Plex vindt Winamp opnieuw uit met Plexamp

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Twintig jaar na verschijning blijft Winamp een legendarische applicatie. De audiospeler zette de MP3 op de kaart en was mateloos populair bij Windows-gebruikers. De ontwikkelaars van Plex brengen met Plexamp een eerbetoon aan de ‘gouwe ouwe’ mediaspeler.

De naam is niet de enige gelijkenis tussen Plexamp en Winamp. De nieuwe app heeft een erg minimalistische interface en biedt animaties die op de maat van de muziek bewegen, het handelsmerk van Winamp.

Werkt alleen met een Plex-server

Winamp was een simpele standalone speler, maar Plex is een centrale server die al je media opslaat. Plexamp werkt dan ook alleen met een Plex-server en kan geen muziek uit mappen van je Mac afspelen. Dat biedt wel een aantal voordelen, zo wordt metadata centraal geĂŻndexeerd en bovendien maakt de server een geluidsprofiel van ieder nummer. Dat maakt mooie overgangen tussen nummers mogelijk.

plexamp 001
Plexamp verschijnt niet in je Dock, maar nestelt zich als minimale app in de menubalk – Klik/tap voor groter.

Minimalistisch ontwerp

De interface van Plexamp is minimalistisch, maar toch compleet. Je kunt snel vanuit het venster zoeken en na een druk op de menu-knop verschijnen meer knoppen. Alle standaard functietoetsen van Apple-toetsenborden worden ondersteund en de app heeft zelfs een eigen set sneltoetsen. Zo stop je het spelen met de spatiebalk, toon je songteksten met de L-toets en toon je visualisaties met de slash (/).

plexamp 002
Klik/tap voor groter.

Winamp had niet alleen een minimalistische interface, maar was enkele megabytes groot en gebruikte amper geheugen. Dat is bij Plexamp helaas wel anders. De applicatie is 160MB groot en vraagt behoorlijk wat van je Mac of PC. Bij het inschakelen van de visualisaties gingen de ventilatoren van onze MacBook aan. De reden is dat Plexamp een multiplatform-app is die op basis van het Electron-framework werkt. Eigenlijk is het dus een klein browservenster met extra’s om het als native applicatie aan te laten voelen. Electron staat niet als compact en zuinig bekend.

Als je Plex al gebruikt om video’s te indexeren en je hebt nog steeds lokale muziek, dan is Plexamp het proberen waard. De app is gratis te downloaden voor macOS (minimaal 10.9) en Windows (minimaal 7).

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Saaihead

  Too little, too late. In de tijd van Spotify en Apple Music zijn er amper mensen die nog gebruik maken van losse mp3-tjes, laat staat een media server. Ik heb al mijn muziek op mijn NAS staan, maar in de praktijk gebruik ik dat bijna niet meer.

 • Profielfoto
  gutias45

  @Saaihead

  Nou ik anders wel hoor, ik ben helemaal niet van Spotify en dat soort dingen. En ook niet van CDs en LPs overigens.

  Er zullen altijd mensen zijn die waarde hechten aan het fysiek in bezit hebben van MP3 bestanden. Jij mischien niet, een ander wel.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik gebruik WinAmp nog steeds op mijn Mac Mini
  Onder Windows kon je prachtige Skins installeren waarin van alles aan te vinken was en uit te zetten

  De mac versie heeft slechts Ă©Ă©n skin

  http://www.winamp.com/index.html

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik mis nog wel de visuele effecten van vroeger, iTunes heeft ze wel, maar heb ze in Spotify nog niet kunnen vinden bijvoorbeeld, leuk dat deze app daar weer op in speelt. Altijd grappig op ’n feestje of tijdens het schoonmaken o.i.d.

 • Profielfoto
  renato

  Nice.

  Eindelijk een goede manier om mijn bestaande muziekverzameling remote te kunnen gebruiken?… Met de “gewone” Plex client kon dat op zich ook wep maar dit heeft een veeeeeel betere interface.

  Jazeker als freakje heb ik ook Spotify maar daar is niet alles uit “mijn” muziekhistorie te vinden.

  Dus voor mij mooie toevoeging!

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  ik heb nog steeds winamp uit 1998

 • Profielfoto
  Bart119

  Wel grappig, begin jaren 2000 kon een app van enkele MB zowat hetzelfde als vandaag de dag een app van een paar 100MB.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Too little, too late. In de tijd van Spotify en Apple Music zijn er amper mensen die nog gebruik maken van losse mp3-tjes, laat staat een media server. Ik heb al mijn muziek op mijn NAS staan, maar in de praktijk gebruik ik dat bijna niet meer.

  Da’s altijd het grote misverstand onder “ons soort” mensen, die op dit soort fora opereren: dat hun situatie de ‘normaliteit’ weerspiegelt. iTunes Music heeft 12 miljoen betalende abonnees, Spotify ongeveer 60 miljoen. Wereldwijd. Da’s dus niet eens zo heel veel. De gratis accounts n YouTube zullen daar een veelvoud van zijn, maar zelfs dan is de conclusie dat “niemand” meer losse bestanden afspeelt wel erg kort door de bocht.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hmm, als vroegere Windows gebruiker heb ik ook Winamp gehad. Een heel mooi en fijn programma. Wel kan ik me niet meer inbeelden dat dat zo minimalistisch was? Of hebben we het over een andere Winamp? Ik weet nog dat je verschillende soorten uiterlijk voor de player kon hebben en dat was alles behalve minimalistisch:P

 • Profielfoto
  EGrafland

  @DBLCreations: Inderdaad, Winamp was niet minimalistisch maar efficiënt. Het concentreerde zich op de muziek. De opties om zelf te knutselen vergden daarbij niet al te veel processortijd – het was bij wijze van spreken het brommertje waaraan je lekker zelf kon knutselen maar waarmee je ook nog binnen vijf minuten bij je vrienden zat.
  Itunes vind ik alleen fijn om mijn muziekverzameling te beheren, als ik daarvoor in de stemming ben. Het is geen brommertje maar een enorme, diesel slorpende cruiseboot met een compleet winkelcentrum aan boord. Veel te groot en te log om iedere keer op te moeten starten voor wat meestal een simpele achtergrondtaak is.

 • Profielfoto
  Sjeffers

  It really whips the llamas ass.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations: Inderdaad, Winamp was niet minimalistisch maar efficiënt. Het concentreerde zich op de muziek. De opties om zelf te knutselen vergden daarbij niet al te veel processortijd – het was bij wijze van spreken het brommertje waaraan je lekker zelf kon knutselen maar waarmee je ook nog binnen vijf minuten bij je vrienden zat.
  Itunes vind ik alleen fijn om mijn muziekverzameling te beheren, als ik daarvoor in de stemming ben. Het is geen brommertje maar een enorme, diesel slorpende cruiseboot met een compleet winkelcentrum aan boord. Veel te groot en te log om iedere keer op te moeten starten voor wat meestal een simpele achtergrondtaak is.

  Jep, volledig mee eens:-)