ringetje ? Doet de mijne niet geloof k, ATV 4

  Is alleen bij de TV 4K. Of https://www.apple.com/shop/product/MQGD2LL/A/siri-remote