Sluit de iTunes Store wel of niet in 2019?

13 reacties

Sommige geruchten blijven maar terugkomen. Zo ook het gerucht dat Apple de iTunes Store wil sluiten en je vanaf dan alleen nog maar muziek laat streamen. De site Digital Music News meldt dat dit in 2019 gaat gebeuren en dat Apple op schema loopt met het plan.

Het is niet de eerste keer dat dit gerucht de kop opsteekt en Apple is er als de kippen bij om het te ontkennen. “Gewoon niet waar,” zegt een woordvoerder. Maar de originele bron reageert weer met meer details.

Plan om downloads uit te faseren

Volgens Digital Music News heeft Apple wel degelijk een plan om downloads uit te faseren. In 2019 zouden alle iTunes-accounts die muziek hebben gekocht automatisch omgezet worden naar Apple Music-accounts. De bibliotheek van deze accounts bevat dan alle in het verleden gekochte muziek. Het idee is dat die muziek zonder Apple Music-Abonnement beluisterd kan worden. Om andere muziek te streamen is uiteraard wél een abonnement nodig.

Apple Music iPhone 001
Klik/tap voor groter.

Gunstig voor Apple, niet voor artiesten

Het sluiten van de iTunes Store zou gunstig zijn voor Apple. Hoewel het platform momenteel nog steeds winst maakt, is het bedrijfseconomisch beter om iedere maand een betaling van gebruikers te ontvangen. Voor artiesten is een streamingdienst absoluut niet gunstiger. Grote popsterren als Adele en Taylor Swift bieden nieuwe albums vaak eerst te koop aan voordat ze op streamingdiensten verschijnen. Voor een artiest brengt een verkocht album veel meer op dan een streaming album.

Daarom is het ook wel logisch dat Apple het sluiten van de iTunes Store in alle toonaarden ontkent. Het zou kwaad bloed zetten bij de labels en artiesten. Zolang de digitale muziekwinkel winstgevend is, kan deze naast Apple Music blijven bestaan.

nederland downloads streaming 2017 001
Het aantal Nederlandsers streaming muziek gebruikt groeit de komende jaren flink. – Klik/tap voor groter (Bron: Statista)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Waar rook is daar is vuur!

  En in dit geval zou het ook helemaal niet vreemd zijn, want je ziet steeds meer businessmodellen op een dergelijke leest gestoeld van ‘huren’ in plaats van kopen.

  Je ziet het met opslagruimte in de cloud.
  TV diensten als Netflix
  En met software, waarbij Adobe en Office 365 de meest bekendste zijn.

  De ontkenning begrijp ik wel van Apple, niemand zit op een dergelijk model te wachten. Maar de kans dat Apple dit uiteindelijk gewoon door je strot gaat duwen is vrij groot.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Klinkt niet logisch. Jimmy Iovine verklaarde laatst nog dat streaming geen geld opleverde, dus waarom iets wegdoen dat wel geld oplevert.

 • Profielfoto
  iCrazy

  Films kopen is kan ook via itunes

 • Profielfoto
  TandMac

  Dan gaat we weer CD’s kopen.
  Wat eigenlijk goedkoper is want die kunnen we hier thuis met zijn allen delen op ongelimiteerd aantal divices.

 • Profielfoto
  Di May

  Streaming ?

  Je moet als Vlaming niet ver de rurale gebieden
  van Frankrijk binnenwandelen om het zonder, of met
  hooguit een bedenkelijke internetverbinding te moeten doen.

  Mobiel internet is zelfs vaker totaal afwezig …

  En dan streamen ?

  No way Apple !

  (n)(n)(n)
  says this Nero …

 • Profielfoto
  TandMac

  No way Apple !

  (n)(n)(n)
  says this Nero …

  ???

 • Profielfoto
  Tegenwind

  @Di May, met Apple Music kun je ook gewoon nummers voor lokaal gebruik opslaan hoor..:smile:

  Wat ik persoonlijk vervelender vind is dat je door Apple Music op al je eigen muziek dat je dan al niet hebt geüpload naar iCloud Music Library dan plots óók een DRM-sausje krijgt.
  Niet zo erg als je al je originele local files behoudt, maar stel dat je wegens een disaster recovery plots de hele boel opnieuw moet downloaden, kun je je eigen bestanden enkel nog in je eigen Apple-ID afspelen..

  Nu zou dit niet zo’n issue zijn als alle muziek op streamingdiensten zoals Apple Music te vinden is, maar dat is helaas (nog) niet zo.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Hoe zit het dan met muziek die met iTunes match is geupload maar niet in Apple Music beschikbaar is?

 • Profielfoto
  html-junky

  Even de muziek business opnieuw op z’n kop zetten. Streaming krijgt dan ineens een enorme boost

 • Profielfoto
  csteelooper

  Even de muziek business opnieuw op z’n kop zetten. Streaming krijgt dan ineens een enorme boost

  Dat betwijfel ik… Er zijn mensen genoeg die principieel niet streamen; alleen al omdat het niet lossless kan. En dan heeft Apple toch echt een probleem als ze geen enkele lossless manier van contentverspreiding meer hebben…
  Maar goed, we zullen zien. Zolang dit alleen nog een gerucht is, hecht ik er niet teveel waarde aan…

 • Profielfoto
  EGrafland

  Vroeger haalde Apple de koppen met dingen die het mogelijk maakte, en tegenwoordig alleen met dingen die het moeilijk of onmogelijk maakt. Zie de Macbook Pro, de koptelefoonuitgang van de iPhone en nu misschien dit weer.
  Ik ben wat ouderwets en ik ga er altijd van uit dat je iets pas ‘hebt’ als je het onversleuteld op je eigen schijf of in RL op de planken hebt staan. Mijn cd’s heb ik allemaal nog en daar ben ik al eerder blij om geweest.
  Er is nog zoveel interessante muziek die níet gestreamd wordt – of het nu obscure wereldmuziek, oude klassieke opnames of rare garagebandjes is. Misschien krijgt een partij een kans die daar rekening mee houdt als die iTunes-moloch harakiri pleegt.

 • Profielfoto
  Di May

  Wat zei ik ?
  Geen internet, geen streaming ?

  Wel, heel toevallig …
  Nu pas kunnen we terug op het net.
  Vijf uur out geweest, met ‘dank’ aan Telenet.

  Dat wil zeggen, hoe uitzonderlijk ook, dat we
  hier heel die tijd ‘van de buitenwereld afgesloten’ zijn
  geweest op vlak van internet-verbinding.

  Zolang een internet-verbinding niet hetzelfde potentieel
  en dezelfde zekerheid van beschikbaarheid biedt als elektriciteit,
  is het riskant enkel op streaming te vertrouwen.

  En ook al wil ik ‘Tegenwind’ wel gelijk geven, ik vind
  het geen wijze, noch klantvriendelijke policy van Apple.

  In de veronderstelling natuurlijk dat ze dat echt van plan zijn.

 • Profielfoto
  Elduderino

  @Di May, met Apple Music kun je ook gewoon nummers voor lokaal gebruik opslaan hoor..:smile:

  Wat ik persoonlijk vervelender vind is dat je door Apple Music op al je eigen muziek dat je dan al niet hebt geüpload naar iCloud Music Library dan plots óók een DRM-sausje krijgt.

  Volgens mij is dat al tijden niet meer het geval. iCloud library is gelijk getrokken met iTunes Match en de DRM restrictie is het verleden verwijderd. Als je dus muziek matcht en per abuis verwijderd, kan je een DRM vrije versie downloaden.
  Er wordt tevens geen conversie gedaan van je nummers naar DRM.