‘Steve Jobs’ verkoopt kleding in Italië

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Apple is heel voorzichtig met de naam Steve Jobs. In de App Store worden apps die de naam van de oprichter van Apple bevatten geweerd. Twee Italiaanse broers zijn er toch in geslaagd om een kledingmerk met de naam Steve Jobs te beginnen.

Het kledingmerk verkoopt jeans (natuurlijk) en t-shirts en het logo is een J met een hap eruit en een blaadje aan de bovenkant. Duidelijk een knipoog naar Apple, maar volgens de Italiaanse rechter toegestaan.

Juridische strijd sinds 2012

De gebroeders Vincenzo en Giacomo Barbato verkochten al langer kleding aan andere labels. In 2012 besloten ze een eigen lijn op te zetten met de merknaam Steve Jobs. Apple heeft de naam van zijn oprichter nooit als merk geregistreerd, maar spande wel direct een rechtszaak tegen de broers aan.

De rechter gaf de broers echter gelijk. De redenatie is dat de letter J is niet eetbaar is en de hap uit het logo is daarom niet gelijk aan de hap uit Apple’s logo. Geen copycat dus.

steve jobs kleding 001
De gebroeders Barbato – Klik/tap voor groter.

Nu kleding, later elektronica

De uitspraak werd al in 2014 gedaan. De broers mochten het nieuws om juridische redenen nu pas naar buiten brengen. In een interview met Business Insider Italië zeggen ze dat ze jeans, t-shirts, tassen en andere mode-artikelen onder de naam Steve Jobs op de markt gaan brengen.

steve jobs kleding 002
Klik/tap voor groter.

Er zijn ook ambities om elektronica te maken. Kun je straks een Steve Jobs-speaker op je iPhone aansluiten? We kunnen ons niet voorstellen dat Apple het hierbij laat zitten, een zaak om in de gaten te houden.

Trivia: Deze website heeft het ook kort met Apple aan de stok gehad. OMT begon in 2001 als macosx.nl. Na een verzoek van Apple om de naam aan te passen, is de naam One More Thing gekozen. OMT is nog steeds via macosx.nl bereikbaar.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Interessant en extreem triest tegelijk. Dan kom je uit Italië, het mode en beauty walhalla van de wereld en dan vernoem je kleding naar een gekke Amerikaan.

  Dat zou bijna hetzelfde zijn als wij in Nederland ons voetbal war we zo trots op zijn de iHollandse school voetbal gaan noemen.

 • Profielfoto
  Di May

  Shmoo heeft in zekere zin gelijk.

  Het is een beetje intriest als je als mode-creator [ !? ]
  voor de keuze van je naam en logo niet verder sukkelt
  dan een beetje cherry-picking bij Apple …

 • Profielfoto
  xaddict

  Ook raar dat je iemands naam mag gebruiken als je zelf niet zo heet en die persoon het bedrijf niet heeft opgestart

  Dat in combinatie met het logo wat duidelijk “geïnspireerd” is door het Apple logo maakt dit een vreemde zaak

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Gelooft die rechter die uitspraak nou zelf? Ruikt naar maffia.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Je kan er veel van vinden maar een kind van 3 kan wel zien dat dit een copycat is.
  Triest dat je zo je merkkleding wil verkopen. Op succes van ander meeliften.
  Apple had niet een rechtzaak moeten aanspannen.
  Maar de familie. Portret inbreuk. De beatles is dat ook al jaren gelukt.

 • Profielfoto
  Night

  Zelfs het blaadje uit het Apple logo is overgenomen, zodat je eigenlijk aan een j-vormige ‘Apple’ moet gaan denken.

 • Profielfoto
  Havelock

  Niet erg origineel dit uit dat land als Italië verwacht wel wat meer origineelitijd dat dit!

 • Profielfoto
  ray-

  vooral lijkenpikkerij noem ik dit.

 • Profielfoto
  Frans

  Steve Jobs heeft eens gezegd “good artists copy, great artists steal; and we have always been shameless about stealing great ideas”. Wat deze lui doen lijkt op “shameless” stelen, maar is niets anders dan slecht copieëren met als enige doel misbruik te maken van een bekende naam. “Bad artists”.

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  Walgelijk

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mensen we moeten onze Apple liefde hier wel gewoon buiten laten.

  Zo’n rechter volgt natuurlijk gewoon het wetboek en is niet gekleurd. Omdat Apple of de familie Jobs geen merknaam of Trademark hebben aangevraagd/aangemaakt voor de naam Steve Jobs is dit mogelijk. Zoiets is gewoon dom als je ziet waar Apple wel allemaal rechten aan verbindt. Goed je gaat er ook niet van uit dat je CEO zo vroeg komt te overlijden. Niemand bouwt op dit moment een Fitness Centrum onder de naam Elon Musk maar mocht hij in 2018 overlijden dan is de kans groot dat bepaalde mensen de gekste dingen verzinnen in de jaren die daarna komen mocht in 2027 69% van de mensen met een eletrische auto rijden op zijn concept.

  Zoiets is heel normaal. Er zullen vast ook mensen in Nederland of waar dan ook wonen die Hans Anders heten. De bedenker van die brillentoko heette heus niet Hans Anders, maar wilde het Anders gaan doen
  Een naam alleen zegt niet zoveel en er kunnen ook meerdere bedrijven of cafés zijn met dezelfde naam, zolang je maar uniek blijft,

 • Profielfoto
  SvS

  Ah dit is toch gewoon humor!

 • Profielfoto
  interFACE

  Agreed @SvS

  – wie heeft er nog humor vandaag de dag?! Het (online) vingertje wijst maar al te vaak. De markt straft ze vanzelf wel af als ze met lege voorraden blijven zitten.

 • Profielfoto
  razend

  Wat je er ook van vindt, het is gewoon een prima marketing stunt. Zo’n rechtszaak brengt een hoop gratis exposure met zich mee.
  En kijk alleen maar eens naar deze thread… Er wordt genoeg over gesproken.
  Met ‘lijkenpikkerij’ heeft het volgens mij niks te maken. Dat zou immers anti-reclame zijn.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Frans:

  Good artists copy; great artists steal.

  Picasso zou dit gezegd hebben, en voor hem andere figuren met gelijkaardige zinssneden. Steve Jobs heeft de quote gewoon ‘gepikt’, om in dezelfde trant te blijven.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat een loser was het eigenlijk als je quotes van andere gebruikt. Logisch dat mensen dan broeken met je naam op gaan maken. Ik zou ook wel op zijn gezicht willen zitten. Of is dat weer een ander spelletje.

 • Profielfoto
  Niels

  Ze hebben in ieder geval alsnog hun doel bereikt: wereldwijde aandacht in de media.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik had er inderdaad nog nooit van gehoord.

  Ik ga eens kijken of ze wat voor me hebben…

 • Profielfoto
  Koezel

  Triest dat ze die naam gebruiken.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik vind het ook triest en zal zeker geen klant worden. Sterker nog, je loopt in mijn beleving goed voor schut als je het wel koopt.