Siri: half zo slim als een zesjarig kind

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Siri wordt steeds belangrijker voor Apple. Volgend jaar komt de HomePod op de markt, het eerste product dat alleen via de virtuele assistent te bedienen is. Maar is Siri ook intelligent? Volgens een nieuw onderzoek van drie Chinese wetenschappers niet bepaald.

De onderzoekers hebben verschillende virtuele assistenten getest en hun prestaties vergeleken met het IQ van mensen. Wat blijkt? Siri heeft een IQ van 24. Apple’s virtuele assistent is half zo slim als een zesjarig kind.

Google Assistant heeft het hoogste IQ

Andere virtuele assistenten scoren niet veel beter. Google Assistant heeft het hoogste IQ, namelijk 47. Microsoft Contana doet met een IQ van 32 slechts iets beter dan Siri. Alle assistenten scoren ruim onder het niveau van een zesjarig kind, dat heeft een IQ van gemiddeld 56. Als het voelt alsof je tegen een eigenwijs kind aan het praten bent als Siri je niet begrijpt, kan dat dus wel kloppen. De onderzoekers hebben de Amerikaanse versie van de spraakassistenten getest en het volledige onderzoek is hier te lezen.

google assistant red 16x9
Google Assistant heeft het hoogte IQ – Klik/tap voor groter.

Siri en HomePod

Maar maakt het uit dat Apple’s virtuele assistent niet erg goed in kan spelen op vragen? Op je iPhone, Mac of iPad kun je altijd nog de interface gebruiken om iets op te zoeken of een actie uit te voeren. De HomePod (die niet eind 2017 maar begin 2018 op de markt komt) verplicht het gebruik van Siri, maar dat gaat niet voor grote problemen zorgen. Gebruikers van slimme speakers blijken vooral simpele taken uit te voeren, zoals een timer zetten, muziek afspelen en het weer checken.

onderzoek slimme speakers 001
De meest uitgevoerde acties op slimme speakers – Klik/tap voor groter.

Goed nieuws voor Apple, want Siri zal voor de gemiddelde HomePod-gebruiker voldoen. Slecht nieuws voor gebruikers die hoopten dat de introductie van HomePod met een dramatische verbetering van de virtuele assistent gepaard ging. Dat zit er vooralsnog niet in… ?

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  iMac Lover

  Een zes jarig kind is redelijk pienter of slim
  Siri is gewoon dom zeker in vergelijking met OK Google

  Ten opzichte van een zes jarig kind, ligt Siri jaren achter
  Met een zes jarig kind kan ik een gesprek aan gaan
  Dat lukt met Siri niet

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Wat ik het grootste nadeel van Siri vind is dat, tenzij ‘ze’ zelf nog met een wedervraag komt, ze niks onthoudt van evt vorige vragen die je haar hebt gesteld. Eenvoudig een correctie aanbrengen in iets wat ze zojuist net niet begreep is er dus niet bij.

 • Profielfoto
  MajorApple

  3 dus.

 • Profielfoto
  steveb

  Contana IQ 32
  Siri. IQ 24
  Volgens mij is het IQ van cantona dan toch 33% hoger

  @raymon dat is toch geen klein verschil

 • Profielfoto
  steveb

  Tijd voor heel wat AI in de servers van siri

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Een IQ is 100 voor gemiddelde score. 24 (Apple) of 48 (Google) duidt op geestelijke handicap. De Chinezen hebben beide vergeleken met een zelden voorkomend zwaar debiel kind van 6. Ik zou dat hele verhaal maar gewoon van de site halen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Siri verstaat heel veel gesproken tekst niet. Dus onbruikbaar. Bij de google search app heb ik wel goede ervaringen met spraak.

 • Profielfoto
  sportlaan34

  Sinds een week gebruik ik thuis de Echo Dot. Wat een verschil met Siri. Alexa verstaat alles spraakherkenning is foutloos. Siri is echt waardeloos tot op heden.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Wat blijkt? Siri heeft een IQ van 24.

