Tussen twee vuren: Het gebrek aan een MacBook-middenklasser (opinie)

Door: Raymon Mens - 30 reacties

Het is december en nieuwe Apple-producten zijn volop verkrijgbaar. Zo heeft mijn iPhone 7 onlangs plaatsgemaakt voor een iPhone X en staat er een nieuwe 4K Apple TV in de woonkamer. Het oudste apparaat in huis in nu een 13-inch MacBook Air uit 2013.

Na bijna vijf jaar is de accu niet meer wat het geweest is en het is tijd voor een nieuwe. Het probleem is dat er geen enkele MacBook meer te koop is die geen onder- of overkill is. Waar is de degelijke middenklasser?

MacBook is te beperkt

Natuurlijk heb ik diverse opties overwogen. De 12-inch MacBook lijkt een op het gebeid van compactheid en gewicht een erg leuke vervanger van de MacBook Air. Het apparaatje is lichter, het scherm slechts een inch minder groot, maar wel retina en de accu is redelijk.

macbook usb c-16x9

Maar het is toch n√©t te weinig laptop. Ik neem nog wel eens een podcast op en daarbij vormt √©√©n USB-C-poort een probleem. Laden en opnemen gaat niet tegelijk zonder onbetrouwbare hubs als hulpmiddel. En dat toetsenbord… je hoort dat het went, maar voor iemand die soms¬†een dag op alleen zijn laptop moet werken heb ik mijn twijfels. De¬†processor zal het ook moeilijk krijgen bij een beetje nerden met ffmpeg en incidentele audio- en video-productie.

MacBook Pro is te Pro

De MacBook Pro heeft genoeg kracht, maar een exemplaar met vier poorten en 256GB SSD kost al snel ‚ā¨ 1.999. Laat de Touch Bar weg en je hebt nog maar twee USB-C-poorten en bent alsnog ‚ā¨ 1.749 kwijt. Dat is een boel laptop en geld, misschien wel veel te veel¬†voor mijn wensen.

Nu gaat het niet altijd om prijs, maar ook om inhoud en daar gaat het ook niet goed.¬†De toetsenborden van de MacBook Pro zijn niet bepaald betrouwbaar en dat is voor iemand die hele dagen moet kunnen typen toch essentieel. Op het gebied van accuduur en gewicht is de MacBook Pro ook geen verbetering tegenover mijn oude Air. Die ging namelijk 12 in plaats van 10 uur mee en was iets lichter. Heb ik¬†als ‘prosumer’ echt zo’n pro-laptop nodig?¬†Genoeg reden om je nog eens achter de oren te krabben.

macbook-pro-2016-16x9
Klik/tap voor groter.

Tussen twee vuren

Ik ben geen ontwikkelaar die snel apps moet kunnen compileren¬†en¬†render niet de hele dag video’s. Maar ben¬†ook geen consument die genoeg heeft aan √©√©n poort en alleen wat documenten en e-mails typt. Er zit niets tussen de te beperkte MacBook en te uitgebreide Pro met een fors prijskaartje en zijn eigen nukken.

De MacBook Air begon ooit als gehandicapte computer, maar is tot een functionele¬†middenklasser ge√ęvolueerd. Helaas wordt de Air niet meer ge√ľpdatet en Apple lijkt niet van plan de 12-inch MacBook onder handen te nemen. De kleine laptop heeft sinds 2015 alleen hardware-upgrades en een nieuw kleurtje gehad, maar is verder niet aangepakt of uitgebreid.

Uit de laatste kwartaalcijfers blijkt dat de Mac steeds meer oplevert, maar het aantal verkochte exemplaren groeit niet. Koopt iedereen die iets meer wil gewoon een MacBook Pro, of ben ik niet de enige die een degelijke middenklasser mist?

MacBook Air-wide
Klik/tap voor groter.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik neem nog wel eens een podcast op en daarbij vormt één USB-C-poort een probleem. Laden en opnemen gaat niet tegelijk zonder onbetrouwbare hubs als hulpmiddel.

