Raymon Mens
Raymon Mens App Store 12 december 2017

Lightroom CC krijgt slimme kleurcorrectie, watermerken en meer

Adobe’s beslissing om Lightroom volledig naar de cloud te brengen kreeg veel kritiek, maar maakt ook mooie dingen mogelijk. De automatische kleurencorrectie van Lightroom CC gebruikt nu bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie voor betere resultaten.

Maar dat is niet de enige vernieuwing in Lightroom. Zo heeft de mobiele versie van de app nu de mogelijkheid om automatisch een watermerk toe te voegen en krijgt de desktop-versie verbeterd kleurbeheer.

Kleurencorrectie met kunstmatige intelligentie

Adobe gebruikt de naam Sensei voor allerlei functies die door kunstmatige intelligentie aangedreven worden. In Lightroom CC op desktop, tablet en mobiel wordt automatische kleurencorrectie nu ook door Sensei uitgevoerd. Lightroom herkent wat er op de foto staat en een algoritme past correcties op basis van wat andere gebruikers voor een soortgelijke foto hebben ingesteld. Zo moet het resultaat aanzienlijk verbeteren.

Klik/tap voor groter.

Automatisch watermerk

Veel fotografen willen een watermerk aan hun foto’s toevoegen voordat deze op sociale netwerken gedeeld worden. De nieuwste Lightroom-versie voor iOS en Android maakt een externe watermerk-app overbodig en kan zelf watermerken toevoegen. De functie is te vinden onder sharing options. Je kunt éénmalig een watermerk opmaken en dat meteen op al je exports toepassen.

Klik/tap voor groter.

Tooncurve en gesplitste tinten

Op de Mac krijgt Adobe Lightroom CC twee nieuwe functies voor het instellen van contrast en kleuren. Met tooncurve stel je het contrast van foto’s nauwkeurig in en kun je afzonderlijke kleurkanalen aanpassen om creatieve effecten te realiseren. Met gesplitste tinten kun je kleurtinten of -tonen in de hooglichten en schaduwen aanbrengen voor artistieke effecten.

Klik/tap voor groter.

Laatste update Lightroom 6

Tot slot laat Adobe weten dat Lightroom Classic nu tethered capture met de Nikon D850-camera heeft. Lightroom 6 zal op 19 december zijn laatste update ooit krijgen. Gebruikers met een eenmalige aangeschafte licentie kunnen de software blijven gebruiken, maar er is geen ondersteuning meer. Dat wil zeggen dat nieuwe camera’s en besturingssystemen in de toekomst niet zullen werken.

Adobe is nog veel meer met kunstmatige intelligentie van plan. Bijvoorbeeld met selecteren van personen makkelijker maken door ze te herkennen. (Zie → Photoshop: personen selecteren wordt fluitje van een cent)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lightroom CC krijgt slimme kleurcorrectie, watermerken en meer
Sluiten