T-Mobile neemt concurrent Tele2 over

6 reacties

Een grote verandering in telecomland: T-Mobile neemt in Nederland Tele2 over. Daarmee verdwijnt de vierde, onafhankelijke telecomprovider van de markt en bestaat het aanbod net als een tijd geleden weer uit alleen de grote drie providers.

T-Mobile redeneert dat de overname voor meer concurrentie moet zorgen. De provider heeft zijn pijlen gericht op wat in een persbericht als “het machtsblok van KPN en Vodafone-Ziggo” staat omschreven.

Netwerken samengevoegd

De netwerken van de providers worden op termijn samengevoegd. Daarmee verdwijnt het vierde onafhankelijke 4G-netwerk in Nederland verdwijnt. Tele2 was de enige nieuwkomer in met een eigen 4G-netwerk, voor 2- en 3G werd al langer gebruik gemaakt van het netwerk van T-Mobile. De antennes van de providers stonden veelal op dezelfde opstelplaatsen. Hoewel er al sprake van samenwerking was, ontbrak concurrentie niet. Tele2 had net als T-Mobile een abonnement met onbeperkte data en biedt bundels met vast internet en televisie aan.

t-mobile-glas-16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: DTAG

Tweede grootste provider van Nederland

Door het samengaan van de providers ontstaat de tweede grootste provider van Nederland. Tele2 heeft ongeveer 1,1 miljoen klanten en T-Mobile heeft er 3,8 miljoen. Samen is dat goed voor bijna vijf miljoen klanten. Alleen KPN heeft met 5,2 miljoen klanten meer aansluitingen in Nederland. Vodafone heeft er ongeveer 4 miljoen.

In hoeverre Tele2 en T-Mobile samen echt het verschil kunnen maken op de markt voor vast internet en telefonie is nog maar de vraag. De providers hebben geen eigen vaste netwerk en zijn dus afhankelijk van het ADSL-netwerk van KPN. De kabel blijft in handen van Ziggo.

Er zijn wel andere voordelen te bedenken. Zo zorgen meer beschikbare frequenties voor een beter bereik en spreekt de provider van allerlei andere schaalvoordelen. Meer concurrentie moet je dus vooral als meer concurrentiekracht zien. De naam Tele2 verdwijnt en wat er precies met bestaande abonnementen gaat gebeuren is nog onzeker.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  De providers hebben geen eigen vaste netwerk en zijn dus afhankelijk van het ADSL-netwerk van KPN. De kabel blijft in handen van Ziggo.

  Foutje, bedankt! Tele2 heeft járen geledenn BBned overgenomen; een ADSL-netwerkleverancier. De diensten zijn nu beschikbaar onder de vlag Tele2 Wholesale. Ik weet niet in hoeverre Tele2 Wholesale gemoeid is met de overname (heck, misschien krijgen we een Deutsche Telekom Wolesale of zo), maar in ieder geval zijn de diensten op het vastnet van Tele2 NIET afhankelijk van, noch op enigerlei wijze verbonden met die van KPN. Check voor meer info http://www.bbned.nl (de domeinnaam werd nooit gewijzigd).

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Correct me if i’m wrong: Het koper dat naar ieder huis gaat is nog steeds van KPN. Dat is het punt dat ik in het artikel wilde maken.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Correct me if i’m wrong: Het koper dat naar ieder huis gaat is nog steeds van KPN. Dat is het punt dat ik in het artikel wilde maken.

  Niet helemaal… Alleen het állerlaatste stukje koper naar je aansluiting toe is van KPN; alle DSL-centrales binnen het Tele2/BBned-netwerk staan er echter buiten. Er waren in vroeger tijden 3 (A)DSL-netwerken in ons land, waarvan KPN en BBned de belangrijkste waren. Ten tijde van de komst van BBned is de ter zake doende regelgeving aangepast, zodat BBned haar diensten kon exploiteren. Het komt er op neer dat het stuk koper tussen de DSL headend van Tele2/BBned niet meer onder (direct) zeggenschap) van KPN valt sinds die tijd. Als je als consument een aansluiting wilt afnemen bij een provider die capaciteit gebruikt op het BBned-netwerk, mag KPN dat niet weigeren of dwarsbomen.

  Ik heb hier zelf in de jaren 2008/2009 mee van doen gehad toen ik een abonnement had bij Abel Telecom. Zij werden overgenomen door InterNLnet, en de klanten bleven deels (waaronder ikzelf) op het BBned-netwerk en gingen deels naar het KPN-netwerk. BBned werd toen vaak extra geknepen. Tegenwoordig (vlak na die periode) mag dat niet meer. Is nog een vrij grote rel geweest tussen de OPTA en KPN/BBned destijds…

 • Profielfoto
  whaha

  Bedankt voor je bijdrage csteeloper.
  Desondanks ben ik niet blij met deze overname. Ik vind / vond Tele 2 een leuk bedrijf en ik ben van mening dat 4 bedrijven stukken beter voor de concurrentie is dan 3.

  Het lijkt er op dat het eigenlijk meer een soort van fusie is, waarbij er met aandelen geschoven wordt en een nieuw bedrijf / holding wordt opgericht en dergelijke: https://www.tele2.nl/newsroom/2017/samengaan-tele2-en-t-mobile/
  Maar het kan natuurlijk ook gewoon de PR zijn die er een spin aan geeft.

 • Profielfoto
  smacdab

  Het lijkt er op dat het eigenlijk meer een soort van fusie is, waarbij er met aandelen geschoven wordt en een nieuw bedrijf / holding wordt opgericht en dergelijke

  en alle vorderingen nasr interimJustitia. Wie daarvan beter worden? de insiders #management

 • Profielfoto
  Frans

  T-Mobile redeneert dat de overname voor meer concurrentie moet zorgen.

  Ja, ja, een concurrent minder zorgt voor meer concurrentie?
  Het management van T-Mobile heeft economie gestudeerd in Utopia?