Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 15 december 2017

Podcast Analytics: Apple geeft inzicht in luistergedrag

Apple is begonnen met het aanbieden van analytics voor podcasters. Makers van shows kunnen nu niet alleen zien hoeveel mensen luisteren, maar ook hoe lang en wanneer ze luisteren. En nog belangrijker: wanneer afgehaakt of doorgespoeld wordt.

Apple is de eerste partij die data voor alle podcasters beschikbaar maakt. Voorheen moesten makers van het doen met het aantal downloads per aflevering. Maar dat zegt natuurlijk niets over het luistergedrag.

Werkt alleen met Apple’s podcast-app

Een beperking aan Apple Podcast Analytics is dat het alleen met de podcasts-app van iOS 11 of iTunes 12.7 werkt. Externe apps als Overcast of Castro rapporteren geen data aan Apple en zijn niet van plan een analytics-service aan te bieden. Toch levert Apple’s dienst nuttige inzichten op, zoals:

  • Hoeveel mensen die een podcast downloaden, luisteren ook echt.
  • Hoeveel unieke apparaten luisteren naar een aflevering.
  • Hoe lang is de gemiddelde luistertijd.
  • Hoeveel procent haalt het eind van de aflevering.
  • Welke commercial wordt het vaakst overgeslagen.
De rode lijn is het aantal downloads. De grafiek toont hoeveel mensen luisteren naarmate de aflevering vordert – Klik/tap voor groter.

Privacyvriendelijk voor luisteraars

Bij analytics denk je waarschijnlijk al snel aan diepgaande tracking, maar luisteraars leveren amper privacy in. Apple Podcast Analytics toont alleen gecombineerde data en bouwt geen profiel per apparaat of luisteraar op. Het is vreemd genoeg niet mogelijk om je luistergedrag niet te delen. Via InstellingenPodcastsPodcasts en Privacy kun je alleen je ID opnieuw instellen, waardoor je als nieuwe luisteraar gezien wordt.

Klik/tap voor groter.

Tot slot is het goed om te vermelden dat de dienst momenteel in betafase is. Apple vraagt actief feedback van podcasters om de analytics te verbeteren.

Reageer op artikel:
Podcast Analytics: Apple geeft inzicht in luistergedrag
Sluiten