Lightroom CC krijgt slimme kleurcorrectie, watermerken en meer

7 reacties

Adobe’s beslissing om Lightroom volledig naar de cloud te brengen kreeg veel kritiek, maar maakt ook mooie dingen mogelijk. De automatische kleurencorrectie van Lightroom CC gebruikt nu bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie voor betere resultaten.

Maar dat is niet de enige vernieuwing in Lightroom. Zo heeft de mobiele versie van de app nu de mogelijkheid om automatisch een watermerk toe te voegen en krijgt de desktop-versie verbeterd kleurbeheer.

Kleurencorrectie met kunstmatige intelligentie

Adobe gebruikt de naam Sensei voor allerlei functies die door kunstmatige intelligentie aangedreven worden. In Lightroom CC op desktop, tablet en mobiel wordt automatische kleurencorrectie nu ook door Sensei uitgevoerd. Lightroom herkent wat er op de foto staat en een algoritme past correcties op basis van wat andere gebruikers voor een soortgelijke foto hebben ingesteld. Zo moet het resultaat aanzienlijk verbeteren.

auto kleurencorrectie lightroom cc
Klik/tap voor groter.

Automatisch watermerk

Veel fotografen willen een watermerk aan hun foto’s toevoegen voordat deze op sociale netwerken gedeeld worden. De nieuwste Lightroom-versie voor iOS en Android maakt een externe watermerk-app overbodig en kan zelf watermerken toevoegen. De functie is te vinden onder sharing options. Je kunt éénmalig een watermerk opmaken en dat meteen op al je exports toepassen.

adobe lightroom cc watermerk 001
Klik/tap voor groter.

Tooncurve en gesplitste tinten

Op de Mac krijgt Adobe Lightroom CC twee nieuwe functies voor het instellen van contrast en kleuren. Met tooncurve stel je het contrast van foto’s nauwkeurig in en kun je afzonderlijke kleurkanalen aanpassen om creatieve effecten te realiseren. Met gesplitste tinten kun je kleurtinten of -tonen in de hooglichten en schaduwen aanbrengen voor artistieke effecten.

Adobe Lightroom CC Tone Curve
Klik/tap voor groter.

Laatste update Lightroom 6

Tot slot laat Adobe weten dat Lightroom Classic nu tethered capture met de Nikon D850-camera heeft. Lightroom 6 zal op 19 december zijn laatste update ooit krijgen. Gebruikers met een eenmalige aangeschafte licentie kunnen de software blijven gebruiken, maar er is geen ondersteuning meer. Dat wil zeggen dat nieuwe camera’s en besturingssystemen in de toekomst niet zullen werken.

Adobe is nog veel meer met kunstmatige intelligentie van plan. Bijvoorbeeld met selecteren van personen makkelijker maken door ze te herkennen. (Zie → Photoshop: personen selecteren wordt fluitje van een cent)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  DBLCreations

  Laatste update Lightroom 6
  Tot slot laat Adobe weten dat Lightroom Classic nu tethered capture met de Nikon D850-camera heeft. Lightroom 6 zal op 19 december zijn laatste update ooit krijgen. Gebruikers met een eenmalige aangeschafte licentie kunnen de software blijven gebruiken, maar er is geen ondersteuning meer. Dat wil zeggen dat nieuwe camera’s en besturingssystemen in de toekomst niet zullen werken.

  En daar heb je dan (afhangend van welk pakket) €3500+ aan uitgegeven:( Hopelijk allemaal goed terugverdiend !

 • Profielfoto
  donut

  Kutmatige intelligentie…

  Adobe’s beslissing om Lightroom volledig naar de cloud te brengen kreeg veel kritiek, maar maakt ook mooie dingen mogelijk.

  Hier heb je geen internet voor nodig. flauwekul!

 • Profielfoto
  Moos

  Alleen nog even een betaling zonder creditcard accepteren en ik ben gelukkig

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Afgestapt nadat het abonnement door de strot gedouwd werd. Byby Adobe. Na vele jaren plezier.

 • Profielfoto
  Furbz

  Ik had gehoopt op offline modus. Dan had ik mijn foto’s mooi met een USB draad kunnen uploaden naar de iPad

 • Profielfoto
  winwiz

  Ik vind het overdreven reacties als er weer iets geroepen wordt over de licenties. Voor ongeveer €10 per maand heb je de beschikking over Lightroom + Photoshop + 20 GB Cloud opslag. Een van de meest krachtige combinaties om foto’s te beheren en editten.
  Als je een beetje plezier hebt in fotografie hoeft dat echt niet zo onoverkomelijk te zijn.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik vind het overdreven reacties als er weer iets geroepen wordt over de licenties. Voor ongeveer €10 per maand heb je de beschikking over Lightroom + Photoshop + 20 GB Cloud opslag. Een van de meest krachtige combinaties om foto’s te beheren en editten.
  Als je een beetje plezier hebt in fotografie hoeft dat echt niet zo onoverkomelijk te zijn.

  Klopt, tot je er een keer minder plezier in hebt of om een andere reden wilt stoppen met je abonnement. Dan heb je ineens geen toegang meer, niet alleen tot de software, maar ook niet meer tot je eigen foto’s!
  Ik blijf LR6 gebruiken tot het echt niet meer werkt of er een gelijkwaardig, of beter, pakket verschijnt dat nog wel een ‘perpetual licence’ model heeft.