Sneeuw legt Apple Store in Chicago lam

16 reacties

De Apple Store die eerder dit jaar in Chicago werd geopend is prachtig. Het gebouw is van glas en het dak van koolstofvezel, waardoor het op de bovenkant van een MacBook lijkt. Toch is er één ding waar Apple geen rekening mee heeft gehouden: sneeuw.

Het plein rondom de winkel is afgesloten omdat sneeuw en ijspegels van het dak vallen. Dat komt omdat het taps toelopende oppervlak geen randen heeft die sneeuw tegenhouden. De Apple Store is moeilijk te bereiken.

Geen rekening gehouden met klimaat

De winkel die aan de Chicago River grenst is door architecten­bureau Foster + Partners ontworpen. Het is opmerkelijk dat er geen rekening is gehouden met het klimaat in Chicago, de stad die bekend staat als “Windy City”. Het zal niet eenvoudig zijn om dit te corrigeren zonder de minimalistische stijl van het gebouw aan te tasten.

Apple Store Chicago sneeuw 001
Klik/tap voor groter.

Town Square

De Apple Store in Chicago is een van de eerste winkels die volgens het ‘Town Square’ principe ontworpen werd. De winkel zelf is relatief klein, maar wordt omringd door een groot plein waar mensen samen kunnen komen. In Chicago is het ook mogelijk om een wandeling langs de aangrenzende rivier te maken. Dat een groot deel van de het plein afgesloten is door sneeuw en ijspegels komt het open concept niet ten goede.

Het winkelontwerp heeft 27 miljoen dollar gekost en is door Apple gepatenteerd. Of het nog eens gebruikt wordt in een stad waar het kan sneeuwen, is op dit moment onzeker. (Zie ook → Nieuwe Apple Store in Chicago is een plaatje)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  LucasH

  Voor een stad waar het zo’n beetje elk jaar sneeuwt is dit toch wel een domme fout… Zeg niet dat ik er zelf aan gedacht zou hebben, maar als architectenbureau zijn dit toch geen hele gekke dingen om van te voren aan te denken lijkt me.

 • Profielfoto
  knekkie

  Blijkbaar zijn er geen regels voor. Anders hadden ze het vast in het ontwerp mee genomen. Wel slecht dat hier niet proactief over na gedacht is.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Ik vermoed dat ze verwarmingselementen of buizen in de rand gaan verwerken (net als bij een vliegtuigvleugel).
  Bij temperaturen onder een bepaalde waarde en/of neerslag gaan deze dan in werking.
  Geen optische aanpassing en duur (dat past wel bij zo’n winkel).

 • Profielfoto
  Maarten

  In Nederland zijn er alleen regels voor de belasting op het dak. Dit soort dingen moet Apple zelf in het eisenlijstje zetten

 • Profielfoto
  sciletto

  Dan maar een dagje dicht. Als het dak van je store op een eigen product lijkt dan ben je gewoon baas. Gelukkig houd de macbook geen sneeuw tegen:lol:

 • Profielfoto
  Maikelw

  Oef wat ’n lelijk milieuonvriendelijk gebouw. Wellicht hadden ze even moeten tanken voordat ze de tekeningen afmaakte.. Zelfde ontwerp maar heb nog nooit een tankstation mer dit probleem gezien, zou mooie inspiratie geweest zijn:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gelukkig ben ik er pas in augustus.
  Dan zal die sneeuw toch wel weg zijn?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Goed, kunnen ze er nu een MacBook Pro dak opleggen met op Touch Bar lijkende dakgoten.

  Les 1 van (ver)bouwen.

  Geef de architect nooit de vrijheid om zijn ideeën te verwezenlijken. Die gasten zitten aan de drugs als ze eenmaal beginnen te tekenen.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Shmoo verbaast me keer op keer.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Nou dat kan wel zijn @barika, maar ik heb ook het idee dat mensen op kantoor heel de dag stoned zijn.
  Lees eens de verpakkingen van voetselwaren bv.
  Pindakaas : Kan sporen van pinda’s bevatten.

  Allemaal leuk dat in de cloud en streamen van muziek. Maar simpel iets in de auto muziek luisteren kost weer gb’s als je minimaal 2 uur per dag in de auto zit.
  En dan komen de providers weer met hun unlimited data wat niet unlimited is. Nog een abbo erbij (extra gb’s op je unlimited abbo) En auto rijden kost me al dik 700 euro per maand in nl.

