Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 4 december 2017

Tussen twee vuren: Het gebrek aan een MacBook-middenklasser (opinie)

Het is december en nieuwe Apple-producten zijn volop verkrijgbaar. Zo heeft mijn iPhone 7 onlangs plaatsgemaakt voor een iPhone X en staat er een nieuwe 4K Apple TV in de woonkamer. Het oudste apparaat in huis in nu een 13-inch MacBook Air uit 2013.

Na bijna vijf jaar is de accu niet meer wat het geweest is en het is tijd voor een nieuwe. Het probleem is dat er geen enkele MacBook meer te koop is die geen onder- of overkill is. Waar is de degelijke middenklasser?

MacBook is te beperkt

Natuurlijk heb ik diverse opties overwogen. De 12-inch MacBook lijkt een op het gebeid van compactheid en gewicht een erg leuke vervanger van de MacBook Air. Het apparaatje is lichter, het scherm slechts een inch minder groot, maar wel retina en de accu is redelijk.

Maar het is toch nét te weinig laptop. Ik neem nog wel eens een podcast op en daarbij vormt één USB-C-poort een probleem. Laden en opnemen gaat niet tegelijk zonder onbetrouwbare hubs als hulpmiddel. En dat toetsenbord… je hoort dat het went, maar voor iemand die soms een dag op alleen zijn laptop moet werken heb ik mijn twijfels. De processor zal het ook moeilijk krijgen bij een beetje nerden met ffmpeg en incidentele audio- en video-productie.

MacBook Pro is te Pro

De MacBook Pro heeft genoeg kracht, maar een exemplaar met vier poorten en 256GB SSD kost al snel € 1.999. Laat de Touch Bar weg en je hebt nog maar twee USB-C-poorten en bent alsnog € 1.749 kwijt. Dat is een boel laptop en geld, misschien wel veel te veel voor mijn wensen.

Nu gaat het niet altijd om prijs, maar ook om inhoud en daar gaat het ook niet goed. De toetsenborden van de MacBook Pro zijn niet bepaald betrouwbaar en dat is voor iemand die hele dagen moet kunnen typen toch essentieel. Op het gebied van accuduur en gewicht is de MacBook Pro ook geen verbetering tegenover mijn oude Air. Die ging namelijk 12 in plaats van 10 uur mee en was iets lichter. Heb ik als ‘prosumer’ echt zo’n pro-laptop nodig? Genoeg reden om je nog eens achter de oren te krabben.

Klik/tap voor groter.

Tussen twee vuren

Ik ben geen ontwikkelaar die snel apps moet kunnen compileren en render niet de hele dag video’s. Maar ben ook geen consument die genoeg heeft aan één poort en alleen wat documenten en e-mails typt. Er zit niets tussen de te beperkte MacBook en te uitgebreide Pro met een fors prijskaartje en zijn eigen nukken.

De MacBook Air begon ooit als gehandicapte computer, maar is tot een functionele middenklasser geëvolueerd. Helaas wordt de Air niet meer geüpdatet en Apple lijkt niet van plan de 12-inch MacBook onder handen te nemen. De kleine laptop heeft sinds 2015 alleen hardware-upgrades en een nieuw kleurtje gehad, maar is verder niet aangepakt of uitgebreid.

Uit de laatste kwartaalcijfers blijkt dat de Mac steeds meer oplevert, maar het aantal verkochte exemplaren groeit niet. Koopt iedereen die iets meer wil gewoon een MacBook Pro, of ben ik niet de enige die een degelijke middenklasser mist?

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Tussen twee vuren: Het gebrek aan een MacBook-middenklasser (opinie)
Sluiten