Jony Ive terug aan het roer van Apple’s ontwerpstudio

13 reacties

In 2015 werd Jony Ive gepromoveerd tot Chief Design Officer. In deze nieuwe functie kon hij zich losmaken van zijn dagelijkse leiding­gevende verantwoordelijkheden en focussen op bepaalde projecten die belangrijk (of gewoon leuk) voor hem waren.

Die verandering is nu teruggedraaid en Ive staat opnieuw aan het roer van Apple’s studio. Hij krijgt wederom de dagelijkse leiding over het design van software en hardware. Zo bevestigt Apple tegenover Bloomberg.

Apple Park voltooid, Ive terug

Komt Ive terug omdat het de foute kant op ging en Apple zich schaamde voor de notch van de iPhone X of de kritiek op de nieuwe MacBook Pro? Nee. Apple’s designgoeroe richtte zich de afgelopen tijd op het ontwerp van het nieuwe Apple-hoofdkantoor. Ive was erg betrokken bij de indeling en het interieur van Apple Park. Nu die taak erop zit, is de designer klaar om de dagelijkse leiding over de studio over te nemen.

apple design team
Alan Dye, Jony Ive en Richard Howarth – Klik/tap voor groter.

Na het promoveren van Ive in 2015 werden twee nieuwe managers aangesteld. Richard Howarth werd Vice President of Industrial Design en Alan Dye kreeg de titel Vice President of User Interface Design. Met de terugkeer van Ive aan het roer, verdwijnen Howarth en Dye uit de picture.

Sabbatical

Er gingen lange tijd geruchten over een eventueel vertrek van Apple’s sterdesigner. Hij zou minder betrokken zijn bij het ontwerp van Apple-producten en iets anders willen dan de leiding over de studio hebben. De sabbatical waarbij Ive zich op Apple Park kon uitleven, heeft er namelijk voor gezorgd dat hij weer zin heeft om aan Apple-producten te sleutelen.

In een interview liet de ontwerper zich onlangs al enthousiast uit over zijn nieuwe studio waar verschillende experts veel meer samen gaan werken. (Zie ook → Jony Ive: “Apple is niet blind voor kritiek op MacBook Pro”)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Lijkt mij goed nieuws

 • Profielfoto
  DBLCreations

  SUPER!:-D

 • Profielfoto
  html-junky

  Prima ontwikkeling

 • Profielfoto
  ozzie X

  Als deze top-notch ontwerper kan zorgen voor het verdwijnen van de notch ben ik akkoord.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Als hij ook nog de toetsenborden op de MacBook pro terugbrengt naar pre-2016 eventueel met behoud van de Touchbar maar dan zonder de prijsverhoging dan mag het van mij ook. Wat een kruk-toetsenbord en wat een zinloze Touchbar…

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @ozzie X, oké, hij is cool, maar hij is geen toverfee die met zijn staf komt zwaaien en alles perfect maakt.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Als hij de Apple-producten maar weer aantrekkelijk maakt.
  Tenslotte moet hij van Jobs begrepen hebben waar het in het ontwerpen om gaat.
  En dat is niet altijd zo dun mogelijk.

 • Profielfoto
  html-junky

  @dick de roos: Waarschijnlijk heeft Jony vooral aan Steve verteld hoe het design eruit hoort te zien… Steve had alleen maar een visie de rest liet hij aan z’n staff over

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zou ‘m bij Bentley aanbieden nadat hij standbeeld heeft gekregen ergens in de tuin van Apple Park. Bij Apple hebben ze hem helemaal niet meer nodig en het is zonde dat een designer van zijn formaat friemelproducten jaar na jaar loopt te maken die 80 miljoen keer verkopen. Hij kan alleen maar verliezen want wat je nu ziet is dat de designers van Microsoft, Samsung, LG en weet ik veel welke nog meer ook al hele mooie consumentenspulletjes maken en dat zijn vaak totale nobodies die over een aantal jaar gewoon in hetzelfde rijtje als Ive genoemd worden vanwege de vele telefoons die ze beide ontworpen hebben.

  Ik zou hem wel eens een exclusieve auto zien ontwerpen en nee, geen elektrische zelfrijdende future car voor HomeKit fanaten. Gewoon een auto voor mensen die 150.000,- kunnen missen voor een auto.

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple en soortgelijke bedrijven werken jaren vooruit.

  Verwacht dus geen grote veranderingen.
  Er is gewoon voort geborduurd op wat er al onder Jony Ive in de pipeline zat.

 • Profielfoto
  maconly

  @dick de roos: Waarschijnlijk heeft Jony vooral aan Steve verteld hoe het design eruit hoort te zien… Steve had alleen maar een visie de rest liet hij aan z’n staff over

  Maar Steve wist wel wat er wel en wat er niet door kon.

 • Profielfoto
  KR1275

  Mocht jij ‘Steve’ zeggen??

 • Profielfoto
  oblomov

  Als deze top-notch ontwerper kan zorgen voor het verdwijnen van de notch ben ik akkoord.

  Notch verdwijnen! Ben je gek?

  Ik ben het eens met Jack Nouws: http://www.machinamagazine.nl/iconisch