Raymon Mens
Raymon Mens HomePod 1 december 2017

Siri: half zo slim als een zesjarig kind

Siri wordt steeds belangrijker voor Apple. Volgend jaar komt de HomePod op de markt, het eerste product dat alleen via de virtuele assistent te bedienen is. Maar is Siri ook intelligent? Volgens een nieuw onderzoek van drie Chinese wetenschappers niet bepaald.

De onderzoekers hebben verschillende virtuele assistenten getest en hun prestaties vergeleken met het IQ van mensen. Wat blijkt? Siri heeft een IQ van 24. Apple’s virtuele assistent is half zo slim als een zesjarig kind.

Google Assistant heeft het hoogste IQ

Andere virtuele assistenten scoren niet veel beter. Google Assistant heeft het hoogste IQ, namelijk 47. Microsoft Contana doet met een IQ van 32 slechts iets beter dan Siri. Alle assistenten scoren ruim onder het niveau van een zesjarig kind, dat heeft een IQ van gemiddeld 56. Als het voelt alsof je tegen een eigenwijs kind aan het praten bent als Siri je niet begrijpt, kan dat dus wel kloppen. De onderzoekers hebben de Amerikaanse versie van de spraakassistenten getest en het volledige onderzoek is hier te lezen.

Google Assistant heeft het hoogte IQ – Klik/tap voor groter.

Siri en HomePod

Maar maakt het uit dat Apple’s virtuele assistent niet erg goed in kan spelen op vragen? Op je iPhone, Mac of iPad kun je altijd nog de interface gebruiken om iets op te zoeken of een actie uit te voeren. De HomePod (die niet eind 2017 maar begin 2018 op de markt komt) verplicht het gebruik van Siri, maar dat gaat niet voor grote problemen zorgen. Gebruikers van slimme speakers blijken vooral simpele taken uit te voeren, zoals een timer zetten, muziek afspelen en het weer checken.

De meest uitgevoerde acties op slimme speakers – Klik/tap voor groter.

Goed nieuws voor Apple, want Siri zal voor de gemiddelde HomePod-gebruiker voldoen. Slecht nieuws voor gebruikers die hoopten dat de introductie van HomePod met een dramatische verbetering van de virtuele assistent gepaard ging. Dat zit er vooralsnog niet in… ?

Reageer op artikel:
Siri: half zo slim als een zesjarig kind
Sluiten