Tele2 pakt misbruik abonnementen aan

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Abonnementen met unlimited data zijn terug. In Nederland begon T-Mobile met unlimited alles en prijsvechter Tele2 volgde snel met een vergelijkbaar abonnement tegen een lagere prijs. Dat trekt natuurlijk ook consumenten met minder goede bedoelingen aan.

Onbeperkte data maakt het bijvoorbeeld interessant om een simkaart in een router of dongel in plaats van telefoon te gebruiken. Dat is niet de bedoeling en Tele2-klanten die dat doen, worden binnenkort afgesloten.

Simkaart met 06-nummer hoort in telefoon

Het gaat niet alleen om abonnementen met unlimited data, maar om alle abonnementen. Technsite Tweakers meldt dat Tele2 checkt of een simkaart met 06-nummer ook echt in een telefoon gebruikt wordt. Als dat het niet geval is, volgt afsluiting binnen twee weken. In verband met schaarste is het niet toegestaan om 06-nummers toe te wijzen aan apparaten die niet kunnen bellen. Waakhond ACM houdt providers mede­verantwoordelijk voor hoe klanten een mobiel nummer gebruiken.

sim-cards-wide
Klik/tap voor groter.

Verschil Tele2 en T-Mobile

Tele2 slaat hiermee twee vliegen in een klap. Het pakt misbruik van de (riante of unlimited) databundels aan en voldoet beter aan de ACM-regels. T-Mobile heeft nog geen vergelijkbare maatregelen aangekondigd.

Beide providers hanteren ook een ander systeem om misbruik te voorkomen. Als op een dag meer dan 5GB data gebruikt wordt, moet een gebruiker dit handmatig met 1GB aanvullen. Bij T-Mobile kan dit alleen via een website of app, maar Tele2 accepteert ook SMS’jes en die kunnen in een 4G-router vrij gemakkelijk geautomatiseerd worden.

Niet alle providers bieden unlimited data aan, meer bundels worden wel steeds groter. (Zie → Nederlander neemt steeds grotere databundel)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik ben nog op zoek naar een DATA ONLY abonnement voor m’n iPad. Een €0-contract (waarbij alleen daadwerkelijk verbruik wordt betaald) of een prepaid-kaart is oké, maar absoluut geen vast maandtarief; daarvoor gebruik ik de data op m’n iPad gewoonweg te weinig. Iemand bekend met opties die hieraan voldoen?

  On-topic: prima van Tele2 dat ze dit gaan doen!

 • Profielfoto
  computer space

  Titel is beetje raar. Tele2 geeft gewoon uitvoering aan regels ACM. Tele2 heeft nog steeds al te graag nieuwe dataslurpers. Ik denk eerder dat KPN/T-mobile/Ziggo het ACM heeft lopen opfokken omdat er steeds meer cable-nevers komen door Tele2.

  Met een 4G telefoon als modem kun je nog steeds met je hele gezin internetten bij Tele2 ipv Ziggo. Je bent ook debiel als je het beldeel niet gebruikt, ook dat is onbeperkt. Lekker uur kleppen met een vriendin voor nop.

 • Profielfoto
  Shmoo

  daarvoor gebruik ik de data op m’n iPad gewoonweg te weinig. Iemand bekend met opties die hieraan voldoen?

  .
  Een WiFi -only iPad die je af en toe koppelt aan de hotspot van je telefoon met data.

  Werkt hetzelfde als een auto kopen. Je moet ook geen auto moet kopen wanneer je maar 800 kilometer per kwartaal rijdt omdat het dan niet loonend is.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja natuurlijk. Dat ‘hotspot’ heb je niet voor niets (vooropgesteld dat je wel een telefoon hebt).

  Toen ik nog een tablet had, gebruikte ik zeer regelmatig de data van mijn telefoon.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  En hoe gaat tele2 dat aanpakken ?
  Privicy gevoelig lijk me.
  Ik ben bang dat unlimited data bij mensen die iets te veel gebruiken gewoon worden gestraft.
  Dus op papier unlimited data…. maar in real life…..niet boven de gb wat tele2 te veel vind.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  De grote vraag is dan wanneer Tele2 een data abonnement gaat verkopen; unlimited data met 097-nummer. Ben benieud.

 • Profielfoto
  Bart119

  Vervelende is wel dat de WiFi – only iPad geen GPS antenne heeft… Zorgt voor heel wat beperkte functionaliteit.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Vervelende is wel dat de WiFi – only iPad geen GPS antenne heeft… Zorgt voor heel wat beperkte functionaliteit.

  Precies… Is ook nog steeds mijn bezwaar tegen WiFi-only… Mede omdat ik ook daadwerkelijk GPS gebruik op m’n iPad. Maar even terug op het topic: ik vraag me werkelijk af of er niet een telco is die gewoon een pay-as-you-go-constructie biedt (voor bijvoorbeeld iPads) met een 097-nummer. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die er naar vraagt…

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Ze moeten die mensen niet afsluiten als er overveel data word gebruikt, ze moeten diegene een baan aanbieden ;).