  Met mijn kleinzoon van 3,5 jaar kan ik beter communiceren dan met Siri.
  Het staat niet voor niets uit bij mij.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Half zo slim is een niet gedefineerd begrip. En een gemiddeld kind van heeft een IQ van 100, want IQ vergelijkt leeftijdgenoten. Prietpraat dus.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is natuurlijk wachten op de dag dat Siri je naar je kamer stuurt en je een week lang niet op de iPad mag.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vond trouwens dit 2014 verhaaltje een paar weken geleden over Siri en autisme.
  https://www.nytimes.com/2014/10/19/fashion/how-apples-siri-became-one-autistic-boys-bff.html

  Dit is fascinerend om te lezen, dat er blijkbaar een hele andere kant aan zo’n dienst zit waar wij helemaal nooit over nagedacht hebben omdat we vooral heel erg bezig zijn met wat kan Siri voor mij betekenen en al dat al heel snel niets is dan is de dienst compleet hopeloos en kut want Google verstaat mij wel.

  Ik had zo gehoopt dat dit soort verhalen bepaalde mensen binnen Apple geïnspireerd zou hebben om mogelijk een speciale versie van Siri te maken die je kunt downloaden of activeren voor dit soort kinderen. Eentje die vooral gebouwd is om hele kleine en simpele gesprekjes mee aan te gaan, voorzetjes geven als het ware die je relatief simpel kunt inkoppen.

  Eentje die bij het rode lijntje niet het gesprek afkapt maar daar iets verzint in de trant van, “ik zou wel willen weten wat jouw lievelingskleur is” … rood … “wist je dat rood de kleur van de brandweer is?”

  Dat zou zo’n wereld van verschil maken voor dit soort kinderen.

 • Profielfoto
  Shyos

  Gezien de reacties hierboven is het IQ van Siri meer dan voldoende.

 • Profielfoto
  sciletto

  Even een serieuze reactie.

  Ik vond Siri de goede kant op gaan maar het is net of Siri sinds iOS 11 minder slim is geworden vergeleken met Google Assistant. Veel woorden verstaat ie niet of diensten worden beperkt aangeboden. Ik vraag mij hierdoor wel 2 dingen af: ”zijn er minder diensten aan Siri gekoppeld ivm privacy of slaat Google gewoon veel informatie op”?

  Nu is Google en informatie opslaan een pleonasme maar toch.

 • Profielfoto
  ajv

  Als een 6 jarig kind een IQ heeft van 56 dan heeft dat kind een verstandelijke beperking.. In Nederland heeft het gemiddelde kind een IQ van 100.

 • Profielfoto
  midas

  Siri is alleen maar irritant, weet na jaren nog altijd de naam van mijn kind niet aan een telefoon nummer te koppelen en komt er bij elke film we twee keer tussen door

 • Profielfoto
  farl4web

  Siri is (helaas) een lachertje en ver onder de maat. Ik blijf het proberen, maar niet veel vooruitgang.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Ik denk dat Siri achterloopt omdat Apple je privacy respecteert. Vorig jaar heeft Apple technologie ontwikkeld die machine learning mogelijk maakt en toch je privacy waarborgt. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat Siri een inhaalslag gaat maken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Totale onzin deze conclusies. Een zesjarig kind heeft helemaal geen (gemiddeld) IQ van 54. Als kinderen van die leeftijd met (speciaal op kinderen gerichte) testen worden getest, is het gemiddelde IQ gewoon 100, nét als bij volwassenen. Alleen de vragen zijn anders. Een IQ van 26 is zwaar beneden ‘normaal’. Dat werd vroeger ‘imbeciel’ genoemd. Tegenwoordig wordt dat bij mensen niet meer zo genoemd.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  IQ van 24, nog erger. Zwaar imbeciel dus.

 • Profielfoto
  knekkie

  Er is een hoop werk aan de winkel