Voor OMT-lezers: De hoogste korting op Machina Magazine

25 reacties

Als één tijdschrift een prima aanvulling op OMT vormt, is het Machina. Dit nieuwe blad van de makers van MacFan brengt interviews, achtergronden en meer. Er is volop aandacht voor Apple, iPhone en Mac, maar ook voor technologie in het alledaagse leven.

Om te vieren dat MacFan nu Machina is, hebben we een kortingsactie geregeld. OMT-lezers betalen slecht 39 in plaats van 49 euro voor een jaarabonnement. Gebruik de kortingscode OMTMACHINA.

Wat kun je verwachten?

Met een jaarabonnement ontvang je zes keer per jaar Machina. OMT is de enige plek waar je een abonnement met deze korting kunt krijgen. Wat lees je in Machina? Onder andere een interview met de Nederlandse letter-ontwerper Lucas de Groot. Hij maakte het Office-lettertype Calibri en werkt aan een nieuwe manier waarop we fonts gebruiken op de Mac. Er is ook een bijdrage van fotograaf Annet de Graaf. Ze hing haar Nikon in de wilgen en testte de iPhone 8 Plus voor Machina. Daarbij maakte ze onder andere dit portret van de Syrische balletdanser Ahmad Joudeh.

Ahmad
Klik/tap voor groter.

Van MacFan naar Machina

De transformatie van MacFan naar Machina was een logische stap en al een tijdje gaande, vertelt hoofdredacteur Ferry Pikart. “Vroeger stond een computer solitair op een bureau zijn ding te doen. Die tijd is lang voorbij. Je Mac, je iPhone, je iPad… ze zijn allemaal een onderdeel van een leven dat compleet is doordrenkt van technologie. Machinelearning, artificial intelligence, blockchains, augmented reality, robots… al die ontwikkelingen zullen de rol van technologie in álles wat we doen, alleen maar groter maken. Dat is waar MacFan al geruime tijd over schrijft – en volgens ons past de nieuwe titel Machina daar beter bij.”

 • Een jaar lang Machina bij je thuis of op het werk. Voor OMT-lezers geen 49 maar 39 euro. Gebruik de kortingscode: OMTMACHINA.

Actie loopt tot en met 7 januari 2018.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Staat er ook informatie over China in ?

 • Profielfoto
  tarun

  Nee. Wel lekker leesvoer.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik had een abonnement op MacFan sinds het eerste nummer en heb nog geen jaar geleden mijn abonnement gestopt omdat het overal over ging behalve nog over Apple.

  De foto bij dit artikel van de Syrische balletdanser Ahmad Joudeh illustreert extreem goed wat ik bedoel. Dat is de foto die je hier bij plaatst omdat hij gemaakt is met de iPhone? Relevantie van het beeld en de naam en nationaliteit van de bewuste danser hebben helemaal niets met Apple te maken en ook niet met innovatie of wat dan ook. Waarom dergelijke informatie dan toch noemen?

  Ik heb de indruk dat het een soort hobbyproject van Pikart is geworden. Ik zie het blad ook bijna nergens meer liggen. De MacFan was standaard bij vrijwel alle AH’s te koop maar die tijd lijkt ook achter de rug.

  Ik snap de commerciële achtergrond van dit artikel (2x de kortingscode noemen en zo) maar om dit tijdschrift een prima aanvulling op OMT te noemen vind ik nogal een bedenkelijke strekking aangezien OMT nog wel een Apple forum is.

 • Profielfoto
  koen

  Blijft de column van @mac-fundamentalist behouden in het nieuwe tijdschrift?

 • Profielfoto
  html-junky

  @recoiller, je hebt niet eens de nieuwe versie van dit tijdschrift geprobeerd, hoe kan je dan tot deze conclusie komen?

  Ik ga zeker een exemplaar lezen en bekijk daarna wel of het een Apple tijdschrift is of niet.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mac-China, Mac-Hina, Masjina, Magina…help ik snap het niet:confused: Machine > Machina… Volgens mij ben ik warm hier, niet? (die uitleg verduidelijkt de naamkeuze niet echt als je niet weet hoe je het uit moet spreken :P)

  Maar OT, mooie korting OMT, thnx

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het idee is leuk, iets speciaals aanbieden voor OMT’ers maar ik zou liever zien dat OMT zich inzet om bijv. Nederlandse developers te promoten. Daar hebben veel meer OMT’ers iets aan dan dit soort blaadjes.

 • Profielfoto
  Ziegler

  ik heb wel eens een macfan gekocht, maar het eigenlijk net als dat Anwb blaadje de kampioen, nogal nietszeggend allemaal.

