Officieel: Apple neemt Shazam over

Door: Raymon Mens - 19 reacties
shazam kantoorQ 16x9

Het gerucht ging dit weekend al even, maar nu is het officieel: Apple neemt muziek­herkenner Shazam over. Het is de tweede grote overname op gebied van muziek die Apple doet. De grootste overname was de aankoop van Beats in 2014.

Een woordvoerder bevestigt de overname tegenover Amerikaanse blogs. De gebruikelijke verklaring “Apple koopt soms bedrijven en we onthullen onze plannen niet” blijft achterwege en Apple is spraakzaam.

Grootse plannen

Apple zegt: “We zijn enthousiast dat Shazam en het getalenteerde team onderdeel van Apple worden. Shazam is al jaren een van de meest populaire iOS-apps en wordt door honderden miljoenen mensen gebruikt op verschillende platforms”. Het is nog niet duidelijk wat Apple met de dienst van plan is, maar de woordvoerder hint naar toekomstige plannen: “Apple Music en Shazam zijn een goede match. We hebben een passie voor het ontdekken van geweldige muziek. Er zijn grootse plannen en we kunnen niet wachten om daar samen met het team achter Shazam aan te werken”.

shazam app 001
Klik/tap voor groter.

Muziek en Augmented Reality

Hoewel Shazam vooral bekend is als dienst die muziek herkent, kan de app veel meer. Eerder dit jaar lanceerde de dienst een technologie die augmented reality-content kan tonen na het scannen van een code. Dit kan een minigame zijn, maar ook extra informatie. Denk bijvoorbeeld aan een trailer die getoond wordt na het scannen van een filmposter. Zoals je waarschijnlijk wel weet zet Apple de laatste tijd vol in op augmented reality.

Het bedrag dat Apple voor de muziekherkenner heeft betaald is niet bekend. Shazam is in Groot-Brittannië gevestigd en de lokale toezichthouder nog akkoord gaan met de overname. Volgens eerdere geruchten heeft Apple 400 miljoen dollar betaald (omgerekend 340 miljoen euro). Shazam is momenteel beschikbaar op iOS, Android, Mac en Android Wear. Of dat ook zo blijft is nog maar de vraag, maar het feit dat Apple Music voor Android beschikbaar is geeft goede hoop.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  TimmiX

  Ik vind het zonde. Dit gaat waarschijnlijk, net als veel andere apps/diensten die ze overnemen, ook achter een betaalmuur verdwijnen. Zou me niet verbazen als ze bij Soundhound stiekem aan het juichen zijn.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Inderdaad erg jammer! Zo zijn al een paar van mijn favoriete apps verdwenen, waaronder Bump en Sparrow.

  Hopelijk blijft de dienst nog even werken. En daarna maar Soundhound een tweede kans geven…

 • Profielfoto
  steveb

  Lang geleden dat ik nog iets gelezen heb over Overnames door Apple

 • Profielfoto
  KR1275

  Dus die app zit straks ongevraagd ineens op je iphone na een update…

  Ik gebruik Soundhound, die vindt tenminste ook nog wat.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Shazam heeft voor mij altijd vrij goed gewerkt. Goed voor Apple dat ze zo een goede dienst kunnen overnemen! Erg benieuwd wat ze er mee zullen doen.:-)

 • Profielfoto
  koen

  Shazapple!

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Hopelijk niet verplicht straks, Soundhound werkt namelijk veel beter.

 • Profielfoto
  whaha

  Bedankt voor de tip!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik heb nog nooit iets gevonden via zo’n programma. Maar ja… Siri vindt ook nooit wat dus je went eraan. Laatste tijd sluit Siri zelfs af zonder zelfs maar de indruk te wekken dat ze een woord geeft gehoord. Waarom probeer ik het eigenlijk nog?

 • Profielfoto
  midas

  Beats, nog nooit iemand mee gezien

 • Profielfoto
  Wootism

  Wat een zeurkousen hier….
  Ik vind het logisch dat ze het overgenomen hebben aangezien Shazam al lange tijd onderdeel is van Siri.

  Als je vraagt: “Hey Siri, What’s this song?”
  Dan wordt het liedje gezocht obv Shazam.
  Met de aankoop van Shazam zijn ze dus niet meer afhankelijk van derde partijen.

 • Profielfoto
  knekkie

  ik ben benieuwd of Apple Shazam beschikbaar houdt voor andere platforms die (net als Apple deed/doet) gebruik maken van de diensten van Shazam .

 • Profielfoto
  Maikelw

  *en ook op Windows 10 en zelfs Windows 10 Mobile:)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Heeft er dan ook iemand een goede tip voor alternatief voor tunein?
  Ik begin me steeds meer te ergeren aan de hoeveelheid handelingen die ik elke keer moet doen om simpel iets af te spelen.
  Play zou toch voldoende moeten zijn? Maar blijkbaar zijn er niet zoveel mensen er over nadenken bij de tunein ontwikkelteam.
  Ook het gestotter word me dermate ergenis dat ik gedwongen word om over te stappen.

  Keep thinks simple…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wat een zeurkousen hier….

  Wees gerust, dat wordt je nog wel gewend:-)

 • Profielfoto
  bartvdv

  Wees gerust, dat wordt je nog wel gewend:-)

  Lulijzers die geen standpunt innemen of met bijna iedereen meehuilen ook.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wees gerust, dat wordt je nog wel gewend:-)

  Lulijzers die geen standpunt innemen of met bijna iedereen meehuilen ook.

  Och hier, ons Bartje zegt ook nog eens iets… “lulijzer”? Ik wist niet dat ik een walkie-talkie ben. En meehuilen? Tussen meehuilen en VASTSTELLEN dat er hier een paar rotzakskes zitten is een groot verschil menne jong…

  En een standpunt innemen, wel, ik neem altijd mijn eigen standpunt, probeer altijd een volwassen conversatie te voeren. Maar jammer genoeg wordt je dan afgedaan met iemand als teveel tijd, met te lange tekst en blablabla. Dus in bepaalde mensen steek je dan ook gewoon geen tijd meer in. Wellicht is dit al te lang voor jou. En dan moete natuurlijk u hersenen doen werken, da kan zeer doen. Mja mja:-)

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Ik heb nog nooit iets gevonden via zo’n programma. Maar ja… Siri vindt ook nooit wat dus je went eraan. Laatste tijd sluit Siri zelfs af zonder zelfs maar de indruk te wekken dat ze een woord geeft gehoord. Waarom probeer ik het eigenlijk nog?

  Het lijkt me nogal voor de hand liggend dat Shazam zal worden geïntegreerd in Siri, eigenlijk. Net zoals je soortgelijke techniek al kunt gebruiken in Cortana.

 • Profielfoto
  Kevin

  Dat zal weer ten koste gaan van de compabiliteit met Spotify.. ik vind dat iOS ook al slecht omgaat daarmee.