Jony Ive: “Apple is niet blind voor kritiek op MacBook Pro”

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Apple-ontwerper Jonathan Jony Ive is een van de bekendste designers, maar ook een stille kracht. Hij laat zich niet snel interviewen en heeft het vaak alleen over design en Apple-producten. In een nieuw interview laat hij echter wat meer van zich horen.

Ive vertelt waarom designers die alleen met een computer werken nooit goede producten zullen maken. Ook weerlegt hij kritiek op de nieuwe Apple Campus en gaat kort in op de problemen met de MacBook Pro.

Design is meer dan computerwerk

De Apple-ontwerper vertelt over zijn jeugd. “Ik vroeg me altijd al af waarom objecten een bepaalde vorm hebben. Waarom is iets zoals het is? Ik ging tekeningen maken om mezelf en objecten beter te begrijpen. Later bleek dat je daar je beroep van kunt maken!”, zei Ive. Zijn ouders hebben daar een grote rol in gespeeld “Mijn vader was zilversmid en leraar. Hij was altijd met echt materiaal bezig. Ik leerde van hem hoe materialen reageren. Door met je handen aan iets te zitten leer je de plus- en minpunten kennen.”

Designlab
Klik/tap voor groter.

Hij vervolgt: “We waren thuis arm, maar ik kreeg ieder jaar een kerstcadeau van mijn ouders. Ik mocht met mijn vader meer naar de werkplaats van de school waar hij werkte. Daar gingen we met materialen aan de slag. Alle leerlingen hadden kerstvakantie, dus ik had alle ruimte om een idee in een product om te zetten. Het was niet alleen maar een beetje spelen, ik moest eerst tekeningen maken van wat ik wilde bereiken.”

Volgens Ive is het een probleem dat veel designers producten maken zonder hun computer te verlaten. “Je kunt tegenwoordig alles van een object digitaal vaststellen, maar dat is niets meer dan jezelf voor de gek houden. Een object op een scherm is geen object maar een virtueel object. Je krijgt er geen gevoel bij en kunt nooit alles weten zonder het in je handen te hebben. Daarom hebben we bij Apple altijd CNC-machines en een werkplaats bij de studio staan.”

Kritiek op Apple-campus

Ive was de afgelopen jaren nauw betrokken bij het ontwerp van Apple Park. De nieuwe Apple-campus is inmiddels geopend, maar dat ging niet zonder kritiek. De beslissing om over te stappen op open werkplekken en minder individuele kantoren te maken, werd online fel bekritiseerd.

Volgens Ive is die kritiek volledig onterecht: “Apple Park wordt vaak het grootste Apple-product ooit genoemd, maar het is anders dan al onze andere producten. Dit is iets dat Apple uitsluitend zelf gebruikt. Ik heb geen problemen met kritiek op onze producten, maar kritiek op Apple Park is bizar. Ik weet hoe wij werken, jij niet”, zegt Ive. De Apple-ontwerper is ook voorstander van open werkplaatsen: “Een grafisch ontwerper zit straks naast een industrieel ontwerper, die weer naast een geluidsontwerper zit, die weer naast iemand zit die alles van interfaces weet. Dat gaat voor veel meer kruisbestuiving zorgen. Ik kijk er erg naar uit!”

Niet blind voor kritiek MacBook Pro

Apple is niet blind voor kritiek. Ive haalt de MacBook Pro als voorbeeld aan. De afgelopen tijd is er veel gezegd over de nieuwe laptops. Veeleisende gebruikers werden afgeschrikt door de beperkte aansluitmogelijkheden, het nieuwe toetsenbord is niet zo robuust en gebruikers kunnen moeilijk aan de korte toetsaanslag wennen. Ive zegt: “We zijn niet blind voor deze kritiek. We horen de klachten van gebruikers, we horen ze luid en duidelijk!”

MacBook Pro toetsenbord 16x9
Klik/tap voor groter.

Het was opmerkelijk dat Ive zelf over de MacBook Pro begon. Hij deed jammer genoeg geen uitspraken over wat Apple met die kritiek doet. Het hele interview is op SoundCloud te beluisteren, maar het gaat om een onofficiële opname van slechte kwaliteit.

(Zie ook → Tussen twee vuren: Het gebrek aan een MacBook-middenklasser)

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  VxP

  Ik deel de mening van het mac toetsenbord. Vind het verschrikkelijk typen, om nog niet van het goedkope klik geluid te spreken en sommige toetsen die minder werken.
  Hopelijk gaan ze hier wat aan doen.