 • Profielfoto
  scotty2

  Wellicht heeft de naam iets met

  Deus ex machina een techniek in een verhaallijn met onverwachte plotontwikkeling.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Leuke welkome actie voor velen waarschijnlijk. Tof geregeld OMT.

 • Profielfoto
  recoiller

  @html-junky
  De transformatie was al meer dan een jaar aan de gang en voor dit nummer was het blad al bewust afstand aan het nemen van het “Apple-only” thema. Op zicht is het dan ook terecht dat ze van naam veranderen omdat dit meer bij de nieuwe inhoud aansluit dan wanneer je “Mac” in je naam hebt.

  Hoezo zou ik het blad moeten proberen wanneer ze nu officieel stellen dat ze geen Mac-blad meer zijn en dat dit destijds ook mijn motief was om geen lid meer te willen zijn? Om opnieuw te bevestigen dat het niet meer mijn blad is terwijl ze juist het nu juist formeel ook bevestigen met de nieuwe naam? De logica ontgaat me een beetje.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wellicht heeft de naam iets met

  Deus ex machina een techniek in een verhaallijn met onverwachte plotontwikkeling.

  Zou kunnen, alhoewel dat me niet echt positief lijkt :‘)

  wikipedia

  Men spreekt van een deus ex machina als de plot van een verhaal, plotseling en niet logisch voortkomend uit wat eraan voorafging, door iets of iemand tot een einde wordt gebracht.

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Ik heb na 20 jaar mijn lidmaatschap per kerende opgezegd. Ik was geabonneerd op Macfan en niet op een nieuw blad dat mijlenver afstaat van Macfan. Om te beginnen slaat de naam nergens op, maar het blad begint meer en meer zaken te bespreken die niks met Apple te maken hebben. En dat is altijd de reden geweest van mijn vroegere abonnement. Helaas…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Daarom heb ik mijn abonnement ook opgezegd, het aantal computergerelateerde artikelen nam steeds meer af.

 • Profielfoto
  Frans

  RIP MacFan.:cry:

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Ik ben nog steeds abonnee, maar ik moet wel zeggen dat ik het blad ± 10 jaar geleden een stuk leuker vond. Misschien kwam dat omdat ik toen nog minder wist van OS X of omdat er toen meer spannende dingen bij Apple gebeurden zoals bijvoorbeeld de komst van Time Machine en de iPhone. De columns van Ferry Pikart vond ik hilarisch in die tijd. Zo schreef hij bijvoorbeeld dat hij de iPod Shuffle zodanig koesterde dat allerlei doemscenario’s door zijn hoofd schoten, zoals dat hij getuige was van een gewapende overval en dat hij dan midden in zijn iPod Shuffle geraakt zou worden!

  Tegenwoordig vind ik met name de geschreven verhalen leuk. Ook de artikelen van Harry Hol die soms een zeker nostalgisch gevoel oproepen. Zo schreef hij een keer een artikel over text adventures.

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik heb sowieso niet zoveel met ballet, Syriers en mannen.
  Oh, en tijdschriften.

  Misschien wel over een jaar of 40, als ik tot de groep ouderen gerekend wordt en alle Syriers tegen die tijd hier wonen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Denk niet dat jij het soort klant bent waar ze op zitten te wachten. Valt wel racisme te noemen dit.

 • Profielfoto
  recoiller

  MACFAN
  Vanaf 1995 een begrip, nog uit de tijd dat Apple een echte nichemarkt was en dat Apple op papier failliet was. Jan van Die en Alfred Konijnenbelt wisten het blad met een bijna Hollandse kneuterigheid groot te maken. Een blad voor de gebruiker die niet per definitie in ‘het vak’ zat. Jan van Die (ook mede verantwoordelijk voor successen als Sjors en Sjimmy en Clair van Flair) was ook mede verantwoordelijk voor de strip die in ieder nummer stond waarin ook Apple altijd een rol speelde. Waar andere bladen echt op software in gingen, was dit blad vooral ook handig voor zowel de beginnende als de wat fanatiekere thuisgebruiker.
  Na meer dan 10 jaar nam Miro Lucassen het hoofdredacteurschap over om het 5 jaar te blijven doen. Daarna is Ferry Piekart hoofdredactie wat hij ook al bijna 5 jaar doet.
  De grootste veranderingen waren eerst de komst van de cover-floppy met software. Vervolgens was er de optie voor een versie met 2 floppys of een CD-rom. De floppy-editie verdween en de CD-rom bleef nog jaren een begrip.
  In de afgelopen 20 jaar is Apple en totaal ander bedrijf geworden. In die tijd was het ondenkbaar dat een Apple verkocht kon worden in een winkelstraat. Apple computers werden verkocht vanaf industrieterreinen. Bijna iedereen gebruikte Windows of anders had je nog OS/2.
  MacHouse was 1 van de bekendere dealers voor particulieren en StoneHouse uit dezelfde groep voor bedrijven. Bij de dealers kon je letterlijk geitenwollen sokken verwachten.
  iMac, iPod en iTunes genereerden een nieuw publiek maar de ‘oude garde’ bleef ook trouw aan het merk. Vooral hier was de MacFan een begrip.
  Met de overgang van uitgever en hoofdredactie naar Piekart ging ook de focus langzaam steeds meer naar randzaken. Ik begrijp die filosofie maar denk zelf dat ze daar een deel van de vaste achterban mee kwijt raken.
  Sterker nog, hoewel sommige onderwerpen me best aanspreken merk ik dat zowel de vormgeving als de redactie me niet erg aanspreken.

