iMessage op Android? Jonge ontwikkelaar krijgt het voor elkaar

Door: Raymon Mens - 6 reacties

iMessage is een van de belangrijkste troeven die Apple in handen heeft om gebruikers binnen zijn ecosysteem te houden. De berichtendienst werkt perfect op iOS, macOS en watchOS, maar Android-gebruikers kunnen het shaken. Tot vandaag.

Een 16-jarige ontwikkelaar heeft iMessage naar Android gebracht. Zijn dienst heet weMessage en werkt als brug tussen Apple-servers en Android. Bijlagen, groepsgesprekken en leesbevestigingen worden ondersteund.

Ingenieus maar ingewikkeld

De 16-jarige Roman Scott gebruikt in zijn app een Mac als server om alle berichten naar een Android-telefoon te sturen. Om WeMessage te gebruiken dien je dus in het bezit van een Mac én Android-apparaat te zijn. De installatie is ook behoorlijk ingewikkeld: de server werkt op basis van Java en dat moet je eerst op je Mac installeren. Daarnaast moet je Mac Engels als systeemtaal gebruiken. Heb je aan al die voorwaarden voldaan? Dan kan de server uitgevoerd worden.

imessage wemessage android 001
Klik/tap voor groter.

Die beperkingen zijn er niet omdat de app zo slecht in elkaar zit, maar omdat Apple alleen toegang tot de iMessage-servers vanaf zijn eigen apparaten toestaat. Daarom kan er geen Windows-apparaat gebruikt worden en kan de server die berichten naar de bijbehorende Android-app doorstuurt ook niet in de cloud draaien.

Zelf aan de slag

Houden die beperkingen je niet tegen? Dan kun je met onderstaand stappenplan zelf aan de slag:

 1. Zet de systeemtaal van je Mac op Engels (UK) via SysteemvoorkeurenTaal en RegioVoorkeurstalen.
 2. Download en Installeer Java via de download-site van Oracle.
 3. Ga naar SysteemvoorkeurenBeveiliging en PrivacyPrivacyToegankelijkheid en voeg de Terminal toe aan het lijstje met apps die je computer mogen bedienen. De terminal is te vinden onder Programma’s  → Hulpprogramma’s.
 4. Herstart je Mac als je dat nog niet na stap 1 had gedaan.
terminal
Klik/tap voor groter.
 1. Download de weServer en zet ‘m op bijvoorbeeld je Bureaublad.
 2. Klik rechts op het bestand ‘run.command’ en kies voor Open With: Terminal.
 3. De app vraagt je nu om je Apple ID in te voeren. Voer het Apple ID waarop je iMessage gebruikt in
 4. Vervolgens vraagt de app om een wachtwoord. Dit is niet het wachtwoord van je Apple ID, maar een wachtwoord dat je zelf kan verzinnen.
 5. Als het goed is draait de server nu en staat “weServer Started!” in beeld.
wemessage server 001
Klik/tap voor groter.

Tot slot is het een kwestie van inloggen in de weMessage-app voor Android. Hierbij geef je het IP-adres van de Mac waar de weMessage-server op draait op en log je in met je Apple ID en het bij stap 8 aangemaakte wachtwoord. Het werkt dus alleen als je Mac en Android-apparaat met hetzelfde netwerk verbonden zijn, tenzij je een poortforward aanmaakt in je router.

wemessage android 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Wat leuk, een artikel met goede informatie.Wat diepgang. Simpel niet te veel belletjes en kerstballetjes. Leuk en goed stukje journalistiek mr Raymon

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Leuk hoor dat zo’n gastje dat voor elkaar krijgt. Felicitado’s.

 • Profielfoto
  Niels

  Nu nog de vraag hoe veilig dit is?

 • Profielfoto
  mtooster

  Je kan het natuurlijk wel in de ‘cloud’ draaien. (lekker buzzword is dat tegenwoordig)
  Maar dan moet je wel flink wat geld neertellen om een mac (mini) server ergens te huren. (google maar eens op ‘mac mini colocation’)

  Het enige wat hij hier doet is met de ‘toegankelijkheid’ voorzieningen de iMessage app op de mac bedienen en daarvoor een soort ‘verlengstuk’ naar de android app maken. Wel knap, maar verre van ‘iMessage op Android’ in mijn ogen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Je kan het natuurlijk wel in de ‘cloud’ draaien. (lekker buzzword is dat tegenwoordig)
  Maar dan moet je wel flink wat geld neertellen om een mac (mini) server ergens te huren. (google maar eens op ‘mac mini colocation’)

  Het enige wat hij hier doet is met de ‘toegankelijkheid’ voorzieningen de iMessage app op de mac bedienen en daarvoor een soort ‘verlengstuk’ naar de android app maken. Wel knap, maar verre van ‘iMessage op Android’ in mijn ogen.

  Als je een Mac Mini huurt is het natuurlijk niet gratis, hè, en daar gaat het hier ook om.

  Voorts zeg je dat het “verre van iMessage op Android is”. In zekere zin klopt dat, maar feitelijk is het er zo dicht bij als Apple toestaat. Je weet immers (in ieder geval na het lezen van dit artikel) dat iMessage alleen vanaf Apple-apparaten gebruikt mag worden.
  Alleen Apple zélf kan dat veranderen; tot die tijd zijn álle oplossingen feitelijk workarounds.
  Weet je wat pas “verre” is van “iMessage op Android”? iMessage op een iPhone! Alle (toekomstige) apps die het voor elkaar krijgen om iMessage te gebruiken op Android, of daar nou lapmiddelen voor nodig zijn of niet, zijn geenszins te bestempelen als “verre van iMessage op Android”, wegens hetgeen ik hierboven al beschreef. Tot de tijd dat Apple zélf een versie van iMessage uitbrengt voor Android, zullen álle oplossingen werken met een Mac ertussen… Waar die staat boeit niet; feit blijft dat het zo is.

 • Profielfoto
  SvS

  Tja, ingewikkeld gedoe. Telegram / Whatsapp voldoen.
  Wat heeft iMessage wat zij niet hebben. Ja, vuurwerk en mooie ‘gif’s’ anomatied emoij etc etc. dat is wel heel fraai bedacht, ook Tapback is goed bedacht.

  Hmm, maar wat is belangrijk…
  De foto’s zijn ècht veel sneller te versturen via Telegram / WhatsApp.
  En synchronisatie werkt daar ook beter dan op iMessage.
  (volgorde berichten op iMessage kloppen vaak niet als je wat later op de Mac inlogt…….)