Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 december 2017

Safari maakt zich op voor de volgende generatie gif’jes

Gif’jes bestaan al sinds 1987, maar zijn nog steeds mateloos populair. Die oudheid zorgt er wel voor dat de bestanden groot zijn en vaak een lage beeldkwaliteit hebben. Dat moet meer dan dertig jaar later toch beter kunnen? Dat is precies waar Apple voor gaat zorgen.

De nieuwste Safari Technology Preview bevat een functie die geanimeerde gif’jes als MP4-bestand kan tonen. Zo worden de beste eigenschappen van een Gif’je en een MP4-video gecombineerd.

Essentie van een Gif’je

Eigenlijk zijn gif-bestanden gewoon ultrakorte filmpjes die eindeloos herhalen. Ieder frame in een gif-bestand een volledig plaatje dat snel na het vorige plaatje getoond wordt. Dit is een ongelofelijk inefficiënte manier van bewegende beelden opslaan. In ‘echte’ video’s zoals een MP4-bestand worden geavanceerde technieken gebruikt, waardoor het bestand veel kleiner is en de beeldkwaliteit hoger.

Een Gif’je en Mp4-bestand met dezelfde inhoud – Klik/tap voor groter.

Een filmpje is echter geen gif’je. Het kan audio bevatten, je ziet vaak een speler met knoppen en kunt het pauzeren, terwijl een Gif-bestand eindeloos herhaalt zonder te stoppen. Een video is dus geen echte vervanger van een Gif-bestand, hoe groot de voordelen ook zijn.

Gif als filmpje

De oplossing die in de volgende Safari-versie geïmplementeerd wordt is even simpel als geniaal. Een mp4-bestand kan gewoon als plaatje op een website getoond worden. Zo werkt het precies als een gif’je, maar is het toch een stuk kleiner. Het is ook erg makkelijk op webpagina’s te plaatsen. Je gebruikt gewoon de standaard image-tag:

<img src="gif-met-schattige-kat.mp4">

De oude manier waarbij een video als gif’je vermomd wordt, vereist een stuk meer code en werkt niet altijd goed. Op iOS wordt het automatisch afspelen van video bijvoorbeeld geblokkeerd. Een voorbeeld:

<video autoplay loop muted poster="gif-met-schattige-kat-still.jpg">  <source type="video/mp4" src="gif-met-schattige-kat.mp4>  </video>

De video-tag blijft door de nieuwe aanpak in Safari gereserveerd voor echte video’s, terwijl korte video’s die een gif’je moeten vervangen gewoon met de img-tag geplaatst kunnen worden. Net als echte/ouderwetse Gif-bestanden.

Werkt nog niet in browsers

Wanneer en of Apple deze functie zal integreren in de definitieve versie van Safari is nog onduidelijk. De voordelen zijn echter duidelijk en andere browsers die van de WebKit-engine (de achterkant van Safari) gebruiken zullen deze functie ook gaan ondersteunen. Chrome en Firefox gebruiken echter hun eigen engine en zullen moeten aanhaken.

Alvast experimenteren kan door de laatste versie van de Safari Technology Preview te downloaden. Je kunt die gewoon naast de stabiele Safari op je Mac gebruiken.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Safari maakt zich op voor de volgende generatie gif’jes
Sluiten