Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 december 2017

Apple kondigt vervangingsprogramma voor alle iPhone-accu’s aan

De afgelopen weken was er ophef over het feit dat Apple oude iPhones vertraagt om de levensduur van versleten accu’s te verlengen. Nu geeft het bedrijf toe dit niet zo handig aangepakt te hebben en komt met een uitgebreid vervangingsprogramma.

Apple gaat versleten accu’s voor een gereduceerd tarief vervangen. Normaal betaal je € 89 maar tot december 2018 wordt die prijs verlaagd naar € 29. De iPhone-maker biedt ook zijn excuses aan voor de gang van zaken.

Accu vervangen goedkoper vanaf januari

Vanaf januari 2018 vervangt Apple iPhone-accu’s een jaar lang met 60 euro korting. Je betaalt slechts € 29,- in plaats van € 89,- voor het laten vervangen van een versleten accu. Het programma start in januari en wordt daarna wereldwijd uitgerold. Alle iPhones vanaf de iPhone 6 komen in aanmerking. Het vervangen van de batterij wordt in de Apple Store of door een door Apple erkend servicepunt uitgevoerd. Je kunt een iPhone ook naar Apple opsturen voor service. De verzendkosten zijn dan voor Apple.

Klik/tap voor groter.

iOS-update geeft meer inzicht

Naast het vervangingsprogramma komt begin 2018 een iOS-update uit die de status van de accu en de impact van slijtage op de prestaties inzichtelijk maakt. In een open brief verontschuldigt Apple zich voor de onduidelijkheid. Het bedrijf benadrukt dat het nooit de bedoeling is geweest om opzettelijk de levensduur van een Apple-product te verkorten, of de gebruikerservaring te verslechteren om de aanschaf van een nieuw apparaat te stimuleren. “Ons doel is altijd geweest om producten te maken waar onze klanten van houden. Het zo lang mogelijk laren werken van iPhones is daar een belangrijk onderdeel van”, schrijft Apple.

Klik/tap voor groter.

De mediastorm rondom het trager worden van oudere iPhones begon eerder in december. Toen viel een aantal gebruikers van forumsite Reddit op dat hun oude iPhone sneller werd na het plaatsen van een nieuwe accu. Benchmarks bevestigden dit en Apple zei dit bewust te doen om onverwacht uitvallen van iPhones met een versleten accu te voorkomen. Dat verzwakte de media-aandacht voor dit onderwerp niet en dit zou weleens het grootste schandaal sinds antennagate in 2010 kunnen zijn. (Zie ook → ‘Nieuwe accu maakt oude iPhone sneller’)

Update 15:00 uur: Europese prijzen toegevoegd.

Reageer op artikel:
Apple kondigt vervangingsprogramma voor alle iPhone-accu’s aan
Sluiten