  Hoezo onbetrouwbare hubs? Er zijn er inmiddels toch best wat op de markt die in je behoeften op dit punt voorzien? Met voldoende poorten is de MacBook best een capabele machine.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Denk niet dat een MacBook Pro echt overkill is. Zelf heb ik mijn MacBook Pro uit 2010, bijna 8 jaar al. Werk er dagelijks mee. Heb toen gekeken welke specificatie kunnen een tijd mee. Dus beter voor het milieu om er lang mee te kunnen werken. Nu wel beetje toe aan vervanging. Maar zal toch weer eerder voor een MacBook Pro kiezen.

 • Profielfoto
  mekkeronly

  Opinies, dé nieuwe trend op iCulture en OMT. Wat een gezever om niks.

 • Profielfoto
  Tov

  Volgens mij geef je zelf het antwoord in je artikel: ‚ÄúDe MacBook Air begon ooit als gehandicapte computer, maar is tot een functionele middenklasser ge√ęvolueerd‚ÄĚ…

 • Profielfoto
  krieky

  Ik heb vorig jaar de Macbook M7 aangeschaft en dit is voor mij echt de perfecte “middenklasse”. Krachtig genoeg om meerdere linux VM’s te draaien en met enige regelmaat wat software te compilen, met 500GB SSD genoeg ruimte voor alle bestanden die ik bij mij wil hebben, ik vind het toetsenbord heerlijk typen en wil never nooit meer iets zwaarders of groters dan dit.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Opinies, dé nieuwe trend op iCulture en OMT. Wat een gezever om niks.

  .
  Raymon heeft toch niet je vriendin geslagen of wel dan?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Helemaal waar! Volgens mij voor bijna iedereen relevant op dit moment. Ik zou nu voor een maxed out air gaan. Die kost 1800 en is alleen qua scherm en geluid verouderd. Dat scherm is goed genoeg voor mij en voor het geluid zijn er genoeg opties zoals SoundBooster. Het is zowat de snelste macbook als je upgrade naar de i7 (bevestigd door de opper-supernerd bij Apple). En hij heeft koeling (heeft een nieuwe macbook niet, de pro wel) en magsafe en SD en 2xUSB, en de beste accu. De Pro is overigens veel duurder want die moet je ook upgraden, loopt dan al gauw naar 4000 euro.

 • Profielfoto
  gipsman

  Lijkt vooral een probleem met het mackbook 12″ scherm(pje).
  12″ is jammerlijk klein. Ik kijk nu naar een 12.9″ iPad Pro en dit vind ik een minimum als het vooruit moet gaan.
  En hm, de air is nog te koop, wat houdt je tegen ?

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Ik werk met een MacBook Pro uit 2009, wel ssd en max ram erop, + tweede schern. Werk dagelijks met Adobe CC laatste versies, InDesign/Photoshop/Illustrator/Acrobat/Bridge, maak tijdschriften, alles highres min. 300 dpi voor druk, Tot 120pp in 1 file, MIJN VRAAG Waarom nieuwe kopen??????? Laat je niet gek maken;)

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik heb tot nu toe ook nog niet de knoop doorgehakt om mijn 11″ MacBook Air uit 2012 te vervangen. De batterij is nog prima, maar op het scherm zijn dode pixels zichtbaar. Verder draait het nog prima, zelfs met High Sierra.

  De 12-inch MacBook zou een goede vervanging kunnen zijn gezien mijn gebruik, ik heb geen zware toepassingen, op wat fotobewerking na. Helaas zijn er ook nadelen, de grootste is dat er slechts één USB C-poort is, geen thunderbold ondersteuning. Betekend dat ik een aantal dongels moet vervangen en bijkopen om USB-A aan te sluiten. Dan het keyboard, als er iets met één van de toetsen gebeurd, dan kost het een flink bedrag, omdat het hele keyboard en de onderplaat vervangen moet worden.

  Ik wacht wel tot volgend jaar, misschien wordt het dan beter;-)

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  Inderdaad occasion perfecte ( en behoorlijk voordeligere ) middenklasser mac
  Waarbij je uiteraard wel goed moet opletten wat je waar en voor welke prijs koopt, over het algemeen wordt de l e a p p als behoorlijk prijzig gezien, maar ha al die reclames moeten ook ergen van betaald worden….

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Nadeel van de Macbook blijf ik het toetsenbord vinden. Het typt gewoon niet lekker. Ik heb mijn Macbook na een jaar verkocht en had gelukkig mijn oude Macbook Air nog gehouden…

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Ik gebruik mijn Macbook ELKE dag en de HELE dag. Toetsenbord is niet geweldig maar het is prima te doen. En ik typ veel.

