Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 december 2017
Leestijd: 2 minuten

T-Mobile neemt concurrent Tele2 over

Een grote verandering in telecomland: T-Mobile neemt in Nederland Tele2 over. Daarmee verdwijnt de vierde, onafhankelijke telecomprovider van de markt en bestaat het aanbod net als een tijd geleden weer uit alleen de grote drie providers.

T-Mobile redeneert dat de overname voor meer concurrentie moet zorgen. De provider heeft zijn pijlen gericht op wat in een persbericht als “het machtsblok van KPN en Vodafone-Ziggo” staat omschreven.

Netwerken samengevoegd

De netwerken van de providers worden op termijn samengevoegd. Daarmee verdwijnt het vierde onafhankelijke 4G-netwerk in Nederland verdwijnt. Tele2 was de enige nieuwkomer in met een eigen 4G-netwerk, voor 2- en 3G werd al langer gebruik gemaakt van het netwerk van T-Mobile. De antennes van de providers stonden veelal op dezelfde opstelplaatsen. Hoewel er al sprake van samenwerking was, ontbrak concurrentie niet. Tele2 had net als T-Mobile een abonnement met onbeperkte data en biedt bundels met vast internet en televisie aan.

t-moible glasvezel 16x9
Klik/tap voor groter.

Tweede grootste provider van Nederland

Door het samengaan van de providers ontstaat de tweede grootste provider van Nederland. Tele2 heeft ongeveer 1,1 miljoen klanten en T-Mobile heeft er 3,8 miljoen. Samen is dat goed voor bijna vijf miljoen klanten. Alleen KPN heeft met 5,2 miljoen klanten meer aansluitingen in Nederland. Vodafone heeft er ongeveer 4 miljoen.

In hoeverre Tele2 en T-Mobile samen echt het verschil kunnen maken op de markt voor vast internet en telefonie is nog maar de vraag. De providers hebben geen eigen vaste netwerk en zijn dus afhankelijk van het ADSL-netwerk van KPN. De kabel blijft in handen van Ziggo.

Er zijn wel andere voordelen te bedenken. Zo zorgen meer beschikbare frequenties voor een beter bereik en spreekt de provider van allerlei andere schaalvoordelen. Meer concurrentie moet je dus vooral als meer concurrentiekracht zien. De naam Tele2 verdwijnt en wat er precies met bestaande abonnementen gaat gebeuren is nog onzeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
T-Mobile neemt concurrent Tele2 over
Sluiten