Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 december 2017
Leestijd: 2 minuten

Phil Schiller over Apple’s software-bugs: “Geen structureel probleem”

Een “slechte week” is hoe Apple-topman Phil Schiller de catastrofale reeks bugs en beveiligingsfouten die Apple’s software de afgelopen weken teisterden beschrijft. Het ging om een root-bug in macOS, een crash in iOS en een zero day-lek in HomeKit.

In een interview met de Engelse krant The Telegraph zegt Apple’s marketingchef dat er “geen excuus” is voor al deze problemen. Maar hij verwerpt het idee dat Apple slordig of nalatig is geweest.

Alles om herhaling te voorkomen

Schiller zegt dat er geen sprake is van een structureel probleem binnen Apple: “We hebben gewoon een slechte week gehad. Er is veel gebeurd en dat is alles. Niets meer niets minder. Het team voert momenteel een systeemaudit uit, kijkt goed naar de processen en doet wat soul-searching. Ze doen er alles aan om dit soort fouten te voorkomen.”

Door een bug kon iedereen als root zonder wachtwoord op macOS High Sierra inloggen – Klik/tap voor groter

Een van de theorieën die werd geopperd is dat Apple te ambitieus is en de groei niet meer bij kan benen. Heeft de grootte van het bedrijf invloed op hoe dingen gedaan worden? Schiller wil daar niets van weten: “Voor mij? Er is er niets veranderd,” zegt de topman die sinds 1987 bij Apple werkt. “Ik denk niet dat het overdreven is om te zeggen dat Apple een heel groot bedrijf is dat nog steeds als een klein bedrijf voelt,” vervolgt de topman. “Hoewel veel dingen zijn veranderd, zijn de belangrijkste dingen dat niet.”

Wat die belangrijke dingen dan zijn, wordt niet duidelijk in het interview. Schiller doelt ongetwijfeld op de focus op kwaliteit en details.

Een bijzonder jaar

Apple neemt ieder jaar risico’s, maar 2017 was bijzonder. “Het is een heel nieuw soort jaar voor ons geweest. We hebben iets gedaan dat we al een tijdje van plan waren”, vertelt Schiller. Hij doelt op twee nieuwe iPhones: “Ieder jaar brengen we een nieuwe generatie iPhone uit en dat was de iPhone 8. Tegelijkertijd wilden we met de iPhone X agressiever richting de toekomst pushen. Dat hebben we nooit gedaan, maar het werkte heel goed.”

Het iPhone-aanbod is dit jaar erg gevarieerd. Er zijn vijf zeer verschillende modellen te koop met uiteenlopende prijzen van € 1.329 tot € 419. De kleine iPhone SE is weinig veranderd, maar Schiller wil weinig over de toekomst van de 4-inch iPhone kwijt. “Alle iPhones zijn belangrijk, inclusief de kleine SE. Die voldoet aan een behoefte en blijft op de markt”, is alles dat de topman erover kwijt wil.

iPhone lineup 2017 16x9
Klik/tap voor groter.

Het hele interview met Phil Schiller is bij The Telegraph te lezen, maar zit achter een betaalmuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Phil Schiller over Apple’s software-bugs: “Geen structureel probleem”
Sluiten