  Reactie van Marc op hun site:

  Sommige onderwerpen hebben zelfs totaal niets of nauwelijks met Apple te maken. Zoals het artikel in het laatste nummer (3 pagina’s!) over een ontwerper, waarin alleen in de openingsalinea even kort werd genoemd dat hij een MacBook had en dat was het dan.

  En het antwoord van de redactie is dan:

  Je moet het wel lézen… in het interview vertelt ontwerper Luuk Bode uitvoerig hoe hij foto’s overtrekt in Illustrator op zijn MacBook, om zo nieuwe abstracte vormen voor zijn schilderijen te maken.

  Ik geef ze een half jaar voor de problemen beginnen en december 2018 zijn ze van de markt, is mijn voorspelling.

 • Profielfoto
  recoiller

  Denk niet dat jij het soort klant bent waar ze op zitten te wachten. Valt wel racisme te noemen dit.

  Denk je dat ze niet op bepaalde klanten zitten te wachten? Ik denk dat je dat heel erg mis hebt en dat ze iedere klant erg hard nodig hebben.

  Daarbij, wat is hier racistisch aan? Misschien eerst even checken wat ‘racisme’ is voor je iemand er van beschuldigd.

  Racisme betekent dat personen van een bepaald ras (dus een etnische groep en niet een nationaliteit) zich superieur acht aan personen van een ander ras. Een voorkeur of interesse uitspreken is niet racistisch.

 • Profielfoto
  html-junky

  Dat is zeker wel rasisme! Dus als je zegt dat het je voorkeur voor een bepaald ras hebt dan mag je tegen jezelf zeggen dat je geen racist bent? Lekker makkelijk

 • Profielfoto
  Maikelw

  @recoiler, volgens mij bewijs je met je laatste alinea precies waarom zijn reactie dus racistisch is;)

 • Profielfoto
  recoiller

  @html-junky
  “Syriers” is geen ras maar een nationaliteit. En je mag een voorkeur hebben voor een nationaliteit en je kunt ook niets hebben met een nationaliteit. In beide gevallen zegt het helemaal niets over het wel of niet racistisch zijn.

  @Maikelw
  Dus als je met een bepaalde nationaliteit geen band voelt dan is dat voor jou hetzelfde als je superieur aan een ander ras voelen?
  Dan vind je jezelf schijnbaar ook een racist aangezien ik me niet kan voorstellen dat jij wel iets hebt met alle 200+ nationaliteiten die er zijn.

 • Profielfoto
  gbruit

  Mac China.. Hmmm.
  Zoals eerder genoemd: steeds minder apple gerelateerde artikelen.
  ‘Leuke’ verhaaltjes. Lid vanaf Macfan nummer 1. Einde vanaf MacChina nummer 1 :/

 • Profielfoto
  SvS

  Ik heb na 20 jaar mijn lidmaatschap per kerende opgezegd. Ik was geabonneerd op Macfan en niet op een nieuw blad dat mijlenver afstaat van Macfan. Om te beginnen slaat de naam nergens op, maar het blad begint meer en meer zaken te bespreken die niks met Apple te maken hebben. En dat is altijd de reden geweest van mijn vroegere abonnement. Helaas…

  .
  Is hun koers niet gewoon te wijten aan internet? Dat de redactie gedacht moet hebben dat lezers die veel laatste -nieuws allang weten, zodra de bladen gedrukt en bezorgd worden. Ze moesten wel creatief blijven en dat pakt niet altijd even goed uit. ‘k Ben er verder wel mee eens dat het Apple-gerelateerd moet blijven en dat de naam niet echt supermooi is…