Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 22 december 2017

Maak een AirPlay-speaker van je Sonos

Sonos-speakers zijn prima apparaten, maar ondersteunen nog geen AirPlay. De fabrikant heeft beloofd dat ondersteuning voor AirPlay 2 ergens in 2018 komt, maar met je Mac en een simpel script kun je het nu al werkend krijgen. Compleet met multiroom-audio.

Aan de slag? Download , zet het in je Programma’s-map en voer het uit. Je Mac zal gebruikt worden om Airplay-audio naar je Sonos te sturen. Je kunt het ook standalone op bijvoorbeeld een Raspberry Pi uitvoeren.

AirConnect is Open Source

Wat het script doet is de meeste recente versie van de het Open Source-project AirConnect downloaden, de buffer op een halve seconde zetten en uitvoeren. Multiroom-groepen worden ondersteund en als je één speaker van de groep selecteert, wordt het geluid op alle speakers afgespeeld. Je kunt het venster op je Mac minimaliseren, maar niet afsluiten. Dan zal het afspelen stoppen.

Klik/tap voor groter.

Mac, Windows, Raspberry Pi

Als je AirConnect liever handmatig op een Mac installeert kan dat ook. Download het project van GitHub (directe link) en zoek in de map ‘bin’ naar het bestand ‘airupnp-osx-multi’. Dit kun je uitvoeren en het geheel zal vanzelf werken. Windows-gebruikers openen het bestand ‘airupnp-x86.exe’ of ‘airupnp-x86-64.exe’. Heb je een mini-computer zoals een Raspberry Pi hebt die altijd ingeschakeld is? Dan kun je het volgende op de terminal uitvoeren:

mkdir ~/airconnect
wget https://raw.githubusercontent.com/philippe44/AirConnect/master/bin/airupnp-arm -O ~/airconnect/airupnp-arm
chmod +x ~/airconnect/airupnp-arm
~/airconnect/airupnp-arm -l 500:500 -z

De parameter -z zorgt ervoor dat het proces op de achtergrond start en blijft werken wanneer het terminalvenster wordt gesloten of de SSH-verbinding wordt verbroken. Als je kennis van open source-software hebt en bij wil dragen of een bug wil melden, kan dat via de GitHub-pagina van het project.

Reageer op artikel:
Maak een AirPlay-speaker van je Sonos
Sluiten