  Qua snelheid is een Macbook ook echt prima voor af en toe eens ‘nerden’. Ik heb de standaard m3 versie van 2017 en die is echt snel zat. Ja ik meen het, echt snel zat. En ik ben een nerd die vroeger zelf z’n PC in elkaar schroefde en voor z’n werk iets deed met UNIX enzo…

  Al met al vind ik de Macbook wel prijzig, maar wel een fijne ‘middenklasser’. Alle machines zijn tegenwoordig snel genoeg voor standaard kantoorwerk en de Macbook heeft genoeg kracht om ook nog eens incidenteel wat zwaarders te doen. Een podcast opnemen en eens wat encoden is echt totaal geen punt.

  Enneh je opmerking over hubjes slaat nergens op. Er zijn via AliExpress prima goedkope hubjes te koop en als je echt graag premium wilt koop je via Apple zo’n leuke totaaal overpriced hub van ze. Werkt allemaal prima. Opladen, aan een scherm hangen, meerdere USB apparaten. Echt geen rocket science.

 • Profielfoto
  Kobes

  Hear hear. Helemaal mee eens. Ik mis ook een redelijke MacBook voor een redelijke prijs. De air kopen vind ik echt belachelijk. Verouderde machine en vooral het scherm is echt wel een tegenvaller vergeleken met de huidige techniek.
  Heb zelf ook een air uit 2013, zou graag vervangen voor wat meer storage, maar 2000‚ā¨ is mij echt teveel.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Ik zou zeggen, haal voor rond de ‚ā¨100 een nieuwe batterij voor je 2013 Air, en kijk de kat nog ff uit de boom..

 • Profielfoto
  Wauters

  Het probleem is vooral de hoge prijs.
  Waarom is het verschil met de US zo groot?
  2399$ (apple.com) = 2024‚ā¨ wil ik gerust geven voor een 15″ maar 2799‚ā¨ (apple.be) voor 265 Gb is t√© duur.

 • Profielfoto
  joey0181

  @Wauters

  De prijs aangegeven op de Amerikaanse site is zonder sales-tax. Dat verschilt per staat. De prijs aangegeven op de Belgische website is inclusief 21% BTW. Dat is ong. 2314‚ā¨ exclusief btw. Daar zit het verschil in. In bijvoorbeeld Oregon state rekenen ze geen sales tax. Ik weet niet hoe het in Belgi√ę zit maar in Nederland moet je bij aankomst op de luchthaven invoerrechten betalen over je gekochte producten als de waarde meer dan 430‚ā¨ is. Zodoende ben je dan nog steeds goedkoper uit.(2449‚ā¨).

 • Profielfoto
  Alfredo

  Ik heb mijn 2014 11inch MBA vervangen door een MacBook uit 2016 met 8GB geheugen en 256GB SSD. Deze bevalt uitstekend. Toetsenbord is idd even wennen, Retina beeldscherm bevalt uitstekend. Vindt het persoonlijk een behoorlijke vooruitgang tov de MBA.
  Mijn MacBook komt uit de VS, was een zgn Open Box item bij Best Buy. Hij verkeerde in nieuwstaat. Bij Apple in de VS zijn ook refurbished Mac’s te krijgen. Dit scheelt aanzienlijk in prijs. Ik heb goede ervaringen met Apple refurbished iPhones, en verwacht dat dit met Mac’s niet anders zal zijn.
  Check onderstaande link:
  https://www.apple.com/shop/browse/home/specialdeals/mac/macbook_pro/13

 • Profielfoto
  lalalalalalalalal

  Zeer goed opgemerkt, ik heb dit zelfde jaren geleden ook al eens verteld over de mac mini, iMac en Mac Pro. Helaas speelt hetzelfde daar, echter zie je dat de iMac nu net iets goedkoper is geworden dan ‘ normaal ‘. Maar dan krijg je wel een hele trage processor en een beperkte iMac helaas.