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Jony Ive for CEO !!!

 • Profielfoto
  Mick

  En dan het scherm dat zo dun is dat het voortdurend trilt tijdens het tikken…

 • Profielfoto
  wensink

  Ik vind het toetsenbord juist fantastisch, maar goed dat is smaak natuurlijk.
  De MacBook Pro is niet het eerste product dat mij te binnenschiet als we het over slechte Apple producten hebben. Al mis ik de MacSafe wel enigszins.

  Deden ze maar eens iets aan de Mac Appstore bijvoorbeeld..

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Vind het toetsenbord het beste sinds de mac 512. Heerlijk. Vooral het geluid. Nodigt echt uit toch te gard tikken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Eerlijk gezegd snap ik de kritiek op Apple park ook niet en ik wist zelf niet dat die er was? Wat is dat gebouw toch een mooi staaltje design:-D Er is werkelijk geen enkel ander gebouw dat in de buurt komt. Er zijn zoveel details aan geschonken dat dat gewoon onmogelijk is. En inderdaad, over die open ruimtes, waarom zouden ze allemaal gesloten in een kabinetje moeten zitten? Laat die inspiratie maar binnenvloeien, Jony weet idd het beste hoe hij en zijn team werken.

  De nieuwe Macbook Pro heb ik niet dus daar kan ik niet over oordelen.

  Ik vind (van wat ik al gezien heb op Youtube) het wel een hele mooie laptop maar ik zou wel de magsafe en SD card slot missen. Buiten dat heb ik geen probleem dat ze TB3 willen pushen. Dit is zeker beter voor iedereen. Het is een heel krachtige poort en de dataoverdracht is erg snel! Ook die touch bar kritiek snap ik niet goed, Apple probeert het hier anders en geeft je meer opties wanneer je in een bepaald programma zit. Vindt je dat niet fijn dan kan je gewoon weer de F-Key’s instellen en dat gebruiken voor weet ik veel wat. Ik persoonlijk zou het wel fijn werken vinden in Logic Pro X of Final Cut Pro bv…

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ik kan alleen maar zeggen dat de 15″ MBP 2016 met Touch Bar die mijn bejaarde (6y+) MBP vervangen heeft, precies perfect voor mij is. Had wel een 17″ versie willen hebben natuurlijk ;-).
  Verwacht niet van Apple dat ze zullen investeren in het terugbrengen van het verleden en ik zou ook zeker niet willen dat ze dat gaan doen. Dongles zijn er geweest sinds er laptops zijn en de laptops die alle denkbare porten hebben, zien ze maar zelden in gebruik.
  Mijn vier TB3-porten kunnen altijd alles worden wat ik maar wil. Voor al mijn spul dat opeens legacy was heb ik twee TB3 naar TB2 adapters gekocht die toen €18 waren. Ik heb ook een Hyper TB 3 USB-C hub als reisgenoot voor presenteren via HDMI.
  De toetsaanslagfouten zijn op mijn machine geïntroduceerd met een OS Public Beta en weer verdwenen met een volgende. Mazzel voor mij denk ik…….

 • Profielfoto
  polansky

  Johny Ive – De Apple man die eigenlijk al lang met pensioen gestuurd zou moeten worden.

  Zijn laatste ontwerpen zijn allemaal missers.
  Die kerstboom van een touchbar die onhandig te bedienen is, loskomende toetsen, een scala aan dongles die er nu over het bureau liggen.

  Waar is dat 1-2-3 design gebleven?

  http://s.newsweek.com/sites/www.newsweek.com/files/styles/embed-lg/public/2011/10/1007-1013/apple-ads-fe27-hard-way.jpg

 • Profielfoto
  guus

  (y) Polansky, helemaal mee eens.

  lijkt wel of Apple alleen naar design kijkt en de functionaliteit niet belangrijk is. die touchbar op de mbp zit er bij mij totaal overbodig op.
  En wat betreft die Apple Campus, dat interesseert niemand toch, ook al zitten ze op sinaasappelkistjes, het doel moet zijn top producten te maken en daar hebben ze op het vlak van de mac de laatste jaren de zaak goed laten versloffen.

 • Profielfoto
  iMacer

  polansky die link is geweldig..Toevallig geen foto van hoe het nu is met de laatste nieuwe macbook (pro) ;-):grin:

 • Profielfoto
  fastshifter

  Keyboard is idd een tegenvaller. Het toetsenbord om mijn Surface Pro – een tablet(!) – werkt lekkerder dan dat op de Macbook Pro.