  Als je film aan kijken ben of de tv app. Of iets wat je full screen aan doen ben op je computer. Komt er toch een melding dat er update is, harddisk vol, of ander irritante pupup waar je op moet klikken. Welke idioot heeft dit verzonnen?! En belangrijker, waarom heeft niemand hier over nagedacht om te denken : Heej geen belangrijke informatie, mensen willen de film kijken en niet gestoord worden.

  Of dat je muziek aan streamen ben, en het hapert omdat er een software denkt : Ow even update’je downloaden van 1 gb.
  Hoe verzinnen ze het ?! En met al die techniek en ontwikkelingen. Kunnen de simpelste dingen niet verzinnen of laten werken.

  Koffie automaten idem : zelfde gebouw, Zelfde merk koffie machine en koffie. Keuze koffie niet op dezelfde plaats bij alle koffie automaten.
  Dan moet je toch aan de drugs zitten om dit te verzinnen. Of 2 iq hebben…die elkaar niet gevonden hebben.

  Hoe verzinnen ze het ? Ja en dan kan ik net als @Shmoo wel enige conclusie trekken : Die mensen zitten aan de drugs.

  Als architect zou je toch een dak ontwerpen en nadenken over sneeuw, wind en spanningen. Lijk me de basis.

  afgezien dat een winkel 27 miljoen kost (winkel ontwerp en of bouw kosten ?)
  Dat zijn toch over de top prijzen waarvan je afvraag of er wel goed product gemaakt word of de winst en winkel belangrijker zijn….

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Volgens mij heb ik je vroeger weleens zien lachen toch, Meeuw?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat een analyse op een losse flodder.

  Dat die maffe MEEUW nooit in slaap valt tijdens het typen is echt een wonder. Ik ben al zeker drie keer ingedut tijdens het lezen. ?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @MEEUW, je zou eventueel kunnen overwegen een USB Stick/ MP3 CD of SD kaartje met muziek in de auto te zetten? Ale, het is maar een idee hé:-D

  On-topic: Ik moet wel toegeven dat het gek is dat ze hier niet aan gedacht hebben. Ik bedoel, als architect hou je hier idd toch rekening mee?

 • Profielfoto
  Ziegler

  Wat een gezeur allemaal: het ontwerp van dit gebouw past precies in de lijn van Apple. het is niet altijd even praktisch, maar over het algemeen wel erg mooi.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @ziegler, Laten we de definities in 2018 even gelijk rechtzetten.
  2018 moeten we gewoon weer dingen kunnen zeggen.
  Als ik zeg dat mijn leschbische joodse hond een drol op hetro poep plaats heb gelegd heb ik al 5 verenigingen op mijn dak die wat te klagen hebben. de joodse communitie van wederopstand. de leschbische vereniging en de dierenvrienden vereniging. En dan ook nog wel een groep die jammer vind dat ik de zwarte pieten discussie er niet bij betrokken ben.
  En voorop de gender neutrale leho voorop want er moet ook een poepplaats komen voor gender neutrale honden.

  Waar ik dan wel weer om kan lachen want dan denk ik, ga er zelf poepen dan heb je 2 problemen opgelost.
  Vraag dan ook even of je zwarte pieten pak mag lenen, dan hebben we ook gender neutrale zwarte ehm poep pieten.

  zeuren is in het oneindigheid herhalen van… en er zelf niks aan doen.
  Iets zeggen over iets, is niet zeuren of klachen maar kritische zijn.

  En dat mag ook wel over een gebouw van 27 miljoen…:D
  Als je alle salarissen van de apple medewerkers bij elkaar op tel… 30 jaar….
  Dan kunnen ze dat niet betalen. Zoveel geld is dat.

  Dat zijn 8000 macbooks van 3500 euro. Als je die op de rand aan elkaar lijm, heb je niet alleen dak, maar glas ook vervangen.:D

  en ja @Pete.Z ik lach heel de dag door. Om dat soort amateuristische gebeuren.
  En wat ik opschreef vond ik ook grappig. Maar blijkbaar niet iedereen :P.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  De conclusie dat er bij de bouw geen rekening is gehouden met de winter is niet juist, volgens een artikel in de Chicago Tribune:
  Apple spokesman Nick Leahy on Friday said the building’s architects, London-based Foster + Partners, had designed the glass-walled store with winter in mind, but had been foiled by a technical malfunction.

  “The roof has a warming system that’s built into it,” he said. “It needed some fine-tuning and it got re-programmed today. It’s hopefully a temporary problem.”

  Zie dit artikel:
  http://www.chicagotribune.com/news/columnists/kamin/ct-met-apple-store-icicles-blair-kamin-20171229-story.html