  En de mac mini instap ? Die is al helemaal niet meer van deze tijd:
  1,4-GHz processor
  500 GB opslag
  1,4-GHz dual-core Intel Core i5
  4 GB geheugen
  Harde schijf van 500 GB1
  Intel HD Graphics 5000
  ‚ā¨ 569,00

 • Profielfoto
  Bart119

  Het grootste nadeel aan de MacBook is voor mij toch nog steeds het gebrek aan een klassieke USB-poort en SD-kaartlezer. In mijn iMac heb ik ze alle 4 in gebruik, en blijven de USB-C poorten leeg… Misschien is toestellen via USB aansluiten ouderwets… Maar het gaat om apparatuur dat nog prima werkt, dus waarom zou ik er nieuwe kopen?

  En de MacBook Air is anno 2017 een lachertje. De schermkwaliteit kan gewoonweg niet meer, en het toestel is echt veel te groot voor het formaat van scherm.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  En de MacBook Air is anno 2017 een lachertje. De schermkwaliteit kan gewoonweg niet meer, en het toestel is echt veel te groot voor het formaat van scherm.

  Inderdaad, helemaal mee eens. Vandaar dat ik het geen alternatief vind voor mijn huidige Air.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik koop altijd een Macbook Pro. Je moet het meer kijken als een investering op lange termijn ook. Je hebt dan een iets krachtigere Macbook Pro, maar die kan dan voor jou ook langer meegaan omdat de benodigde kracht die jij (al dan niet) nodig hebt dan toch aanwezig is. Dan zit je voor een paar jaar goed:-)

 • Profielfoto
  computer space

  De middenklasser is er, alleen heet die Surface Pro/Book. En echt, het OS is tegenwoordig wel het laatste dat nog uit maakt om ergens op te werken.
  https://tweakers.net/pricewatch/1088605/microsoft-surface-book-core-i7-komma-8gb-256gb-ssd-%28performance-base%29-zakelijk-zilver/specificaties/
  Dan heb je zelfs een videokaart die net zo snel is als de BTO optie op de 15 inch van Apple.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Opinies, dé nieuwe trend op iCulture en OMT. Wat een gezever om niks.

  Wat een treffend gekozen gebruikersnaam!

 • Profielfoto
  kayintveen

  Lol. de huidige macbook pro is de perfecte middeklasser. want pro kunnen we hem niet noemen!

 • Profielfoto
  .Robin

  Lol. de huidige macbook pro is de perfecte middeklasser. want pro kunnen we hem niet noemen!

  Jammer genoeg is de prijs iets minder middenklasse. Het instapmodel met 128GB opslag is niet meer van deze tijd. Dus je bent minimaal 1750 pietermannen kwijt voor een matige laptop. Dat is veel geld. Te veel geld voor wat je er voor terug krijgt.

 • Profielfoto
  McQueen

  Dat Apple geen betaalbare 15 inch laptop maakt, vind ik veel hinderlijker. Ooit was dat het gouden formaat in laptopland, terwijl Apple met z’n laptops steeds meer richting iPad formaat gaat.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dat toetsenbord is op alle MacBooks ruk dus dat is geen verschilmakende factor: te luidruchtig en veel te dicht op elkaar dus veel vertypingen. De Touchbar voegt te weinig toe tov de functietoetsen dus dat is ook geen Unique Selling Point. Ik wil F1-F5, Esc en muziek/geluid. Kan ik niet instellen dus ben net zo vaak op Fn aan het drukken als voorheen.

  Grappig genoeg voelt mijn MBP 2017 net zo snel als mijn vorige MBP 2013 (met SSD). Raar. Het is dat vorige stuk ging anders had ik nog een paar generaties gewacht. De meerprijs van Touchbar is volkomen artificieel

 • Profielfoto
  knekkie

  Ze lachen zich helemaal rot bij Apple.

  Je koopt het toch wel.

  Een ouder model op de kop tikken of terug switchen lost het probleem wel op maar dat gaat tegen de trots in van de gemiddelde Apple gebruiker.

 • Profielfoto
  Kippewit

  Toevallig gisteren net dezelfde conclusie getrokken. Onze MacBook Air uit 2011 (die we enkel als extra gebruiken naast de iMacs) is echt niet meer vooruit te branden. De MacBook lijkt me net te traag en te weinig poorten. De pro heeft dan standaard weer een te kleine ssd waardoor je toch duur uitkomt.