 • Profielfoto
  Bart119

  Hij was altijd met echt materiaal bezig. Ik leerde van hem hoe materialen reageren. Door met je handen aan iets te zitten leer je de plus- en minpunten kennen.

  Waarom gebruikt hij dan zovaak aluminium? De luchtvaart wil net van aluminium vanaf omdat de beste defenitie van een voorwerp uit dat materiaal “een verzameling scheuren” is. Net als die scherpe punten onderaan diverse modellen MacBook’s (ter hoogte van je polsen). Heeft hij die dingen echt zelf vastgehad?

  Jony Ive… Hij heeft mooie dingen gemaakt, maar ik heb toch de indruk dat hij nogal vaak in winterslaap is… Zijn hoogtepunten blijven voorlopig bij de iMac G3, G4 en iPhone 4/5.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @@Bart119, je vergeet de Mac Pro 2013. Want ja, qua upgraden is dat ding niet om naar huis te schrijven. Qua design (en kracht dat de machine had in die tijd en ook nog eens muisstil) was dat wel een mooi stukje design. Het is een object dat misschien de vorm had van een waterkoker of een vuilbak, dat maakt nu allemaal niet uit. Hun bedoeling was uiteindelijk goed maar ze hebben zich inderdaad ingesloten als het op upgraden aankomt.

  Wat mij betreft ben ik gelukkig dat Ive er nog is, iemand die toch dicht samen gewerkt heeft met SJ. Uiteraard zal er nooit geen tweede SJ zijn, maar dat is nu éénmaal zo.

  De Macbook Pro 2016/2017 heb ik zelf niet, maar ook die touch bar kritiek snap ik niet goed, Apple probeert het hier anders en geeft je meer opties wanneer je in een bepaald programma zit. Bevalt je dat niet dan kan je gewoon weer de F-Key’s instellen en dat gebruiken voor weet ik veel wat. Ik persoonlijk zou het wel fijn werken vinden in Logic Pro X of Final Cut Pro bv…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Hij was altijd met echt materiaal bezig. Ik leerde van hem hoe materialen reageren. Door met je handen aan iets te zitten leer je de plus- en minpunten kennen.

  Waarom gebruikt hij dan zovaak aluminium? De luchtvaart wil net van aluminium vanaf omdat de beste defenitie van een voorwerp uit dat materiaal “een verzameling scheuren” is. Net als die scherpe punten onderaan diverse modellen MacBook’s (ter hoogte van je polsen). Heeft hij die dingen echt zelf vastgehad?

  Jony Ive… Hij heeft mooie dingen gemaakt, maar ik heb toch de indruk dat hij nogal vaak in winterslaap is… Zijn hoogtepunten blijven voorlopig bij de iMac G3, G4 en iPhone 4/5.

  Nochtans zijn het de witte plastic macbooks die voornamelijk begonnen te scheuren.

 • Profielfoto
  KR1275

  Veel bla bla… Wedden dat de volgende MBP nog steeds geen SD-kaartslot en standaard USB heeft! Het interesseert ze geen reet wat de klant ervan vindt. Ze hebben mijn sympathie weer als ze weer een mooie laptop op de markt brengen die fatsoenlijk geprijsd is. De oled-strip mogen ze achterwege laten.

  Zoveel mensen in dienst, zoveel poen op de bank, en nog niet in staat regelmatig producten te updaten. Onbegrijpelijk. Het zou me niets verbazen als je op Apple’s nieuwe kantoor komt, dat er bijna niemand aan het werk is. Of ze staan allemaal bij de koffie-automaat over hun vakantie of nieuwe auto te lullen.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Haha dat is natuurlijk altijd het probleem met grote bedrijven. Hoe blijf je dan innoveren en veel dingen anders doen? Als je dan ook nog eens je line-up volledig uit de klauwen laat lopen qua aantallen dan is dat gewoon niet meer goed te managen. Daarom was Apple een stuk minder groot onder Jobs en groeide het volledig uit z’n voegen onder Cook. Jobs zei gewoon ‘nee’ tegen heel veel dingen en miste daardoor groei en de absurde winsten die ze nu hebben (toen waren ze overigens ook al absurd), maar toen was de focus er wel op de weinige producten die ze hadden. Het is maar net waar je voor kiest.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Die touchbaar hoeft voor mij ook niet. USB 3 poorten daarentegen wel. En upgradeable RAM en SSD ook. Ik was enthousiaster over die MacBook Pro’s enkele jaren geleden. Ze waren betaalbaar en heel degelijk.