iPhone nummer één onder de kerstboom

10 reacties

Tijdens kerst was jij waarschijnlijk vrij, maar Apple’s activatieservers hebben overuren gedraaid. De iPhone en iPad waren de populairste smartphone en tablet onder de kerstboom. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van analysebureau Furry.

Maar liefst 44 procent van de voor en tijdens kerstmis geactiveerde apparaten had een Apple-logo. Samsung is met 26 procent een goede tweede, terwijl andere Android-fabrikanten het met enkele procenten moeten doen.

Oudere iPhone nog steeds populair

Furry verzamelt analytics van duizenden apps en baseert zich op data van 19 tot en met 25 december 2017. Dat geeft goed beeld van de apparaten die als kerstcadeau werden gegeven. Hoewel Samsung doorgaans de meeste smartphones verkoopt, is Apple nummer één onder de kerstboom.

smartphone merken kerst 2017
Fabrikanten met de meeste geactiveerde smartphones en tablets tijdens kerst 2017 – Klik/tap voor groter.

Kreeg iedereen een iPhone X? Zeker niet. Oudere iPhones blijken populair. De iPhone 6 verkocht volgens Furry Analytics beter dan de iPhone X. De populairste iPhone om te geven was de iPhone 7 met 15,1 procent van alle activeren. Dit is niet vreemd, want er wordt veel gestunt met oudere toestellen. Een oudere iPhone voor een vriendelijke prijs is een prima cadeau voor iemand die bijvoorbeeld zijn eerste smartphone krijgt.

iPhone modellen kerst 2017
Geactiveerde iPhones tijdens kerst per model – Klik/tap voor groter.

Phablet in opmars

De trend was dit jaar duidelijk: groot, groter, grootst. Phablets (5-6,9 inch) waren populairder dan smartphones met een gemiddelde grootte (3,5-4,9-inch). Smartphones kleiner dan 3,5-inch werden niet meer gegeven. De kleine tablet was ook minder populair onder de kerstboom.

formaten cadeaus kerst 2017
Klik/tap voor groter.

Dat de kleine tablet op zijn retour is, blijkt niet alleen uit de kerstcadeau’s. Ook Apple ziet naar verluidt geen toekomst meer voor de kleine tablet en zou ‘m niet meer vernieuwen. (Zie → ‘iPad mini 4 krijgt geen opvolger meer’)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Mcegbert

  Zonde dat de mini4 niet vernieuwd wordt. Ik heb er een paar en ben er meer dan blij mee. Misschien eens een ipad pro kopen, kan ik de hele dag aan iedereen uitleggen wat ik als VoiceOver Gebruiker met zo=o’n lap scherm doe…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Waar zijn die cijfers van? Amerika, Europa, wereldwijd of Nederland?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kan natuurlijk ook gewoon betekenen dat veel mensen met iOS devices heel erg eenzaam waren tijdens deze periode zodat ze maar hun iPhones opnieuw hebben ingesteld.

  Dit hoeven namelijk helemaal geen nieuwe devices te zijn. Plus analytics op basis van app installaties is een beetje waardeloos wanneer zo’n beetje elke app developer zijn app afgesprijsd tijdens de feestdagen.

 • Profielfoto
  Niels

  @Shmoo: wow, ben echt onder de indruk van je on-topic reactie! Alvast begonnen om de goede vernemens voor 2018 aan te leren?;)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik doe niet aan goede voornemens. Ik ben van mening dat je heel het jaar door gewoon de beste persoon uit je eigen ikke moet halen en dat je een voorbeeld moet zijn!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Absoluut, Shmoo is mijn grote voorbeeld:-)

  Ik moet zeggen dat ik persoonlijk niet verschiet dat Apple nog weinig ziet in de iPad mini overigens. Ik heb nooit echt goed begrepen wie dit product koopt. Ik bedoel, als je bijvoorbeeld een iPhone + hebt, waarom dan een iPad mini? Dan kan je toch beter de gewone iPad of de grotere nemen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  De iPad mini was er natuurlijk toen iPhones nog gewoon het formaat van de 3Gs en 5 hadden. Pas toen het 6 formaat kwam is de iPad mini een beetje in het drijfzand geraakt. En dat komt vooral omdat de hele iPad lijn een beetje waardeloos en geweldig tegelijk is. Het is een heel moeilijk product om een doelgroep aan te koppelen.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Als ze de iPad een belfunctie zouden geven dan gaat een Mini Pro als zoete broodjes. Zo moeilijk is daf niet hoor Shmoo. Het is een hele bewuste keuze van Apple om dat niet te doen en de iPad tussen de iPhone en MacBook te plaatsen zodat je ze alle drie in huis haalt.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Een iPhone als kerstcadeau, dat is wel een heel duur kerstcadeau of is het tegenwoordig normaal om met kerst cadeaus van honderden euro’s te geven?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De iPad mini was er natuurlijk toen iPhones nog gewoon het formaat van de 3Gs en 5 hadden. Pas toen het 6 formaat kwam is de iPad mini een beetje in het drijfzand geraakt.

  Ook weer waar.